Terveysministeri: Vanhukset, me tarvitsemme teidän rakkautta ja elämän kokemusta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

vanhat ihmiset
Kuva: istanbulgercegi.com

Terveysministeri: Vanhukset, me tarvitsemme teidän rakkautta ja elämän kokemusta

Turkin terveysministeri Fahrettin Koca järjesti tiedotustilaisuuden illalla klo 19.00 jälkeen 23.03.2020. Hän antoi tietoa koronavirus tilanteesta ja toimenpiteistä. Turkin media oli kokoontunut paikan päällä tiedotustilaisuuteen. Kaikki TV kanavat näyttivät tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. Terveysministeri kiitti mediaa vastuullisesta toiminnasta ja hyvästä ja oikeasta informatiosta.

MAINOS!

Hän jatkoi puheessaan, koronavirus alkoi Kiinassa 104 päivää sitten. Turkissa todettiin ensimmäinen tapaus 10. maaliskuuta 2020. Olen joka päivä informoinut tilanteesta. Tilanteeseen aloimme valmustautua vakavasti jo ennen ensimmäistä todettua koronavirustapausta Turkissa. Olemme saaneet koko ajan uutta kokemusta ja tietoa. Nyt pystymme paljon paremmin ennakoimaan taudin kulkua. Näiden kokemusten valossa suurin riskiryhmä on vanhukset ja kronisesti sairaat ihmiset.

Olemme kaikki yhdessä vastuussa vanhuksista ja muista heikommassa asemassa olevista lähimmäisistämme.

Turkin terveysministeri sanoi ikääntyneille kansalaisille: Me tarvitsemme teidän rakkautta ja elämän kokemusta. Teidän lapset ja lapsenlapset tarvitsevat teitä. Jos te olette sairaita ette kykene antaa rakkauttanne ja elämän kokemustanne. Me tarvitsemme teidän neuvoja aina. Tämän yhden kerran kuunnelkaa meidän neuvoja. Me emme halua menettää teitä. Olemme kaikki yhdessä vastuussa vanhuksista ja muista heikommassa asemassa olevista lähimmäisistämme.

Meidän oma taistelumme on mallikasta. Taistelemme yhdessä terveydenhoito henkilökunnan työelämän ja koko yhteiskunnan voimin, mediasta alkaen kaikkiin aloihin. Yhdessä tiedotamme ja jaamme oikeata tietoa ja kaikki ovat alkaneet luottamaan meihin. Me yhdessä emme antautu pelon valtaan.

32.000 uutta terveydenhoito henkilöä

Parannamme terveydenhoito henkilökunnan palkoja. Sadan prosentin korotus lisäpalkkoihin. Otamme myös töihin 32000 uutta henkilöä. Lisäksi he voivat maksuttomasti käyttää julkisia kulkuvälineitä.

Terveydenhoidossa käytettävien suojavälineiden vienti on keskeytetty. Älkää olko huolissanne suojavälineiden hinnat eivät nouse. Tarkistimme suojavälineitä valmistavien firmojen varastot. Varastot olivat tupaten täynnä mutta he eivät olleet halukkaita myymään niitä vaikka ministeriö halusi ostaa. Teimme kuitenkin 20 firman kanssa ostosopimukset. Ne firmat jotka eivät vieläkään suostu niin teemme niitä vastaan pakotteita jopa tarvittaessa takavarikoimme niiden varastot.

Tällä hetkellä tarvitsemme eniten hengityksentuki laitteita. Turkissa on aloitettu hengityksentuki laitteiden valmistus. Tarkoitus on myös auttaa muita maita. Kiinan kanssa teimme ostosopimuksen miljoonasta koronavirus pikatestaus välineistä. Kiinasta on tullut 50.000 koronavirus pikatestaus välinettä aamulla. Torstaina tulee 300.000 lisää.

Rokotetta kehitetään

On tarkoitus kehittää rokotetta. Annoimme tehtävän kuudelle yliopistolle ja TUBITAK:lle. Valtionvarain ministeriö rahoittaa. Käytämme hyväksi meidän tietoa, kokemusta ja henkilöresurseja. Yksi toimittaja kysyi että onko parantuneita potilaita? Han vastasi, on ja paljon. Lukuja kerromme myöhemmin.

Turkin terveysministeri: Kiinasta on tullut uutta lääkettä aamulla ja sitä alettiin antamaan potilaille heti. Oireita se vähentää ja 11 päivästä 4:een päivään laskee hoitoaikaa. Myös alettiin antaa malaria lääkettä potilaille jonka uskotaan tehoavan. Trumpin sanoma malaria lääke löytyy myös Turkin lääke varastoista. Olemme sopineet Kiinan kanssa että vaihdamme tietojemme, kokemuksiamme ja taitojamme.

Jokainen henkilö itse julistaa ulkonaliikkumiskiellon itselleen

Turkin terveysministeri sanoi ettei julisteta ulkonaliikkumiskielto. Jokainen henkilö itse julistaa ulkonaliikkumiskiellon itselleen. Menehtyneistä 30:stä potilaasta kaksi oli ikähaarukaltaan 50-59 ja toiset olivat yli 60 – 90 vuotiasta. Kaikki olivat kronisesti sairaita.

Terveyshenkilökunnasta on myös löytynyt koronavirus tapauksia. On kyseenalaistettu onko Turkissa tehty tarpeeksi testejä? Prosessi on ollut paljon muutuva ja elävä. Ensisijaisuuden mukaan aloitimme testien teon. Ensin testattiin Kiinasta tulleet ja heidän kanssaan kosketuksissa olleet. Sitten Iran ilmoitti tartunnosta. Sitten Italia ja koko Eurooppa ja koko maailma ja Turkki. Kysyttiin että onko testit maksullisia?  Turkki ei ota maksua koronavirustesteistä kansalaisilta.

Ali & Helena Ergene

Turkin terveysministeri Fahrettin Koca
Turkin terveysministeri Fahrettin Koca

Turkkiin kauneusleikkaukseen ja samalla lomalle?

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.