Turkki ja Armenia sopivat perjantaina

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkki ja Armenia sopivat perjantaina kunkin maan erityisedustajien välisissä normalisointineuvotteluissa, että naapurit aloittavat maiden välisen suoran lentorahtikaupan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kun ne pyrkivät korjaamaan suhteita vuosikymmeniä kestäneen vihamielisyyden jälkeen.

MAINOS!

Ankaran ja Jerevanin välisen normalisointiprosessin lähettiläät “soivat, että Turkissa ja Armeniassa vierailevat kolmansien maiden kansalaiset voivat ylittää Turkin ja Armenian välisen maarajan mahdollisimman pian ja päättivät käynnistää tarvittavan prosessin tätä varten “, Turkin ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Normalisoinnin erityisedustajat, Turkin suurlähettiläs Serdar Kılıç ja Armenian kansalliskokouksen varapuhemies Ruben Rubinyan pitivät neljännen tapaamisensa Itävallan pääkaupungissa Wienissä.

“He sopivat myös suoran lentorahtikaupan aloittamisesta Turkin ja Armenian välillä mahdollisimman pian ja päättivät käynnistää tarvittavan prosessin sitä varten”, lausunnossa sanottiin myös.

Turkin ja Armenian viranomaiset “keskustelivat myös muista mahdollisista konkreettisista toimista, joita voidaan toteuttaa perimmäisen tavoitteen saavuttamiseksi maidensa välisestä täydellisestä normalisoitumisesta”, se lisäsi.

“Lopuksi he korostivat uudelleen suostumustaan jatkaa normalisointiprosessia ilman ennakkoehtoja”, lausunnossa todettiin.

Ensimmäinen normalisointineuvottelujen kierros pidettiin Moskovassa 14. tammikuuta, jossa molemmat osapuolet sopivat jatkavansa neuvotteluja ilman ennakkoehtoja, kerrotaan kokouksen jälkeen julkaistussa lausunnossa.

Turkin ja Armenian lähettiläät tapasivat toisen kerran Wienissä 24. helmikuuta ja kolmas kokous pidettiin 3. toukokuuta, myös Itävallan pääkaupungissa.

Myös historiallinen kahdenvälinen tapaaminen Turkin ja Armenian ulkoministerien välillä järjestettiin Antalyan diplomatiafoorumin yhteydessä 12. maaliskuuta.

Osana ponnisteluja Turkki ja Armenia ovat myös aloittaneet kaupalliset lennot 2. helmikuuta kahden vuoden tauon jälkeen.

Maat ovat olleet erimielisiä useista kysymyksistä, mukaan lukien Armenian Karabahin miehityksestä ja vuoden 1915 tapahtumista Ottomaanien valtakunnan aikakaudella, ja kahden naapurimaan välinen raja on ollut suljettuna vuodesta 1993.

Turkki on pyrkinyt normalisoimaan suhteitaan Armenian kanssa koordinoidusti Azerbaidžanin kanssa joulukuusta lähtien.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene