Perhoslaakso ja Japanilainen puutarha Konyassa, 3.viimeinen osa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

perhonen

Perhoslaakso ja Japanilainen puutarha Konyassa, 3.viimeinen osa

MAINOS!

Aamiainen Hasan Şendağlı Yağ Somunu ravintolassa Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu myös Yağ Somunu. Yağ somunu on korvaamaton osa perinteistä Konya-aamiaista. Vuodesta 1944 lähtien Şendağlı-perhe on valmistanut ja tarjonnut kaupungin suosituinta yağ somunua.

Mikä on niin erikoista tässä arvostetussa Konya annoksessa? Ensin yağ somunu oli pyöreä hiivalla nostatettu leipä jonka sisään oli laitettu runsaasti voita ja sitten se oli paistettu. Resepti on kuitenkin muuttunut vuosien varrella, ja ravintolan nykyinen omistaja Hasan Şendağlı tarjoaa kolmea erilaista yağ somunua. Suosituin on täynnä Konya-sinihomejuustoa, ja pyynnöstä tämä leipä voidaan tarjoilla myös pastrami- tai kavurma-täytteen (omassa rasvassaan paistettujen karitsanlihan kuutioiden) kanssa.

Konyan Trooppinen perhoslaakso

Kulinaarisen aamiaisen jälkeen voi ottaa sunnan kohti perhoslaaksoa vaikka taksilla. Jos onnistaa niin voit saada kuskiksi vaikka Metin Bey joka on ollut imaami ja johtanut suurta seurakuntaa Konyassa 35 vuotta. 20 minuutin ajomatkalla hän voi kertoa monista aiheista Konyan matkailussa. Hänen mukaan aiemmin Konyassa vierailivat enimmäkseen turkkilaiset ja muslimimaista saapuneet turistit. Viimeisten kahden tai kolmen vuoden aikana on alkanut näkyä monia käviöitä euroopan maista, kuten Englannista, Saksasta ja Alankomaista. Hänen mielestään on hyvä kun Konyan kauneutta arvostaa nyt laajempi yleisö.

Konyan Trooppisen perhoslaakson kokonaispinta-ala on 7600 neliömetriä ja siellä on suuri perhoskokoelma.

Perhoslaaksossa on 15 erilaista perhoslajia ja 98 kasvilajia. Rakenteen sisätilat on suunniteltu kasvihuoneeksi. Tuntuu kuin kävelisi Amazonin sademetsässä. Sisällä lämpötila on asetettu 28 celsiusasteeseen, luomaan ihanteellinen ympäristö perhosille. Kosteus kasvihuoneessa on erittäin korkea joten on parasta käyttää kevyttä vaatetusta johon on hyvä varautua jos menet sinne talvella. Istuudu penkille ja nauti sademetsän äänistä ja ympärillä pyrähtelevistä perhosista.

Kioton Japanilainen puisto

Kioton Japanilainen puisto on kaunis kasvitieteellinen puutarha joka sijaitsee vain hieman kaupungin ulkopuolella. Kioton japanilainen puisto rakennettiin vuonna 2010 kunnioittamaan hyviä suhteita Konyan ja sen ”sisarkaupungin” Kioton välillä.

Tästä puistosta löytyy melkein kaikki japanilaisen puutarhan ominaispiirteet: huvimajat, lammet, tuhannet valtavat kultakalat, niwaki (japanilaiset puutarhapuut), puiset sillat ja lyhdyt, kivipolut ja värikkäät kukat. Tämän lisäksi siellä on myös japanilaiseen arkkitehtoniseen tyyliin rakennettu kahvila, joka on lähellä puiston suurta järveä, josta voit nauttia pikkupurtavaa ja juomia.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Historiaa & paikallista ruokaa Konyassa, osa 2