Unohtumaton, Legentaarinen Barış Manço

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Barış Manço
Barış Manço. Kuva: Wikimedia

Unohtumaton, Legentaarinen Barış Manço (2.1.1943-31.1.1999)

Turkissa muisteltiin Barış Mançoa, 31.tammikuuta 21 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.  Äkillisen sydänkohtauksen 31.1.1999 seurauksena vain 56-vuotiaana menehtynyttä Barış Mançoa kunnioitaen miljoonat ihmiset kokoontuivat yhteen Istanbuliin hänen hautajaisiinsa.

MAINOS!

Hän oli yksi Turkin tunnetuimpia henkilöitä, jolla oli suuri kulttuurinen vaikutus. Muusikko, laulaja, säveltäjä, sovittaja, lauluntekijä, näyttelijä, televisio-ohjelmien tekijä, esittäjä, keräilijä, maalari, matkustaja …

Hänen kiinnostuksensa musiikkiin alkoi lukion aikana, jolloin hän perusti bändin nimeltä Kafadarlar, joka tarkoittaa kavereita. Turkkilaisen rockin isä äänitti ensimmäisen singlensä 60-luvun alkupuolella seuraavan bändinsä, Harmoniesin (The Harmonies) kanssa, joka on yksi ensimmäisistä esimerkkeistä Anatolian rock-genreistä, jossa yhdistyi turkkilainen kansanlaulu rock-instrumentteihin.

Hän nauhoitti ensimmäisen hittinsä ”Mountains, Mountains” vuonna 1970, joka myi yli 700 000 kappaletta. Manço modernisoi kansanrunoilijoita erilaisilla teoksilla sanoituksissa yhdistämällä etnisiä folk-rock-teemoja.

Myöhemmin hän perusti legendaarisen Kurtalan Ekspresin vuonna 1972, yhtye oli koossa hänen kuolemaansa asti. Hänen ensimmäinen ja ainoa live-albuminsa julkaistiin sen jälkeen kun hän kierteli Kurtalan Ekspresin kanssa Japanissa vuonna 1996.

Laulaja, säveltäjä, television isäntä ja näyttelijä, vaikutusvaltainen taiteilija kirjoitti yli 200 laulua ja matkusti lähes 150 maahan osana televisio-ohjelmaansa. Monet hänen kappaleistaan on käännetty englanniksi, japaniksi, ranskaksi, italiaksi, kreikkaksi, persiaksi ja arabiaksi.

90-luvulla hänestä tuli suositumpi ympäri maailmaa, kun 20 000 fania osallistui hänen livekonserttiinsa Japanissa, jossa Turkin ja Japanin liput heilutettiin harmoniassa.
Hänen televisio-ohjelmaansa lähetettiin vuodesta 1988 hänen kuolemaansa saakka, mikä teki siitä 1990-luvulla pisimmän turkkilaisen televisio-ohjelman. Hänen ohjelmiensa ensimmäinen osa oli suunnattu nuorille, ja turkkilainen sukupolvi kasvoi lastenlauluillaan, kuten ”Arkadaşım Eşek” (”My Friend the Donkey” englanniksi). Toinen osa puolestaan sisälsi matkadokumentteja.
Kysyttäessä mistä hän oli kotoisin, hän sanoi “maailmalta”.

Manço sai varhaiskasvatuksensa Galatasaray-lukiossa Istanbulissa ja valmistui Belgian kuninkaallisesta taiteiden akatemiasta vuonna 1969, missä hän opiskeli graafista ja tekstiilisuunnittelua. Hän oli myös esineiden keräilijä joita hän toi matkoiltaan. Hänen perheensä ja Kadıköyn kunta muuttivat perheen entisen kodin museoksi.Talo avautui 9. kesäkuuta 2010 siitä luotiin tila, joka heijastaa muusikon taiteellista identiteettiä ja erilaisia piirteitä.

Museon Osoite: Caferağa Mahallesi, Yusuf Kamil Paşa Sok. No: 5, 34710 Kadıköy / İstanbul (Barış Mançon talo)
Hänen tärkeimmät albumit ovat:
Baris Mancho (1976), Nick the Chopper (1976), Sakla Samanı Gelir Zamanı (1977), Yeni Bir Gün (1979), 20. Sanat Yılı Disco Manço (1980), Sözüm Meclisten Dışarı with Kurtalan Ekspres (1981), Estağfurullah (1983), Ne Haddimize (1983), 24 Ayar Manço (1985), Değmesin Yağlı Boya (1986), Sahibinden İhtiyaçtan (1988), Darısı Başınıza (1989), Mega Manço (1992) and Müsadenizle Çocuklar (1995).

Lähteet: hurriyetdailynews.com
barismanco.kadikoy.bel.tr

Barış Manço, Gülpembe laulu

Barış Mançon hautajaiset

Helena Ergene

Löytöretkellä Turkissa ja muita matkakertomuksia