Turkkilaisilla on oma joulu “NARDUGAN”
Turkissa joulua ei virallisesti juhlita. Turkin kristityt juhlivat joulua Turkissa. Turkin enemmistö on Islaminuskoisia. Islamissa ei ole joulua. Islaminusko kuitenkin tunnustaa Jeesusta profeetaksi. Joulun vaikutteet näkyy Turkin kaupoissa ja kaduilla. Turkkilaiset juhlivat uutta vuotta kuin joulua. Uutena vuotena syödään kalkkunaa ja annetaan lahjoja ystäville ja perheenjäsenille.
Mutta turkkilaisilla on todella vanha juhla “Nardugan” eli uudelleen syntyminen, syntyvä aurinko. Vanhat turkkilaiset juhlivat päivän pidentymisen alkamista täysikuun nähtyään. Nar tarkoittaa aurinkoa vanhan turkin kielellä, dugan on syntymä. Nardugan on syntyvä aurinko. Ennen uskottiin päivän valon ja pimeän taistelevan keskenään.
Lopulta päivän valo voitti. Turkkilaiset juhlivat sitä koristelemalla (Akçam) kuusi, leikkien, tanssimalla ja laulamalla koristellun puun ympärillä. Joulupukin vaatetus (ei tarkoita amerikkalaista joulupukin vaatetusta) ja porotkin kuuluivat turkkilaisille. Tietenkin lahjatkin kuuluivat kilteille ihmisille.
Tämä Akçam puu kasvaa ainoastaan keski aasiassa. Turkkilaisten vanhan uskon mukaan maailman keskellä kasvaa tämä puu. Tämä puu ulottuu taivaassa asuvan Jumala Ülgenin palatsiin asti. Puun uskotaan olevan elämän ja ihmiskunnan lähde. Tämä puu näkyy turkkilaisissa matoissa eri versioina edelleen.
Turkkilainen historioitsija Muazzez İlmiye Çığ (1914) mukaan joulupuu perinne on siirtynyt turkkilaisilta kristityille. Tämä on turkkilaisten perinne. Tämän perinnön mukaan Joulupukki on taivassa asuvan Ülgen jumalan paha veli joka asuu maailmassa. Lähde: nacikaptan.com
Uskotaan että tämä perinne on siirtynyt Eurooppaan Hunni turkkilaisten kautta. Joulukuusen koristelu on nähty 1605 Saksassa ensimmäistä kertaa Euroopassa . Sieltä se on levinnyt muualle Eurooppaan. Turkkilaisella on myös nimeltään Ayaz ata tai Şahta Ata (jää isä, kylmä isä). Hänellä on nuori nainen tai hänen lapsen lapsi auttamassa häntä nimeltään Kar kız (lumi tyttö). Nardugan edellään elää Ankarassa, Muğlassa ja Marmariksessa.
Turkin kielisten kansojen vastineet Ayaz ata:sta:
Azerbaidžan: Shahta Ata
Kirgisia ja Kazakhstan: Ayaz Ata
Uzbekki: Ayoz Babo – Ayaz Ota
Sitä kutsutaan myös Ayaz Haniksi ja Ak Ayasiksi.
Turkin armenialaiset juhlivat joulua mutta heidän joulupäivä on 6. tammikuuta. Armenialaisilla jouluruoka ei ole pelkästään perheruokailu niin kuin Suomessa. Armenialaiset kristityt kutsuvat syömään tuttuja orpoja, vammaisia, leskiä ja köyhiä ihmisiä. Minusta tämä perintö on niin hieno.
Turkin ortodoksi kreikkalaiset, katolilaiset ja assyrialaiset juhlivat joulua Turkissa 25. joulukuuta. Turkkilaisten juhla alkaa 31.joulukuuta. Eli turkkilaiset juhlivat uutta vuotta ainoastaan. Sillä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.
Muazzez İlmiye Çığ
Matoissa käytetyt turkkilaiset “joulupuut”
Onko juhannus turkkilaisten ja suomalaisten yhteisiä pakanallisia juhlia?
Onko pääsiäinen turkkilaisten ja suomalaisten yhteisiä pakanallisia juhlia?
http://www.altayli.net site yönetimi olarak başarılar dileriz.
Saygı, sevgi ve iyi dileklerimizle.
Teşekkür ederiz. Sizede başarılar. Birbirimize destek olmak dileğiyle.