Turkkilainen hamam

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Turkkilainen hamam. Kuva: camhotel.com.tr

TURKKILAINEN HAMAM

Hamam eli turkkilainen sauna juontuu muinaisten roomalaisten kylpykultuurista, joskin myös islamin puhtaussäännökset ovat osaltaan vaikuttaneet sen kehitykseen. Hamam on perinteisesti ollut sekä puhdistautumisen että seurallisen ajatustenvaihdon tyyssija. Turkin kaunein ja kuuluisin hamam on Bursan kaupungin Eski Kaplıca. Se on peräisin 1300-luvulta ja on edelleen köytössä.

MAINOS!

Hamamin sisätilat jakautuvat pukuhuoneeseen (camekan),josta siirrytään pienen kylmävesiosaston (soğukluk) kautta saunahuoneeseen (hararet). Jälkimmäisessä on laajan kupolikattoisen tilan keskellä marmorinen alapuolelta lämmitettävä kiuas. Valoa saunaan saadaan kupolikaton lasi-ikkunoista. Ilmaa kostuttava höyry samentaa valon pehmeäksi.

Hikoilun jälkeen seuraa tuhti hieronta, minkä jälkeen jokainen valelee itseään sivuhuoneissa seinäkaivosta ammennetulla vedellä. Olo on kuten saunan jäljiltä nautinnollinen. Naisille suositellaan vuonna 1481 rakennettua ja kauniisti entistettyä Galatasarayn hamamia Beyoğlun kaupunginosassa Istanbulissa. Siellä vallitsee hyvin sydämellinen ilmapiiri naisten kokontuessa menneiden aikojen tyyliin viikottain laulamaan, tanssimaan ja juttelemaan. Täydellinen alastomuus ei kuulu turkkilaiseen. Lähde: Turkki – pieni matkaopas

Jos matkustette Kuşadasıin niin sieltä löytyy useita turkkilaisia hamamia.

Kävimme Davutlarin kaupunginosassa hamamissa Kuşadasıssa. Naiset ja miehet eivät mene samaan aikaan hamamiin yleensä. Naiselle varattu aika on klo 09:00-13:00 joka päivä paitsi sunnuntaina. Silloin sunnuntaina Davutlarin hamami on kiinni.

Turkkilainen hamamin juuret juontuu muinaisten roomalaisten kylpykulttuurista.

Kun Rooman valtakunta hajosi niin muslimit jatkoivat kylpyläkulttuuria eri versiona. Hamam on ollut tärkeä sosiaalipaikka muslimeille. Siellä vaihdettiin uutisia, tavattiin uusia ihmisiä, pidettiin hauskaa. Ristiretkeilijät ovat löytäneet hamami kultturin uudestaan. Mutta hamami kulttuuria käytettiin väärin Euroopassa. Siellä tapahtui seksualisia rikoksia ja taudit levisivät nopeasti.

Tästä syystä kiellettiin Euroopassa hamami kulttuuri. Itse asiassa tärkein syy kieltämiselle oli että hamam kulttuuri kuului vääräuskoisille eli muslimeille. Eurooppalaiset ovat uudestaan löytäneet turkkilaisen hamamin 17. vuosisadalla. Laventteli kukkaa alettiin käyttää hamamissa tuoksua antamaan. Uskotaan että nykyaikainen kylpylä ja spa kulttuurin juuret juontuu turkilaisesta hamamista.

Haastattelimme Hamamin johtaja Alaaddin Talaş.

Kerrotteko turkkilaisen hamamin historiasta? Mistä tämä perinne tulee?

Anatolian eli Turkin kylpyläkulttuuri ulottuu 2000-luvulla asti eKr. Sen todistaa arkeologiset löydöt. Hamam on lämmin pesula jossa käy pesulla useimpia ihmisiä. Pesulan keskellä löytyy allas. Muinaiskaupunki Efesoksessa on vanha hamam. Turkkilaiset ovat tutustuneet hamam kulttuuriin kun muuttivat Anatoliaan yli 2000 vuotta siiten. Ensimmäiset hamamit rakennettiin vallanpitäjille. Sen jälken rakennettiin moskeijoiden yhteyteen hamameja tavallisille kansalaisille. Osmani valtakunnan aikana hamam rakennukset ovat kehittyneet.

Ensin aina rakennettiin hamam rakennus sen jälkeen moskeija koska ajateltiin rakennustyömaan työntekijöiden peseytymisen mahdollisuutta. Muslimeille puhtaus on tärkeä. Islamin uskonto vaatii sen. Tästä syystä vanhat hamamit ovat aina lähellä moskeijoita.

Tietoa Davutlarin hamamista? Milloin se rakennettiin? Ketkä ovat omistajat?

Kunta rakensi Davutlarin hamamin vuonna vuonna 1993 Kiinteistö kuuluu Kuşadasın kunnalle. Alaaddin ja Fatma Talaş ovat vuokranneet kiinteistön.

