Kääntynyt tulppaani kukkii Turkin itäosissa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Kääntynyt tulppaani
Kääntynyt tulppaani Turkissa

Kääntynyt tulppaani kukkii Turkin itäosissa

Anatolian vuoristoalueilla keväällä kasvavat kääntyneet tulppaanit ovat alkaneet kukoistaa Sakız vuorella Diyarbakırin ja Elazigin kaakkois- ja itäisten maakuntien rajalla. Kevään tultua oranssit, punaiset ja keltaiset tulppaanit ovat kunniassaan ja ovat lisänneet väriä jatkuvasti kasvavaan elävään maisemaan.

MAINOS!

Monien legendojen ja kulttuurien asuinalueella on yhä enemmän kääntyneitä tulppaaneja. Paikalliset tuntevat sen itkevänä morsiamena, koska ne edustavat perinteisesti rakkaistaan erotettuja morsiamija. Tulppaanit on liitetty myös Neitsyt Marian kyyneleihin ja Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemiseen kristinuskossa.

Tämä korkealla sijaitseva puutarha on ollut valokuvaajien suosittu paikka viime vuosina, kun taas tämä harvinainen laji on ollut kukassa. Tänä vuonna toteutettujen koronavirustoimenpiteiden vuoksi alueella on kuitenkin rajoitettu määrä vierailijoita, lähinnä vain paikallisia ihmisiä.

Ne, jotka rikkovat suojattuja tulppaaneja, saavat jopa 60 000 Turkin liiran (8 600 dollaria) sakon ympäristölain mukaisen “biologisen monimuotoisuuden tuhoamisen” rikoksesta. Hülya Hoşgören Dicle-yliopistosta kertoi, että 21 tästä lajista, jolla on 37 lajiketta, on endeeminen (kotoperäinen laji).

Selittämällä, miksi kasvi tunnetaan nimellä “itkevä morsian”, Hoşgören sanoi: “Sitä kutsutaan itkeväksi morsiameksi, koska näyttää siltä, että itkee, koska yöllä kertynyt vesi liukuu sen lehtiin päivällä.”

Sanoessaan, että kasvia käytettiin monilla lääketieteen aloilla, Hoşgören korosti, että tämän kasvin kuvat tunnistettiin historiassa Ottomaanien sulttaanien pääarkkitehdille ja rakennusinsinöörille Mimar Sinanille kuuluvien teosten aiheista.

Turkkilaiset toivat tulppaanit Keski-Aasiasta Anatoliaan turkkilaisen muuton aikana, ja niitä on käytetty koristekuvioissa 1200-luvulta lähtien. Turkkilaiset toivat tulppaanit Keski-Aasiasta Anatoliaan turkkilaisen muuton aikana, ja niitä on käytetty koristekuvioissa 1200-luvulta lähtien.

Kasvista tuli myös pääteema taiteessa, runoissa, tarinoissa, käsitöissä ja miniatyyri käsitöissä ja sen kuvio on painettu moskeijakoristeisiin, mattoihin, sotakypärään, kaapuihin, hameisiin ja rahaan.
Turkin ja Istanbulin symboli, tulppaani, tuotiin Eurooppaan 1500-luvun jälkipuoliskolla.Tulppaanista tuli suosittu Alankomaissa.

Lähde: hurriyetdailynews.com

Helena Ergene

Gökbel Yaylası – kylä vuorten ympäröimällä ylätasangolla