Oletko käynyt kameli painiottelussa Kuşadasıssa?

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kameli painiottelut Aydınissa. Kuva: aydin.bel.tr

OLETKO KÄYNYT KAMELI PAINIOTTELUSSA?

Turkkilaisilla on monta vanhaa perinnettä. Yksi niistä on uros kameleiden kilpailuttaminen. Turkkilaiset kutsuvat sitä kamelipainiksi. Se on yli 200 vuotta vanha perinne. Sen tarkkaa historiaa ei tiedetä. Mutta vanhin tieto on se että sen lähtö paikka on Incirliovan kaupunki länsi Turkissa. Incirliova on 50 km Kusadasista johon järjestetään lomamatkoja Suomesta. Siellä on myös Egean Suomalaiset Yhdistys.

MAINOS!

Ennen vanhaa tavaroiden kuljettamiseksi käytettiin paljon kameleita. Kauppamiehet suosivat sitä paljon Turkissa. Koska kameli kestää äärioloja paljon paremmin kuin muut eläimet. Esim. Kameli voi olla juomatta 50 asteen lämpötilassa 9 päivää.

Kameli karavaanien taukopaikkana on toiminut pitkään İncirliova. Kameli karavaanit kulkivat İzmirin satamakaupunkiin josta tavarat lähetettiin maailmalle. Kameli miehet ovat huomanneet että vapaana liikkuvat kamelit leikkivät taukopaikalla Incirliovassa. Tapahtumat yleensä järjestetään talvisin.

Silloin on kameleiden kiima-aika. Uros kamelit kilpailevat naaras kamelista. Siitä on tullut iso tapahtuma. Kameleiden turvat laitetaan kiinni että ne eivät purisi ja vahingoittaisi toisiaan. Silloin kamelit joutuvat käyttämään paljon vartaloaan. Se muistuttaa turkkilaisten toista perinne urheilua öljypainia. Kameli kilpailulla on omat säännöt ja tuomarit samoin kuin paini otteluissa.

Tapahtumassa soitetaan turkkilaista musiikkia. Turkkilaiset tulevat grillaamaan ja juomaan Rakia kilpailupaikalle. Se perinne elää länsi Turkissa useassa paikassa kuten Kusadasissa. Tällä tapahtumalla on oma federaatio. http://deguf.org/base/

Kilpailevat kamelit koristellaan värikkäällä kankaalla matoilla. Kentälle tuodaan ja näytetään naaras kameli uroksille. Sen jälkeen uros kamelit tappelevat naaras kamelista. Kentällä on monta tuomaria ja avustajaa ja 10 henkilön pöytätuomarit. Kilpalun  häviää kameli karkaamalla kentältä, huutamalla, kaatumalla jne. TERVETULOA KUŞADASIIN!

Tapahtuma kalenteri:

26 marraskuuta; Karpuzlu, Atça, Bafa, Umurlu,

3 joulukuuta: Koçarlı, Bozyurt, Güllük, Turgutlu, Pelitköy.

10 joulukuuta: Didim, paviljonki.

17 joulukuuta: Buharkent, Kuşadası, Ödemiş, Ayvalık, Lapseki.

24 joulukuuta: Aydın, Dikili, Ezine, Demre.

31 joulukuuta: Çine, Gömeç, Sarayköy.

7 tammikuuta: Incirliova, Bodrum, Harmandali.

14 tammikuuta: Germencik, Menemen, Bayramiç.

21 tammikuuta: Yatagan, Selcuk, Canakkale.

28 tammikuuta: Sultanhisar, Selimiye, Tire.

4 helmikuuta: Söke, Yenipazar, Torbalı, Biga.

11 helmikuuta: Kuyucak, Milas, Bergama, Edremit.

18 tammikuuta: Nazilli, Çine, Havran, Sındırgı.

25 tammikuuta: Bozdogan, Didim, Salihli, Denizli.

4 maaliskuuta: Mansion, Bayraklı, Ayvacı.

11 maaliskuuta: Bagaras, Play, Buldan.

18 maaliskuuta: Partners, Atca, Gokkaya ja viimeinen paini

25 maaliskuuta; Yazidere, Pinarbasi, Salihli, Saraycık.

Ali Ergene

Juhlitaanko Turkissa joulua?

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.