Turkin hallituspuolue tuomitsee entisten amiraalien lausunnon

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkin eläkkeellä olevien amiraaliryhmien äskettäinen kiistanalainen lausunto vahingoittaa sekä maata että heidän omaa perintöään, sanoi Turkin hallitsevan oikeuden ja kehityksen (AK) puolueen johtokunta maanantaina.

MAINOS!

AK-puolueen keskushallinto (MYK) “vastustaa ehdoitta tätä lausuntoa”, sanoi puolueen tiedottaja Ömer Çelik. Çelik lisäsi, että lausunto ei hyödytä Turkkia eikä sen demokratiaa.
“Vaikka heidät pitäisi muistaa palveluistaan, tällainen toiminta on heidän oman maineensa murhaa”, hän totesi.

Sunnuntaina entiset amiraalit lähettivät verkossa julkilausuman, jossa kehotettiin torjumaan kaikkea, mikä voisi tehdä vuoden 1936 Montreux’n yleissopimuksesta keskustelun aiheen. Syyttäjät pääkaupungissa Ankarassa aloittivat myöhemmin tutkimuksen lausunnon takana olevista miehistä.

Kiistanalaisessa lausunnossa tuomittiin myös väitetyt “pyrkimykset” osoittaa Turkin asevoimien ja merivoimien olevan poikkeamat nykyajan Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin tieltä.
Se varoitti myös sitä, että Turkki voi kohdata “vaarallisia… tapahtumia, riskejä ja uhkia sen selviytymiselle, minkä tiedämme historiastamme”.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene