Mitä laitteita on melkein jokaisen rakennusten katoilla Turkissa?

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuva: Ali Ergene

Mitä laitteita on melkein jokaisen rakennusten katoilla Turkissa?

Monet suomalaiset kaverit ja turistit ovat kysyneet minulta monta kertaa Turkin asuntojen katolla sijaitsevista laitteista. “Mitä nuo ovat? Niihin törmää täällä joka paikassa.” Ihmettelin kysymystä. Koska minä aina olen luullut että niitä käytetään joka puolella maailmaa. Koska se on ilmaisella energialla lämmitettyä vettä. Eli auringosta ja sitä löytyy joka puolelta Turkkia.

MAINOS!

Minä olen nähnyt niitä lapsuudestani asti täällä Turkissa. Ei ole tullutkaan mieleen milloin niitä on otettu käyttöön Turkissa. Ennakkoluulo on paha asia. Se on todistanut tässäkin tapauksessa minut Mutta, toisaltaan on normaali olla ennakkoluuloinen tästä asiasta. Koska minusta aurinko on ollut olemassa niin kauan kun ihminen on ollut maan päällä. Todella harmillista että tällä laitteella on kaupallisesti niin lyhyt historia.

Turkkilaiset ovat käyttäneet aurinkopaneeli vedenlämmittimiä 1970 luvulta asti.

Vähän selailin nettiä. Aurinkopaneeli vedenlämmittimiä alettiin kehittämään Turkissa vuonna 1970. Ensimmäinen valtakunnallinen kongressi pidettiin Turkin Izmirissä vuonna 1975. Samana vuonna aloitettiin tehdä massatuotantoa Izmirissä. Turkkilaiset ovat ottaneet vastaan tämän tuotteen todella hyvin. Se on edelleen hyvin menestynyt tuote Turkissa. Aurinkopaneeli vedenlämmittimiä kehitettiin hurjaa vauhtia 50 vuoden aikana.

Tällä alalla toimii yli 100 yhtiöitä Turkissa. He työllistävät 2000 ihmistä. Jos asentajat ja huoltajat myös otetaan huomioon niin, luku on todella suuri. Aluksi turkkilaiset ovat lämmittäneet ainoastaan käyttövesiä aurinkopaneeleilla. Nykyään aurinkopaneeleilla voi lämmittää rakennuksia myös.

Tyypillisintä nykyään on Turkissa se että aurinkopaneeleita käytetään eniten loma-asunnoissa, hotelleissa jne. Turkissa ruvettiin hyödyntämään aurinkoa sillään muutama vuosi sitten että tuotetaan myös sähköä . Joka kotitalous voi tuottaa sähköä omasta aurinkopaneeleista ja voi myydä ylimääräistä sähköä verkkoon. Sitä varten tarvitaan tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa. Ilman sopimusta myös voidaan tuottaa sähköä omaan käyttöön Turkissa.

Turkin maisemassa ruvennut näkymään aurinkopaneeli peltoja ja tuulimyllyjä paljon. Jos olette käyneet lomalla Kuşadasıssa niin, tuulimyllyjä näkyy pitkin vuoria yötä päivää. Koska ne vilkuttavat punaista valoa. Aurinkopaneeli peltoja näkee ainoastaan päivällä vuoristolla paljain silmin.

Turkki aikoo rakentaa maailman suurin aurinkopaneeli sähköntuotantoa Konyaan. Siellä on jo toiminnassa Turkin suurin aurinkopaneeli sähköntuotantoa. Se tuottaa 3000 – 4000 megawattia sähköä vuodessa. Turkissa hyödynnetään myös geotermistä energiaa. Esim. Pamukkalen lähistöllä näkyy tuotanto putkistoja. Turkissa tapahtuu hyviä asioitakin tiedoksi medialle ;).

Ali Ergene

Jos haluatte konsultointi palvelua niin, Kuşadasıssa toimii Egean Suomalaiset Yhdistys.

Turkissa on rakennusten energiatodustus pakko

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.