Euroopan unioni myöntää ylimääräisen 170 miljoonan euron
Euroopan unioni myöntää ylimääräisen 170 miljoonan euron (189 miljoonan dollarin) tuen sodan kärsimän Syyrian haavoittuvimmille ryhmille, EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell sanoi keskiviikkona.
Borrellin mukaan 6 miljardin avustussopimuksesta 3,2 miljardia euroa on tähän mennessä maksettu ja 4,7 miljardin euron edestä on tehty sopimuksia ja loput rahat maksetaan tänä vuonna 2020.
“Olemme ilmoittaneet lisää humanitaarista apua 170 miljoonan euron edestä Syyrian haavoittuvimpien ihmisten avustamiseksi edelleen”, Borrell kertoi tiedotustilaisuudessa ennen lähtöään Ankaran Esenbogan lentokentältä kahden päivän vierailun jälkeen Turkkiin.
Turkin ja EU: n vuoden 2016 sopimus
Borrell kertoi Turkin ja EU: n välisestä vuoden 2016 sopimuksesta, jonka tarkoituksena oli pysäyttää laittomat muuttoliikkeet Egeanmeren läpi ja parantaa yli 3 miljoonan Syyrian pakolaisen tilannetta Turkissa. huolehtia maahanmuuttajista Turkin maaperällä. ”
Hänen mukaansa siihen sisältyy myös muita asioita, kuten viisumien vapauttaminen Turkkilaisille ja tulliliiton nykyaikaistaminen, ja totesi, että suurin osa niistä on vielä toteuttamatta. Hän sanoi sopimuksen puitteista, että EU on luvannut 6 miljardia euroa (6,7 miljardia dollaria) rahoitusta Syyrian pakolaisten hankkeiden tukemiseen Turkissa.
Turkkilaiset poliitikot kritisoivat äskettäin EU: n jäsenvaltioita siitä, etteivät ne ole panneet sopimusta täysimääräisesti täytäntöön ja ovat poistuneet poliittisista sitoumuksistaan. Borrellin mukaan 6 miljardin avustussopimuksesta 3,2 miljardia euroa on tähän mennessä maksettu ja 4,7 miljardin euron edestä tehty sopimuksia ja loput rahat maksetaan tänä vuonna 2020.
Borrell kertoi vierailunsa aikana käyneensä useita tapaamisia Turkin viranomaisten kanssa, ja totesi, että myös tapaaminen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa oli hedelmällinen. “Minulla oli kokouksissamme tilaisuus ilmaista ymmärryksemme Turkin vaikeasta tilanteesta, mutta korostaa myös, että nykyinen kehitys Euroopan rajoilla ei johda ratkaisuun”, Borrell totesi, että tilanne ei tuo hyötyä kenellekään, ja saattaa pahentua.
Humanitaariset seuraukset ovat vakavat
Borrell totesi kokousten aikana, että Syyrian konfliktin lopettaminen hyödyttäisi sekä Turkkia että EU: ta. “Meidän on työskenneltävä käsi kädessä yhteisiin haasteisiin vastaamiseksi”, hän sanoi ja kehotti yhteistyötä etsimään tapaa kriisin lopettamiseksi.
Hänen mukaansa he keskustelivat jännitteiden vähentämisestä eivätkä pakolaisten liikkumisen jatkamisen kannustamisesta kohti EU: n rajoja, mutta totesivat, että korkeimman tason yhteydet jatkuvat. Hän keskustelee myös yhteistyöstä Turkin kanssa tapaamisissaan EU: n ulkoministerien kanssa Zagrebissa, Kroatiassa.
Hän totesi, että keskustelujen aikana Erdogan kertoi hänelle, että Turkki ei rohkaise pakolaisia suuntautumaan rajoille, “mutta emme voi estää ihmisiä tekemästä niin”. “Meidän on kuitenkin yritettävä kaikin tavoin välttää [tilanne, jossa] ihmiset uskovat ovien olevan auki”, hän sanoi ja lisäsi, että niitä ei pidä johtaa harhaan, koska vaarallisten matkojen toteuttaminen muihin maihin voi tuoda mukanaan monia muita ongelmia.
Syyria on ollut sisällissodassa vuodesta 2011 lähtien, kun Bashar al-Assadin hallitus alkoi hyökätä demokratiaa edistäviä mielenosoituksia vastaan. YK: n virkamiesten mukaan siitä lähtien satoja tuhansia ihmisiä on tapettu ja yli 10 miljoonaa muuta on joutunut kotiseudultaan siirtymään.
Lähde: aa.com.tr
Helena Ergene
Suhteet Turkkiin monipuoliset: EU: n ulkopolitiikan päällikkö