Turkkilainen Çöp şiş kebab
Tämä suosittu anatolialainen kebab tehdään perinteisesti tähteeksi jääneestä lampaanlihasta – Çöp tarkoittaa jätteitä – joka grillataan miekoissa. Pienet kypsät lihapalat kääritään vastapaistettuun kohottamattomaan leipään ja höystetään punasipulilla, persiljalla ja sitruunamehutilkalla.
Çöp şiş ( 4 – 6:lle ) – lampaankebab
- 2 sipulia
- 1 1/2 tl suolaa
- 2 murskattua valkosipulinkynttä
- 2 tl murskattuja juustokuminan siemeniä
- n. 1 kg puhdistettua luutonta lampaanlapaa suupaloiksi leikattuna
Leivät
- 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1/2 dl grahamjauhoja
- 1 tl suolaa
Tarjoiluun:
- 1 iso punasipuli halkaistuna ensin pitkittäin, sitten poikittain ja viipaloituna pitkittäin
- 1 iso nippu tuoretta persiljaa karkeaksi silputtuna
- 2 – 3 sitruunaa lohkottuna
- Raasta sipulit lautaselle, ripottele suola raasteen päälle ja jätä sipuli “itkemään” n. 15 min.
- Aseta ison kulhon päälle siivilä, kumoa siihen sipuliraaste ja painele raastetta puukauhalla nesteen irrottamiseksi.
- Heitä pois siivilään jäänyt sipuliraaste.
- Yhdistä valkosipuli, juustokumina ja sipulimehu ja kierittele lihapalat seoksessa.
- Anna lihan marinoitua peitettynä 3 – 4 tuntia.
Valmista sillä välin leipätaikina
- Seulo jauhot ja suola kulhoon.
- Tee seoksen keskelle kuoppa ja lisää siihen vähitellen 2 dl haaleaa vettä vetäen samalla jauhoja kuopan laidoilta kiinteäksi ja kimmoisaksi – lisää jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin.
- Jaa taikina 24 osaan ja leivo taikinapalat pyöryköiksi.
- Siirrä pyörykät jauhotetulle alustalle ja peitä kostealla liinalla.
- Jätä pyörykät lepäämään 45 min. ja kuumenna sillä välin grilli.
- Kauli taikinapyörykät juuri ennen paistamista isoiksi ohuiksi kiekoiksi.
- Jauhota niiden pinta, jotta ne eivät tartu toisiinsa, ja pidä ne kostean keittiöpyyhkeen alla kuivumisen estämiseksi.
- Pujota liha litteisiin kebab- tai metallivartaisiin ja kypsennä grillissä 2 – 3 min. joka puolelta.
- Paista samaan aikaan litteät leivät kuumalla paistolaatalla tai muulla laakealla pannulla.
- Käännä leivät, kun ne alkavat ruskistua ja kupruilla.
- Pinoa valmiit leivät lautaselle.
- Kun kebabit ovat kypsyneet, vedä liha vartaasta leiville.
- Ripottele lihan päälle sipuliviipaleita ja persiljaa ja purista pinnalle sitruunamehua.
- Kääri leivät nyyteiksi.
- Syö sormin.
Çöp şiş kebab syödään Lavaş leivän kanssa. Lavaş leipä ohjeen löydät täältä.
Lähde: http://www.keittotaito.com/cop_sis.html
Kiitos luvasta keittotaito.com:lle