Turkki juhlii kansalliskokouksen 100. vuosipäivää

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Lasten päivä
Kansalliskokouksen 100. vuosipäivä

Turkki juhlii kansalliskokouksen 100. vuosipäivää

Kansallinen itsemääräämisoikeus ja lasten päivä merkitsevät myös nuorten roolia kansakunnan tulevaisuutena. Turkki juhlii torstaina sen kansalliskokouksen tai parlamentin perustamisen sata vuotta 100 vuotta sekä kansallista suvereniteettia ja lastenpäivää.

MAINOS!

Turkin suuri kansalliskokous perustettiin 23. huhtikuuta 1920, ja se loi tietä Turkin tasavallan perustamiselle. Tämän vuoksi sen perusta on yksi tärkeimmistä askeleista Turkin vapautustaistelun historiassa.

Ottomaanien valtakunnan tappion jälkeen ensimmäisessä maailmansodassa 19. toukokuuta 1919 Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Ataturk lähti Mustanmeren Samsunin maakuntaan aloittamaan kansallinen vapautuskampanja.

Sitten, 27. kesäkuuta, hän meni itäiseen Sivasin maakuntaan. Siellä pidetyssä kokouksessa keskusteltiin maan tilanteesta ja päätettiin kutsua koolle kansallinen kongressi mahdollisimman pian. Turkin kansallisliikkeen keskeinen viikon pituinen kongressi pidettiin syyskuussa. 4, 1919, kun Turkki taisteli vapautussotaansa.

Syksyn 1919 vaalien jälkeen ottomaanien edustajainhuone kokoontui 12. tammikuuta 1920, johon osallistui 162 sen 168 jäsentä. Istanbulissa 16. maaliskuuta tapahtuneen hyökkäyksen ja kansallisen taistelun kannattajien pidätyksien jälkeen lainsäätäjät ja älymystöt alkoivat paeta Turkin tulevaan pääkaupunkiin Ankaraan.

Ottomaanien parlamentti kokoontui viimeisen kerran 18. maaliskuuta ennen sen hajottamista.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene

Turkin presidentti puhui kansalle