AFD Alanyan suomalaiset lahjoittivat ikimuistoisen päivän

Kırjoıttanut: Markku Jauhola

Kuva: Markku Jauhola, Karamanlar kyläkoulu

AFD Alanyan suomalaiset lahjoittivat ikimuistoisen päivän

Ystävyyskoulu Karamanlar Turkki
Olemme 600 metrin korkeudessa, tie muuttuu mutkaiseksi vuoristotieksi. Vastaantulevaa liikennettä ei onneksi ole. Vain lauma vuohia vaeltaa tiellä paimenen komennuksessa. Pysähdymme, kyytiin hyppää Karamanlar-alueen johtaja Mustafa Arslan. Matka jatkuu hitaasti pienimmällä vaihteella.

MAINOS!

Oppilaat ovat pihalla odottamassa suomalaisia vieraitaan. He tietävät, että tällä kertaa tuliaisina ovat kaikille 32 oppilaalle uudet kengät. Kenkien hankinta tuli koulun opettajien toivomuksesta ja he antoivat etukäteen jokaisen oppilaan kengän numerot. Kengät hankittiin Alanyan kaupoista AFD:n jäsenten vapaaehtoisella avustuksella.
Vierailuja AFD:n toimesta Karamanlar kyläkoululle on tehty jo kolmesti. Ensimmäinen vierailu tapahtui keväällä 2014.

Tuliaisina oppilaille on kyniä, kumeja, vihkoja, viivoittimia ja tietysti karkkia. Eräs AFD:n jäsenistä lahjoitti koululle kannettavan tietokoneen. Koululla oli ollut tietokone, mutta se oli jossain vaiheessa mennyt rikki eikä sitä saatu korjatuksi. Vuoden 2016 syksyllä koululle toimitettiin säilytyskaappeja oppilaiden tavaroita varten. Karamanlar kyläkoulu sijaitsee 750 metrin korkeudessa Taurus-vuoristossa, jonne Alanyasta on matkaa noin 40 km luoteeseen.

Vuoristoon johtava päätie on kunnostettu hyväksi, mutta päätiestä Karamanlar kylälle erkaneva noin 9 km pituinen vuoristotie on kapea ja mutkainen. Linja-autossa pelkääjän paikalla istuvat pitävät silmiään kiinni. Tällaisia pieniä vuoristokyliä kouluineen Turkin maaperällä on paljon, koska käsittämättömän laajat vuoristot hallitsevat suurta osaa Turkin sisämaasta.

Tässä kyläkoulussa opettajia on kaksi ja he tuntevat hyvin kylän asukkaat. Tällaisessa pienessä koulussa on hyvä mahdollisuus löytää jokaisen oppilaan voimavarat sekä vahvistaa niitä siten, että lapsista kehittyy hyviä aikuisia tulevaisuuden työelämään. Juttu jatkuu kuvien jälkeen…

Kuva: Markku Jauhola, Karamanlar kyläkoulu
Kuva: Markku Jauhola, Karamanlar kyläkoulu

Alanya Finliler Derneği järjestön vierailu koululle on merkittävä tapaus. Opettaja İsmail Katgı toivottaa kahden oppilaansa kanssa kädestä tervehtien kaikki tervetulleiksi vierailulle. Opettaja Hülya Korkmaz esittää lasten kanssa turkkilaisia lastenlauluja. Lapset on puettu kauniisti sinisiin kouluvaatteisiin. Kylän naiset ovat jälleen panneet parastaan. Pitkä pöytä notkuu paikallisista herkuista. Tarjolla on Gözleme-, pisi-, kek-, isli-, köfte- herkkuja. Nautitaan teetä ja ayrania sekä virvokkeita. Kun aikuiset on saatu kylläiseksi, on lasten vuoro. On hälinää ja puhetta. Lautanen jos toinenkin tyhjentyy rivakkaan tahtiin.

Ystävyyskoulu ajatus suomalaisen koulun kanssa on ollut esillä jo pitemmän ajan. Moisiovaaran koulu Hyrynsalmelta on myös ollut kiinnostunut asiasta. Kortteja ja kuvia on lähetetty puolin sekä toisin, molemmat koulut ovat asiasta innostuneita. Tutustumismatkalle lähdettäisiin mielellään, mutta ainainen ongelma rahasta vain rajoittaa matkan toteutumista.

