Turkki on antanut hengityslaitteille vientiluvan Espanjaan

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Gonzalez Laya ja Çavuşoğlu
Turkin ja Espanjan ulkoministerit

Turkki on antanut hengityslaitteille vientiluvan Espanjaan

Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu hylkäsi paikallisten päivälehtien esittämät menetetyksi tuomitsemista koskevat raportit, koronaviruksen puhkeamisen keskellä. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi lauantaina, että hallitus antoi luvan hengityslaitteiden siirtoon Espanjaan, ja hylkäsi raportit, joissa väitettiin, että Turkin hallinto pyrkii takavarikoimaan lääketieteelliset laitteet COVID-19 -epidemian keskellä.

“[Lääketieteellisten] tuotteiden takavarikointi on ruma syytös”, Mevlüt Çavuşoğlu sanoi suorassa lähetyksessä ja lisäsi, että myös Espanjan ulkoministeriö oikaisti raportteja. Erityisesti Twitterin viestissä Espanjan ulkoministeri Arancha Gonzalez Laya vahvisti Çavuşoğlun huomautukset ja sanoi, että Espanja arvosti “ystävän ja liittolaisen elettä”.

Ulkoministeri Çavuşoğlu kertoi, että kaikkiaan 94 maata on pyytänyt lääketieteellisiä laitteita ja lääkinnällisiä tarvikkeita Turkista viruksen torjumiseksi. Eikä ole ollut mahdollista vastata kaikkien tarpeisiin, koska maa itse tarvitsee myös sellaisia laitteita ja tarvikkeita.

Lääketieteellisten laitteiden ja lääkinnällisten tarvikkeiden vientiä varten vaaditaan terveysministeriön lupa, hän sanoi ja lisäsi, että Turkki on toistaiseksi lähettänyt lääkinnällisiä tuotteita 23 maahan. Turkin ulkoministeri syytti joitain yksityisiä lääketieteellisiä yrityksiä (antamatta nimiä) pyrkimyksestä ansaita enemmän rahaa ja tehdä sopimuksia eri toimijoiden kanssa ilmoittamatta asiasta Turkin viranomaisille.

”[Yksityiset yritykset] ansaitakseen rahaa menevät ja tekevät yhteyksiä joihinkin maihin. He asettavat maan [Turkin] vaikeaseen tilanteeseen.Tämä ei ole oikein ”, hän sanoi.
“Olemme antaneet luvan 116 hengityskoneen vientiin Espanjaan terveysministeriön ohjeiden mukaisesti, ja ne lähetetään Espanjaan lähipäivinä”, hän sanoi ja lisäsi Turkin olevan Espanjan liittolainen.

Hän totesi lisäksi, että Turkki on avustanut äskettäin Espanjaa ja Espanjan viranomaiset ovat sitä suuresti arvostaneet. COVID-19 on toistaiseksi menehtynyt 156 ulkomailla asuvaa Turkin kansalaista, ja Turkki on tuonut kotimaahan kymmeniä tuhansia Turkin kansalaisia osana hallituksen suojaavaa lähestymistapaa kansaansa kohtaan, Mevlüt Çavuşoğlu lisäsi.

Siis Kiinasta Espanjaan ei ole ollut menossa valmiita hengityskoneita vaikka niin on vääristävästi kirjoiteltu vaan on tullut osia hengityskoneiden kokoamiseksi Turkissa. Asiaa on hoitanut espanjalainen yritys yhdessä turkkilaisen yrityksen kanssa tilaajana Espanja. Kyseiset yritykset olivat tietoisia laista. Turkissa tuli voimaa laki jossa kielletään ko. tavaroiden vienti joten jo valmiit koneet tulli lakia noudattaen pysäytti.

Siis kyseessä ei ollut Transito- eli kauttakulkuliikenne mitä on tavaroiden ja raaka-aineiden kuljetuksia toisen maan kautta kolmansiin maihin vaan osia tuli Turkkiin Kiinasta. Myös Kiina on asettanut erilaisia vientirajoituksia. Turkin valtion saatua tietoa asiasta ja tarvittavat dokumentit.Teki se nyt tässä tapauksessa poikkeuspäätöksen voimassa olevaan lakiin ja antoi luvan tullin hallussa olevan tavaran lähtemiseen.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene

Turkkiin kauneusleikkaukseen ja samalla lomalle?