Turkissa on rakennusten energiatodustus pakko

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkissa on rakennusten energiatodustus pakko

Energiatodistus on pakollinen olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistus tulee esittää olemassa olevan rakennuksen tai sen osan myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Käytössä olevissa rakennuksissa energiatodistus tulee laittaa esille.

MAINOS!

Energiatodistus vaaditaan pääsääntöisesti kaikilta niiltä rakennuksilta, joita koskevat myös rakentamismääräysten vaatimukset. Energiatodistus voidaan laatia myös kevennetyn menettelyn mukaisesti tietyissä erityistilanteissa. Energiatodistuksen hankinnasta vastaa rakennuksen omistaja. Firmat mittaavat ja antavat energiatodistuksen maksua vastaan.

Lähde: http://www.enerjikimlikbelgesi.com/

Monilla suomalaisilla ja Suomen turkkilaisilla on oma asunto Turkissa. Monilla ei ole tietoja energiatodistus pakosta ja sisällöstä. Energiatodistus laki meni läpi Turkin Parlamentissa 1.5.2007. Laki tuli voimaan 1.1.2011. Tästä linkistä voitte lukea Turkin kielisen version laista: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070502-2.htm

Yritän kertoa lyhyesti lakia teille. Energiatodistus pakko on yli 50 m2 rakennuksille jotka ovat rakennettu 1.1.2011 alkaen. Asuntokaupassa pitää huomioda että rakennuksilla on energiatodistus. Sekään ei riitä että asunnolla on energiatodistus. Turkin valtio tavoittelee että energiaa säästätään Turkissa. Sen takia kiinteistöverot luokitellaan energiatodistuksen mukaan.

Esim. A luokan asunnoista maksettava vero on huomattavasti pienempi kuin muun luokan asunnot. G luokan asunnon omistajat maksavat eniten veroa Turkissa. Asuntokaupassa nämä asiat on huomioitava. Muuten se kostautuu myöhemmin. Yksityiset firmat laativat energiatodistuksen.  Esim voitte saada Antalyan ja Alanyan alueen rakennuksille hintatarjouksen energiatodistuksesta.

Jos asuntosi on rakennettu ennen 1.1.2011 niin sinun on myös hankittava energiatodistus 2020 menneessä. Asuntokauppa tai vuokraus ei onnistu ellei ole asunnolla energiatodistusta. Laki on jo voimassa lähtien 2017. Jos asunnollasi ei ole energiatodistusta niin sinulla on vuosi aika hankkia se. Turkin pankit antavat tietyillä ehtoilla lämpöeristys lainaa taloyhtiöille. Korot ja ehdot vaihtelevat pankittain.

Kannattaa teettää lämpöeristys katot, ulkoseinät, ovet ja ikkunat. Tulette säästämään huomattavasti paljon sähkölaskua ja veroa. Turkki on Euroopan sähköverkossa.  Sen takia sähkön hinta on melkein sama kuin Suomessa. Minä suosittelen Capatect lämpöeristystä Turkissa. Eristyslevyjen paksuus vaihtelee. Kannattaa valita paksumpia eristyslevyjä. Mitä paksumpi on sitä parempi. Jos sinulla on asunto Kusadasi tai lähiympäristöllä niin Egean Suomalaiset Yhdistys neuvoo/ohjaa asiasta jäsenille.

Ali Ergene

Mitä laitteita on melkein jokaisen rakennusten katoilla Turkissa?

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.