Turkin uusi oppivelvollisuuslaki astui voimaan 2014. Lain mukaan oppivelvollisuus on pakollinen ja se kestää 12 vuotta. Opiskelun voi aloittaa 5 – 7 vuoden ikäisenä. Ensimmäiset neljä vuotta on ala-astetta, seuraavat neljä vuotta yläastetta. Yläasteen jälkeen on jatkettava joko lukiossa tai ammattikoulussa neljä vuotta. Lukiossa oppilas voi suuntautua painottamalla opiskelua historiaan, luonnontieteeseen, matematiikkaan. Juttu jatkuu kuvien jälkeen…

Kuva: Markku Jauhola, Lapset vastaanottamassa vieraita
Kuva: Markku Jauhola, Oppilaat

Lukukausi alkaa syyskuun toinen maanantai ja päättyy kesäkuun toinen perjantai. Tammi-helmikuun vaihteessa on kahden viikon loma. Muut mainittavat lomat ajoittuvat uskonnollisten juhlien aikaan. Uhrijuhlan aikaan on yhdeksän päivää vapaata ja Ramadanin aikaan neljä päivää vapaata. Viikonloput ovat vapaita.

Koulupäivä alkaa ala-asteella klo 12 ja yläasteella klo 8. Pienissä kouluissa, kuten Karamanlar, molemmat asteet aloitettavat klo 8:30 ja lopettavat viimeistään klo 15:00. Koulutus on ilmainen, mutta kaupungeissa vanhemmat joutuvat maksamaan koulukuljetukset. Syrjäseutujen ja vähävaraisten alueiden koulukuljetukset maksaa kuitenkin Turkin valtio.

Asuinolosuhteet vuoristossa ovat haastavat. Sydäntalvella päivälämpötilat eivät kohoa paljoakaan yli nolla asteen, öisin on pakkasta. Lumentuloltakaan ei voi välttyä. Erityisen rankkaa on pitkinä sadekausina, jolloin kosteus ja viima pureutuvat luihin ja ytimiin. Asunnot on rakennettu perinteisen tavan mukaan ilman erityisiä lämpöeristyksiä.

Tosilla on ilmalämpöpumput, kaikilla ei ole niitäkään. Asuminen on vaatimatonta, paljon neulotaan vaatteita itse ja lähin kauppa voi olla jopa 20 km etäisyydellä. Vuoristossa eletään edelleen luontaistaloutta. Polttopuun keräys näyttää jäävän naisten hommiksi, miehiä ei niissä töissä ole näkynyt. Talvitakkeja, villaista, lämpimiä vaatteita tarvitaan vuoriston olosuhteissa. Juttu jatkuu kuvien jälkeen…

Kuva: Markku Jauhola, Ryhmäkuva luokassa
Kuva: Markku Jauhola, Ryhmäkuva koulun edessä

Alanya Finliler Derneği (AFD) – Suomalaiset Alanyassa – on Turkkiin rekisteröity yhdistys.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomalaisten ja turkkilaisten keskinäistä kanssakäymistä ja toistensa kulttuurien tuntemusta sekä tukea suomalaisten kotoutumista ja asumista Alanyassa. Jäsenmäärä vuoden 2016 lopussa oli lähes 400 henkilöä!

Kun rannalla oleskeluun haluaa vaihtelua, kannattaa pistäytyä AFD:n toimistolla. Toimiston sijainnein löydät osoitteesta www.suomalaisetalanyassa.com. Saat tietoa Alanyasta, sen nähtävyyksistä, paikoista mihin kannattaa tutustua. Tiesitkö, että Alanyassa on poikkeuksellisen hyvät patikointi- ja pyöräily mahdollisuudet. Oletko ehkä hankkimassa asuntoa Alanyasta. Silloin on ehdottomasti syytä keskustella AFD:n asiantuntijoiden kanssa. Saat puolueetonta tietoa asioista, joista et edes osannut aavistaakaan mitä kaikkea asuntokaupoissa ja sen jälkeen voi Alanyassa tapahtua. Tervetuloa toimistolle rupattelemaan suomalaisen kahvin ja korvapuustin kera.

Markku Jauhola

Turkin Uutiset kiittää AFD:lle ja hienosta kirjoituksesta Markku Jauholalle.

Lisää kuvia vierailusta:

Kuva: Markku Jauhola, Oppilaat tunnilla
Kuva: Markku Jauhola
Kuva: Markku Jauhola, Opettaja ja oppilaat
Opettaja Hülya Korkmaz, aluejohtaja Mastafa Arslan, opettaja İsmail Katgı

Oletko menossa Turkkiin lomalle, työmatkalle tai asumaan?