Turkin rooli kriittinen Azerbaidžanin kaasun kulkemiseen Eurooppaan

Turkin rooli kriittinen

Euroopan unionin on saatava Turkin suostumus sen pyrkimyksiin varmistaa riittävät maakaasun toimitukset ennen talvea hankkimalla Ankaran hyväksyntä lisätyille kaasutoimituksille Azerbaidžanista.

MAINOS!

EU:n ja Azerbaidžanin välillä äskettäin allekirjoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) seurauksena maakaasun ostojen kaksinkertaistamisesta vuonna 2012 Ankaran ja Bakun välillä allekirjoitetussa sopimuksessa toimituksista Trans-Anatolian maakaasuputken (TANAP) kautta määrätään, että Turkki on ensimmäinen oikeus lisäputken kapasiteettiin.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Euroopan komission energiakomissaari Kadri Simson allekirjoittivat myöhään maanantaina Azerbaidžanin matkallaan yhteisymmärryspöytäkirjan kaksinkertaistaakseen nykyiset maakaasun ostot Bakusta.

Eurooppa, joka on vahvasti riippuvainen venäläisestä kaasusta, pyrkii korvaamaan Venäjän toimitukset ja von der Leyenin mukaan “liikkumassa kohti luotettavampia energiantoimittajia”.

Vierottaakseen 155 miljardia kuutiometriä (bcm) maakaasua Venäjältä vuosittain Eurooppa haluaa lisätä Eteläisen kaasukäytävän kapasiteettia ostaakseen paljon enemmän kaasua Azerbaidžanista.

Lisäinvestointeja tarvitaan kuitenkin lisäämään kaasuvirtaa Eurooppaan Azerbaidžanista, jolla on todistettuja maakaasuvarantoja 1,3 biljoonaa kuutiometriä BP:n mukaan.

TANAP on eteläisen kaasukäytävän keskeinen osa, joka yhdistää Azerbaidžanissa sijaitsevan jättiläisen Shah Denizin kaasukentän Eurooppaan Etelä-Kaukasuksen putkilinjan ja Trans Adriatic Pipeline (TAP) kautta.

Suunnitelmissa on kaksinkertaistaa TAP:n vuotuinen kapasiteetti, joka tuo kaasua Azerbaidžanista Eurooppaan, TANAPin eurooppalaiseen haaraan, nykyisestä 10 miljardista kuutiometristä 20 miljardiin kuutiometriin.

Teoriassa on mahdollista kasvattaa TANAPin kapasiteettia 16 miljardista kuutiosta 24 miljardiin kuutioon ja sitten 31 miljardiin kuutiometriin investoinneilla, vaikka tämä ei näytä olevan saavutettavissa seuraavan viiden vuoden aikana, koska vaikka kapasiteetin lisäyksiin on investoitu, lisäpöytäkirjoja ja sopimuksia. vaaditaan.

Turkin ja Azerbaidžanin välillä 26.6.2012 allekirjoitetun hallitustenvälisen sopimuksen seitsemännen artiklan 8 ja 9 lausekkeet antavat Turkille etusijalle TANAPiin liittyvät kapasiteetin laajennus- ja tarjonnan lisäystyöt.

Hallitustenvälisen sopimuksen lausekkeet ovat seuraavat:

7.8: Valtiot suostuvat nimenomaisesti siihen, että kaikki Azerbaidžanin tasavallalle kuuluva ja TANAP-järjestelmän kautta lähetettävän kaasun määrä, joka ylittää alkuperäisen kuusitoista (16) miljardin kuutiometrin vuotuisen määrän, tarjotaan ensin ostajille Turkin tasavalta.

7.9: TANAP-järjestelmän laajentaminen alkuperäisen kolmenkymmenenkahden (32) miljardin kuutiometrin vuosikapasiteetin yläpuolelle edellyttää valtioiden yhteistä sopimusta.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.