Ovatko asiakkaat ainoastaan paikallisia?

Se riippuu vuodenajasta. Paikalliset turkkilaiset ja saksalaiset käyttävät hamamia yleensä talvikuukausina. Ulkomaan turkkilaiset ja turistit käyvät kesällä meillä. He ovat turkkilaisia, hollantilaisia, saksalaisia, belgialaisia, brittiläisiä, tanskalaisia, irlantilaisia, venäläisiä ja eri arabimaiden kansalaisia.

Teillä on suomalainen sauna täällä? Oletteko varma että se on oikea suomalainen  sauna? Onko rakentaja firma suomalainen?

Itseasiassa meillä ei ole paljon tietoja suomalaisista saunoista. Ilmeisesti meidän asiakkaat olisivat antaneet palautetta jos se ei olisi oikea suomalainen sauna. Rakentaja firma on turkkilainen nimeltään Sedir Sauna (Netti sivu ei ole toiminnassa).

Miksi meidän pitäisi tulla turkkilaiseen hamamiin? Mitä palveluja meidän pitäisi ottaa?

Sauna ja hieronta löytyy ympäri maailmaa. Kuolleista ihosoluista pääsette ainoastaan vaahtopesulla turkkilaisessa hamamissa. Se on turkkilaisen hamamin salaisuus. Asiakkaamme kokevat satoja vuosia vanhaa hamami perinnettä turkkilaisessa hamamissa. Tarjoamme Turkish delight. Turkish delight (lokum) on turkkilaisten tavaramerkki.

Voivatko naiset ja miehet olla teidän hamamissa samaan aikaan? Onko hamam vain miehille?

Miehet ja naiset saavat olla ehdolla samaan aikana Davutlarin hamamissa. Hamamissa ei saa olla alastomina. Miehellä on oltava sortsit ja naisilla bikiinit.

Kuva: Davutlar Hamami

Ovatko kaikki hierojat miehiä?

Kaikki hierojat eivät ole miehiä. Naishierojakin on ja oltava. Naishierojaa kutsutaan nimeltään “natır’. Nettisivullamme näkyy pelkästään mieshierojien kuvat. Syy on naiset eivät halua heidän kuvat julkaistaan netissä.

Mikä tarkoittaa keskipaikan kivilaatta eli “Göbek taşı”

Se on marmorista tehty laatta joka sijoittuu keskelle hamamia. Hamamissa ei saa nauttia alkoholia. Ei saa ottaa ihmisten kuvaa ilman lupaa. Ei saa käyttäytyä seksualisesti. Meiltä saa kengät. Ei saa käyttää likaisia kenkiä hamamissa hygienisestä syystä.

Voitteko kertoa meille hamamin vaiheet?

Itse koettava vaiheet täällä paikan päällä. Kokemukset vaihtelee henkilöittäin. Tervetuloa Davutlariin kokemaan turkkilaista hamamia. Jos haluatte tietää suurinpirtein hamamissa käykää meidän sivustollamme: https://www.davutlarhamam.com

Miksi teidän palvelut ovat räätälöity?

Olemme räätälöineet palveluita paikalliselle asiakkaalle heidän maksukykyä ajatelleen. Suurin osa meidän asiakkaasta ostaa Relax paketin joka sisältää siäsänpääsy, sauna, kuolleiden ihojen poisto vaahtolla, pesulla käynti, vaahtohieronta. Meillä on myös muita paketteja.

Kylpylä ja kuumat lähteet

Turkissa on noin 1000 kuumaa lähdettä. Kaunein niistä on ehdottomasti Pamukkale valkoisine kalkki­kivialtaineen. Sinne pääsee joko omatoimisesti bussilla tai järjestetyillä retkillä eri puolilta Turkkia.

Muğlan kuumat lähteet sijaitsevat lähellä Dalamanin kansainvälistä lentokenttää, Marmariksen ja Fethiyen puolivälissä. Veden lämpötila vaihtelee 30 ja 38 asteen välillä. Lähdettä ja vieressä olevaa mutalam­pea köytetään mm. Reumahoitojan, ihotautien ja uupumuksen hoitoon. Eräs Turkin kuumista lähteistä on ainutlaatuinen koko maailmassa: Kangal Hot Springs with Fish Sivasin maakunnassa Keski-Anatoliassa. Vedessä ui miljoo­nittain pieniä 2-10 cm pitkiä kaloja, joilla on oleellinen osa lukuisten ihosairauksien, mm. psoriaksen hoidossa. Matkustaminen Sivasiin vaatii omatoimi­suutta ja majoitus on toistaiseksi vaatimatonta. Lähde: Turkki – pieni matkaopas

Ali Ergene

Kuşadasıssa toimii:

EGEAN SUOMALAISET YHDISTYS

Egefinder.com
Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.