Merkel: EU haluaa “positiivisen asialistan” Turkin kanssa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Merkel: EU haluaa “positiivisen asialistan” Turkin kanssa

Saksan liittokanslerin mukaan tämän viikon EU-johtajien huippukokous avasi “mahdollisuuden ikkunan” tiiviimpään yhteistyöhön Turkin kanssa. EU haluaa kehittää rakentavaa vuoropuhelua ja myönteistä asialistaa Turkin kanssa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi perjantaina.

MAINOS!

Hän esitti huomautuksensa Brysselissä kahden päivän huippukokouksen jälkeen 2.10.2020, jossa EU: n johtajat käsittelivät kansainvälisiä kysymyksiä, viimeaikaisia jännitteitä Välimeren itäosassa ja tulevia siteitä Turkkiin.

Meillä oli erittäin pitkä, yksityiskohtainen keskustelu suhteistamme Turkkiin. Päätimme siihen, että haluaisimme käydä rakentavaa vuoropuhelua Turkin kanssa, haluamme olla myönteinen asilistasta”, hän sanoi ja lisäsi, että huippukokous avasi “mahdollisuuden ikkunan” tiiviimpään yhteistyöhön Ankaran kanssa.

Merkel vahvisti EU: n solidaarisuuden jäsenilleen Kreikalle ja Kyproksen kreikkalaiselle hallinnolle alueelle viimeaikaisten jännitteiden jälkeen, mutta korosti myös, että blokki haluaa nähdä diplomaattisen ratkaisun näihin kiistoihin ja haluaa hyvät suhteet Turkkiin.

Saksan liittokanslerin mukaan EU: n ja Turkin tiiviimmän yhteistyön neuvottelut lähikuukausina keskittyvät EU: n ja Turkin vuonna 2016 antamaan julkilausumaan, muuttoliike kysymyksiin, kauppaan, tulliliiton nykyaikaistamiseen ja viisumivapauteen.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene

Turkin ja Euroopan väliset jännitteet korkealla