“Tule, tule , kuka sitten oletkin, tule taas”

Google mainos

Jari Virman

“TULE, TULE , KUKA SITTEN OLETKIN, TULE TAAS”

Juuri otsikossa näkyvän Rumin kehoituksen mukaisesti näyttelijä Jari Virman on tehnyt. Hän on kävellyt Istanbulista Konyaan Mavlana Celaluddin Rumin luo. Koko matka oli saanut alkuunsa, kun Jarin ystävä oli näyttänyt hänelle Rumin runon, joka oli vaikuttanut hänen sieluunsa. Rumi (1207-1273) oli runoilija ja islamilainen teologi, jonka maine on levinnyt yli rajojen.

Jarin matka kesti 26 päivää, ja tuona aikana hän koki monenlaisia tunteen purkauksia. “Päiväni olivat kuin yö ja päivä. Olen oppinut aika paljon itsestäni matkalla Rumin luo”, Jari Virman kertoo. Matkalla kokemiaan asioita ja tunnelmia Jari esittää “Tie Konyaan” -nimisessä esityksessä. Esityksen ensi-ilta on Kansallisteatterissa 26.4.

Sain kunnian nähdä esityksen ensimmäisen osan, jonka aikana tunsin kulkevani paljain jaloin Turkin maaseudulla, Rumin luona sanoen “tulin jo, olen täällä”. Kuulin Rumin sanovan “atomeista planeettoihin kaikki kiertää, liity sinäkin harmoniaan”.

Lavalla valojen alla Jari esittää oman tanssiversionsa matkasta, jonka autenttista äänimaailmaa yleisö kuuntelee kuulokkeista. Esityksen toiseen osaan osallistuu muun muassa Jaakko Hämeen-Anttila jakaen omaa tietämystään aiheeseen liittyen.

Jari Virmanin ja esityksen ohjaajan Panu Varstalan kanssa vaihdoimme kahvikupin äärellä ajatuksia Rumin filosofiasta, uskonnon merkityksestä eri kulttuureissa, suorittamisen kulttuurista jne. Tie Konyaan on juuri se esitys, joka pysäyttää meidät kaiken suorittamisen ja kiireen keskellä. Suosittelen lämpimästi!

Lähde: finlandbase.blogspot.com

Kuvia matkasta.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

1 Comment

  1. varattu ensinäytökseen liput jo heti kun ilmestyivät myynttiin. Kiinnostuksella jäämme odottamaan. Olemmo busilla käyneet Konyassa Terkkut Vilho & Ritva Avsallar & Espoo

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.