Historiaa & paikallista ruokaa Konyassa, osa 2

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kadınlar pazarı

Kadınlar Pazarı (naisten basaari)

MAINOS!

Konyan Grand Bazaarin kapeiden kujien välissä sijaitseva tori on keskus, johon paikalliset naiset ovat tuoneet ja tulevat myymään luomutuotteitaan. Vaikka nykyään tämä markkinapaikka on siirtynyt pois alkuperäisestä konseptistaan, jossa nyt suurin osa on mies myyjiä, se on merkittävä paikka, jossa on värikkäitä kioskeja, josta löydät 100% luomuhedelmiä, vihanneksia ja muita maataloustuotteita.

Tämän lisäksi näet myyjiä, joilla on erilaisia mausteita, kuivattuja välipaloja, juustoa, oliiveja ja muita tuotteita, joita ei ole helppoa löytää muualta. Jokainen basaarin pilttuu ja kauppa on vahva todiste siitä, että turkkilaiset markkinapaikat ovat käsityöläisten mestariteoksia ja täynnä maan eloisimpia väripaletteja.

Karatay Madrassa

Karatay Madrassa sijaitsee lähellä Alaaddin Hill -puistoa, pyöreää puistoa kaupungin sydämessä. Tämän madrassan rakensi vuonna 1251 Selzukin valtiomies Celaleddin Karatay, Selzukkien suvereeni rehellinen ja hurskas palvelija, joka vaikutti aikanaan myös suuresti tieteeseen ja taiteeseen.

Tätä historiallista rakennusta käytettiin pitkälle 1800-luvulle saakka uskonnollisena oppilaitoksena. Huolellisesti tehdyt käsityö taideteokset, jotka peittävät edelleen suurimman osan katosta ja seinistä, ovat näkemisen arvoisia.

Mahmudiye Madrassa

Vain muutaman askeleen päässä Karatay Madrassasta on Mahmudiye Madrassa. Siellä on Ali Gav Zaviyesi (zaviye on pienikokoinen islamilainen luostari). Oletetaan että tämän Madrassan on rakentaneet Selzukit mutta sen tarkkaa rakennus vuotta ei ole saatu selville.

Nykyään tämä uskonnollinen koulutus kompleksi on edelleen aktiivinen, ja monet opiskelijat menevät sinne päivittäin oppimaan islamilaisia tieteitä ja taiteita. Kerrotaan että Mahmudiye Madrassa tarjoaa pienestä koostaan huolimatta yhden laajimmista opetussuunnitelmista Konyan islamilaisten koulujen opiskelijoille.

Lounas vaikkapa Bolu Lokantasıssa

Kun on pyydetty suosituksia muutamalta paikalliselta Konyan suurelta basaarilta, niin on suositeltu menemään Bolu Lokantasıhiin syömään kaupungin parasta etli ekmek( pienet jauhetut lihapalat ohuen leivän päällä). Itse asiassa etli ekmek on hämmästyttävän hyvää kotitekoisen ayranin kanssa.

Sotamuistomerkki ja museo

Turkin vapaussodan marttyyrien muistomerkki. Tämän muistomerkin luona on pieni museo, josta löydät hyvin aidon näköisiä pienoiskuvia elämästä Konyassa ensimmäisen maailmansodan ja vapaussodan aikana ja sen jälkeen. Lisäksi sisäänkäyntiä seuraavassa salissa on kymmeniä marmorilaattoja, joissa on jokaisen Konyan marttyyrin nimi ja paikat, missä he kuolivat.

Konyan panoraama museo

Panoraama museo on unohdettu paikka kaupungissa. Vaikka tämän museon konsepti on melko kiehtova, se ei valitettavasti saa ansaitsemansa huomiota. Tämä on ainutlaatuinen museo, joka on pakko nähdä, sufien historiasta kiinnostuneille. Se esittelee erityisesti 1300-luvun elämää Konyassa, sen pyöristettyjä seiniä peittävät maalaukset, jotka kuvaavat elämää Selzuk aikoina. Tämän lisäksi löydät miniatyyrejä kaikista Mevlevien asumispaikoista, joita on ympäri maailmaa.

Illallinen Hacı Şükrüssä

Kuzu tandır ruoka-annoksen ostaminen on vakavasti otettava kauppa Konyassa. Et voi vain mennä mihin tahansa ravintolaan ja odottaa aitoa tandiria.Konyassa on kourallinen paikkoja missä voi maistella sitä,yksi suositelluista niistä on Hacı Şükrü.

Konyan kuuluisa kuzu tandır -annos on paikallinen erikoisuus, joka valmistetaan keittämällä karitsanlihaa omissa mehuissaan ja rasvassaan noin kuusi tuntia kiviuunissa.
Mitä enemmän karitsaa kypsennetään, sitä mehevämmäksi ja herkullisemmaksi se tulee. Kuzu tandır tarjoillaan perinteisesti tuoreella pyöreällä leivällä, tuoreen sipulin, vihreän chilin ja mausteisen tomaattipastan kanssa, mikä varmasti lisää ruokailukokemusta.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Lumova Turkin keski-Anatolia-Konya, osa 1.