Juhlitaanko Turkissa joulua?

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Google mainos

Kuşadası

TURKKILAISILLA ON OMA JOULU “NARDUGAN”

Turkissa joulua ei virallisesti juhlita. Turkin kristityt juhlivat joulua Turkissa. Turkin enemmistö on Islaminuskoisia. Islamissa ei ole joulua. Islaminusko kuitenkin tunnustaa Jeesusta profeetaksi. Joulun vaikutteet näkyy Turkin kaupoissa ja kaduilla. Turkkilaiset juhlivat uutta vuotta kuin joulua. Uutena vuotena syödään kalkkunaa ja annetaan lahjoja ystäville ja perheenjäsenille.

↓ Yritysten mainos palsta. ↓

Mutta turkkilaisilla on todella vanha juhla “Nardugan” eli uudelleen syntyminen. Vanhat turkkilaiset juhlivat päivän pidentymisen alkamista täysikuun nähtyään. Nar tarkoittaa aurinkoa mongolian kielellä, dugan on syntymä. Nardugan on syntyvä aurinko. Ennen uskottiin päivän valon ja pimeän taistelevan keskenään. Lopulta päivän valo voitti. Turkkilaiset juhlivat sitä koristelemalla (Akçam) kuusi, leikkien, tanssimalla ja laulamalla koristellun puun ympärillä. Joulupukin vaatetus (ei tarkoita amerikkalaista joulupukin vaatetusta) ja porotkin kuuluivat turkkilaisille. Tietenkin lahjatkin kuuluivat kilteille ihmisille. Tämä Akçam puu kasvaa ainoastaan keski aasiassa. Turkkilaisten vanhan uskon mukaan maailman keskellä kasvaa tämä puu. Tämä puu ulottuu taivaassa asuvan Jumala Ülgenin palatsiin asti. Puun uskotaan olevan elämän ja ihmiskunnan lähde. Tämä puu näkyy turkkilaisissa matoissa eri versioina edelleen. Turkkilainen historioitsija Muazzez İlmiye Çığ (1914) mukaan joulupuu perinne on siirtynyt turkkilaisilta kristityille. Tämä on turkkilaisten perinne. Tämän perinnön mukaan Joulupukki on taivassa asuvan Ülgen jumalan paha veli joka asuu maailmassa. Lähde: http://nacikaptan.com/?p=33498 ja https://www.altayli.net/nardugan.html

Uskotaan että tämä perinne on siirtynyt Eurooppaan Hunni turkkilaisten kautta. Joulukuusen koristelu on nähty 1605 Saksassa ensimmäista kertaa Euroopassa . Sieltä se on levinnyt muualle Eurooppaan.

Muazzez İlmiye Çığ

Matoissa käytetyt turkkilaiset “joulupuut”

Turkin armenialaiset juhlivat joulua mutta heidän joulupäivä on 6. tammikuuta. Armenialaisilla jouluruoka ei ole pelkästään perheruokailu niin kuin Suomessa. Armenialaiset kristityt kutsuvat syömään tuttuja orpoja, vammaisia, leskiä ja köyhiä ihmisiä. Minusta tämä perintö on niin hieno.

Turkin ortodoksi kreikkalaiset, katolilaiset ja assyrialaiset juhlivat joulua Turkissa 25. joulukuuta.

Turkkilaisten juhla alkaa 31.joulukuuta. Eli turkkilaiset juhlivat uutta vuotta ainoastaan. Sillä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Ali Ergene

Onko juhannus turkkilaisten ja suomalaisten yhteisiä pakanallisia juhlia?

Onko pääsiäinen turkkilaisten ja suomalaisten yhteisiä pakanallisia juhlia?


Turkin Uutiset ja sen ylläpitäjät (domainin omistaja on Ali Ergene) tukevat Ege Finlandiyalılar Derneği(Egean Suomalaiset Yhdistys) joka rekisteröitynyt Turkin Kuşadasıin. Sivustomme ei ole kaupallinen.Jos haluat mainostaa sivuillamme tai julkaista artikkeleita ja näin haluat tukea Ege Finlandiyalılar Derneği (Egean Suomalaiset Yhdistys) niin ota yhteyttä yhdistykseen: egefinder.com.

Google Mainos


Tietoa Ali Ergene 732 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.

2 Comments

    • Teşekkür ederiz. Sizede başarılar. Birbirimize destek olmak dileğiyle.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Onko juhannus turkkilaisten ja suomalaisten yhteisiä pakanallisia juhlia? | Turkin Uutiset
  2. Onko pääsiäinen turkkilaisten ja suomalaisten yhteisiä pakanallisia juhlia? | Turkin Uutiset

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.