Turkki torjuu EU: n Kyproksen ehdotuksen

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

kypros
Kuva: tv100.com

Turkki torjuu EU: n Kyproksen ehdotuksen

EU: n ehdotukset Kyproksen kysymyksessä,”jotka eivät ole koskaan viitanneet Kyproksen turkkilaisten yhtäläisiin oikeuksiin saaren luonnonvaroihin, ovat” kaukana vakavasti otettavista “, sanoi Turkin ulkoministeriön tiedottaja.

MAINOS!

Hami Aksoy vastasi kirjallisessa lausunnossa EU: n korkean edustajan Josep Borrellin ehdotukseen, jonka tarkoituksena on saattaa Turkki ja Kyproksen kreikkalainen hallinto yhteen. Aksoy kertoi, että kunnes Kyproksen kysymys hiilivetyvaroista on ratkaistu, Kyproksen kreikkalaisten keskustelukumppanina ovat Kyproksen turkkilaiset.

Hän sanoi, että tässä yhteydessä Kyproksen kreikkalaisen hallinnon yhteydenotto ulkoministeriö ei ole Turkki vaan Pohjois-Kyproksen Turkin tasavallan ulkoministeri Kudret Özersay. Painottaakseen ratkaisupyrkimyksiä, Aksoy kertoi, että jos halutaan ratkaisua Itäisen Välimeren kysymykseen, saaren kahden kansakunnan pitäisi kokoontua mahdollisimman pian perustamaan yhteinen yhteistyömekanismi hiilivetyvarojen tutkimusta ja käyttöä varten, mukaan lukien tulojen jakaminen.

“TRNC: n ehdotus 13. heinäkuuta 2019 tarjoaa tarvittavan pohjan tähän”, hän sanoi. Hän lisäsi, että Kyproksen saaren länsiosan merialueiden rajoittaminen on mahdollista vasta sen jälkeen kun Kyproksen kysymys ratkaistu.

Aksoy korosti, että Turkki ei koskaan istu pöydän ääressä Kyproksen kreikkalaisen hallinnon kanssa, joka on juurruttanut “Kyproksen tasavallan” tittelin eikä se edusta Kyproksen turkkilaisia.

Helena Ergene

Pohjois-Kypros Turkkilainen Tasavalta