MHP-puolueen puheenjohtaja Bahçeli tuomitsi ex-amiraalien lausunnon

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Montreux’n yleissopimus on Turkille punainen viiva, joka takaa rauhan ja vakauden Mustalla merellä, Nationalistisen liikkeen puolueen (MHP) johtaja sanoi 6. huhtikuuta. ”Ensinnäkin haluaisin sanoa, että vuonna 1936 allekirjoitettu Montreux’n yleissopimus on osa ja erottamaton osa Lausannen sopimusta”, Devlet Bahçeli kertoi puolueensa parlamenttiryhmälle pääkaupungissa Ankarassa.

MAINOS!

”Samanaikaisesti punainen linjamme takaa rauhan ja vakauden Mustalla merellä”, Bahçeli sanoi. ”Lisäksi Turkissa ei ole ketään, joka avaisi Montreux’n yleissopimuksen keskusteluun tai vaatisi sen lakkauttamista.”

Lausannen sopimus, jonka Turkki allekirjoitti toisella puolella ja Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Italia, Kreikka ja heidän liittolaisensa vuonna 1923, tunnusti Turkin modernin valtion. Vuonna 1936 allekirjoitettiin Montreux’n yleissopimus, joka antaa Turkille hallinnan salmissaan ja säätelee merisota-alusten kauttakulkua.

Bahçeli tuomitsi eräiden eläkkeellä olevien amiraalien sunnuntain lausunnon Montreux’n sopimuksesta. ”104 eläkkeelle jäänyttä amiraalia orjuuttaneet… salaiset tavoitteet ovat musta tahra Turkin demokratian historiassa”, hän sanoi.

MHP: n johtaja oli sitä mieltä, että amiraalit tekivät rikoksen lausunnollaan sanoen: ”Tätä rikosta ei voida eikä tule rankaisematta.” Bahçeli sanoi, että se oli vaatimus vallankaappauksesta. ”Tämä lausunto rikkoo lakia, ja [se] on ase, joka on suunnattu kansalliseen tahtoon.”

Sunnuntaina entiset amiraalit lähettivät verkossa julkilausuman, jossa kehotettiin torjumaan kaikkea, mikä voisi tehdä vuoden 1936 Montreux’n yleissopimuksesta keskustelun aiheen. Syyttäjät pääkaupungissa Ankarassa aloittivat myöhemmin tutkimuksen lausunnon takana olevista miehistä.

Kiistanalaisessa lausunnossa tuomittiin myös väitetyt ”pyrkimykset” osoittaa Turkin asevoimien ja merivoimien olevan poikkeamat modernin Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin tieltä. Se varoitti myös, että Turkki voi kohdata ”vaarallisia tapahtumia, riskejä ja uhkia sen selviytymiselle, minkä tiedämme historiastamme”.

Lähde: hurriyetdailynews.com

Helena Ergene