Suhteet Turkkiin monipuoliset: EU: n ulkopolitiikan päällikkö

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Josep Borrell
EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell

Suhteet Turkkiin monipuoliset: EU: n ulkopolitiikan päällikkö

Josep Borrell kehottaa parantamaan EU: n ja Turkin suhteita pelkän maahanmuuton lisäksi. EU: n suhteet Turkkiin eivät voi rajoittua pelkästään muuttoliikkeeseen, EU: n ulkopolitiikan päällikkö sanoi perjantaina.

MAINOS!

Siirtolaisuuteen ja taloudelliseen apuun liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa Turkin ja EU: n suhteita, mutta parannettava on myös monia muita näkökohtia, Josep Borrell kertoi tiedotustilaisuudessa EU: n ulkoministerien videoneuvottelun jälkeen.

Borrellille annettiin maaliskuussa tehtävä tehtävä käydä neuvotteluja turkkilaisen kollegansa Mevlüt Çavuşoğlun kanssa löytääkseen tapoja parantaa vuoden 2016 EU: n ja Turkin välisen muuttoliiketoimintasopimuksen täytäntöönpanoa.

“Koronaviruksesta huolimatta olen yhteydessä kollegani ja ystäväni Turkin ulkoministeriin”, sanoi Borrell ja lisäsi, että molemmat osapuolet “ovat jatkuvassa keskustelussa etsimään ratkaisua.” EU: n diplomaattiyksikön on myös tarkoitus antaa raportti sopimuksen tulevaisuudennäkymistä, mutta Borrell kieltäytyi tarjoamasta esikatselua.

Mutta viime viikolla Borrell kertoi toimittajille, että arvio kattaa viisumien vapauttamisen ja tulliliiton ajan tasalle saattamisen aiheet. Nämä ovat kaksi osaa vuoden 2016 sopimuksessa, joissa Turkki on valittanut EU: n rikkoneen lupauksiaan.

EU: n ja Turkin sopimus

Vuoden 2016 sopimus saavutettiin epäsäännöllisten pakolaisvirtojen lopettamiseksi ja Syyrian pakolaisten olosuhteiden parantamiseksi Turkissa. EU oli luvannut 6 miljardin euron (6,5 miljardin dollarin) avun pakolaisille, mutta toistaiseksi Turkin mukaan se on siirtänyt alle puolet siitä.

Ankaran mukaan EU tuki myös poliittisia sitoumuksia osana sopimusta, mukaan lukien viisumien vapauttaminen Eurooppaan matkustaville Turkin kansalaisille, uusien lukujen avaaminen liittymisprosessissa ja neuvottelut EU: n ja Turkin tulliliiton uudistamisesta.

Useista Turkin neuvottelu yrityksistä huolimatta EU ei ollut halukas uusiin neuvotteluihin sopimuksesta ja pahentuneesta Syyrian tilanteesta. Turkki ilmoitti ettei se voi enää ottaa vastaan lisää Syyrian pakolaisia.

Turkin viranomaiset ilmoittivat, etteivät ne enää yritä estää pakolaisia pääsemästä Eurooppaan ja avasivat Turkin puoleisen rajan Kreikkaan ja Bulgariaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan aloitti maaliskuussa neuvottelut Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa erimielisyyksien ratkaisemiseksi.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene

Merkel: EU haluaa “positiivisen asialistan” Turkin kanssa