Lumova Turkin keski-Anatolia-Konya, osa 1.

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

konya
Kuva: sabah.com.tr

Lumova Turkin keski-Anatolia-Konya, osa 1.

Konyan asukasluku on 2,2 miljoonaa ja se on Turkin seitsemänneksi väkirikkain maakunta.Toiseksi väkirikkain Ankaran jälkeen Keski-Anatoliassa. Konyan tiedetään olevan melko konservatiivinen kaupunki, tunnetuin siitä, että se on Mevlana Jalaluddin Rumin koti ja Sufismin keskus.

MAINOS!

Ince Minare Madrassa ja kivityö museo

Ince Minare Madrassa oli uskonnollinen koulu, joka on nyt museona. Tämä madrassa sijaitsee Alaaddin Hill puiston länsipuolella, pyöreässä puistossa. Tämän koulun on rakennuttanut Selzuk Sultaanin Izzeddin Keyvusin Visiiri Sahip Ata Fahrettin Ali.

Rakennus on todella kaunis ja sen julkisivu lumoaa sinut monimuotoisella muotoilulla ja uskonnollisilla teksteillä jotka ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin. Ince Minaret Madrassa on hienoimpia esimerkkejä muinaisesta Selzukkien kiventyöstö taidoista. Museon sisällä on esillä vuosisatoja vanhoja kivi- ja puutöitä.

Konyan arkeologinen museo

Konyan arkeologinen museo on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Ince Minare Madrassasta. Museo kattaa aluehistorian neoliittisesta ajasta aina pronssikaudelta, rautakaudelta, hellenistiseltä ajalta aina Rooman ja Bysantin aikakauteen asti.

Joitakin näyttävimpiä esineitä ovat Heraclesin sarkofagi, joka kuvaa Heraclesin tarinaa ja 12 tehtävää, jotka hän tarvitsi suorittamaan puolijumalaksi tulemiseen, ja kirjoitukset alueellisista historiallisista kaupungeista Iconiumista, kuten Konyaa aiemmin kutsuttiin. Sekä Derbe ja Lystra, joissa Pyhä Paavali vieraili.

Sahip Ata Külliye

Tämä Uskonnollinen ja sosiaalinen kompleksi sijaitsee edellisen museon vieressä. Kuten monilla uskonnollisilla rakenteilla, tälläkin kompleksilla oli ihastusta herättävän kaunis portti, jossa oli huolellisen yksityiskohtaiset koristeet ja kuviot.

Nimi Visiiri Sahip Ata Fahrettin Ali on jo aiemmin ollut esillä tässä kirjoituksessa. Hän oli erittäin päättäväinen Selzuk Sultaanin Visiiri jolla on ollut erityisen tärkeä rooli Selzuk valtakunnan koskemattomuudessa mongolien hyökkäysten aikoina.

Tämän uskonnollis-sosiaalisen kompleksin rakentaminen, jota käytettiin vuosisatojen ajan jumalanpalvelus paikkana ja uskonnon opetukseen ja myös sosiaaliseen kokoontumiseen ja kaupankäyntiin, on lisäys hänen saavutusten luetteloon.

Kompleksiin kuului monia rakenteita, kuten Turkkilainen sauna, madrassa(koulu tai oppilaitos), pyhäkkö, hankah (paikka johon ihmiset kokoontuivat uskonnollisiin neuvotteluihin ja keskusteluihin) ja kaunis suihkulähde.

Pyhän Paavalin katolinen kirkko

Kirkko rakennettiin vuonna 1910 Pyhän Paavalin muistoksi, joka toi kristinuskon Iconiumiin (nykyinen Konya). Vaikka hänen täytyi lopulta lähteä kaupungista elämäänsä kohdistuvien uhkien takia, hän onnistui kääntämään suuren osan siellä tuolloin asuvista väestöistä kristinuskoon.

Nykyään tämä on yhä aktiivinen kirkko, ja voit siellä nähdä katoliset nunnat, jotka elävät täällä hiljaista, jokapäiväistä elämäänsä ja ylläpitävät tätä kirkkoa.

Aziziye moskeija ja Konyan suuri basaari

Basaari on suhteellisen pieni mutta historiallinen alue kaupungissa, josta löytyy useita paikallisten hoitamia pienyrityksiä. Suurin osa näistä yrityksistä myy esimerkiksi käsityönä valmistettuja kupariteoksia, käsityönä tehtyjä lahjoja ja sisustustuotteita.

Basaarista ei löydy monia ruokapaikkoja, mutta on olemassa lukuisia ihastuttavia teehuoneita ja leipomoita. Teen mastelun ohessa joistakin teehuoneista on upeat näkymät Aziziyen moskeijaan.

Moskeija on melko kuution muotoinen, rakennettu tiilistä. Sen korkea ovi on korostettu kauniilla kultaisilla malleilla, ja sen yhtä massiiviset ikkunat näyttävät inspiroivan tyypillisestä katolisen kirkon arkkitehtuurista. Moskeijan sisäpuoli on yhtä vaikuttava, ja seinillä ja katossa on kulta- ja valkoisia kuvioita.

Selimiye Masjid Moskeija

Konyan Seljuk-arkkitehtuurin joukosta löydät tämän kauniin, valtavan Ottomaanien aikakauden moskeijan. Sen rakensi vuonna 1567 Ottomaanien Hallitsija Selim II. Moskeijan edessä on suuri aukio. Sen sisustus on todella uskomattoman kaunis ja siinä on valtava kupolikatto.

Koska moskeija on jatkuvassa käytössä, se säilyy hyvin. Yksi mielenkiintoinen ja erikoinen ominaisuus moskeijassa on yksi sen saarnatuoli, joka on suunniteltu näyttämään aivan kuin lähellä olevan Mevlana-museon vihreä kupoli.

Mevlanan pyhäkkö

Rumin kuuluisan sufirunoilijan ja mustikon hauta ja Mevlana-pyhäkkö toimii tällä hetkellä museona ja on yksi Konyan suosituimmista ja pyhimmistä turistikohteista. Useimmat Konyaan tulevat turistit vierailevat haudalla ja joillekin se on tärkeä pyhiinvaelluskohde. Paikka oli alun perin ruusutarha Seljukin Sulttaanille, mutta se lahjoitettiin Rumille Sultaanin kutsuttua Rumin Transoxianasta Konyaan. Myöhemmin siitä tuli hänen hautauspaikkansa ja pyörivien Derviisien majoituskohde.

Sata vuotta sitten se muutettiin museoksi, jossa kävijät voivat nähdä haudan lisäksi tärkeitä esineitä ja muistoesineitä Sufien historiasta. Kahden viikon ajan joka vuosi kävijät voivat myös nähdä pyörivien Derviisien suorittavan uskonnollisia seremonioita. Jos sinulla on onni olla Konyassa joulukuussa, älä missaa mahdollisuutta.

Avaamalla linkin löytyy lisätietoja ja kuvia. Kirjoitus on englannin kielinen: dailysabah.com

Helena Ergene

Konya – pyörivien dervissien kaupunki