Turkkilaiset ja mongolialaiset tutkijat etsivät jäänteitä kesäpalatsista

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkkilaiset ja mongolialaiset tutkijat etsivät jäänteitä kesäpalatsista ja asutuksesta, jonka uskotaan rakentaneen mongolien Ilkhanidin osavaltion hallitsijan Hulagu Khanin Çaldıranin alueelta Itä-Turkin Vanin maakunnassa 1260-luvulla.Historiallisten lähteiden tietojen perusteella, että Hulagu Khan rakensi kesäpalatsin Çaldıraniin vuosina 1260-1265.

MAINOS!

Caravanserai, keraaminen uuni

Kulttuuri- ja matkailuministeriön kulttuuriperinnön ja museoiden pääosaston luvalla kaupunkiin saapuneet tutkijat tutkivat Van-museosta löydettyjä esineitä, joiden arvellaan olleen käytössä Hulagu Khanin rakentamassa palatsissa.

Myöhemmin ryhmä saapui Çaldıranin tasangolle, josta esineet löydettiin ensimmäisen kerran, ja löysivät alueen tutkimuksissaan uuden karavanserain, keraamisen uunin ja keramiikan jäänteet Ilkhanid-ajalta. Todettiin, että historiallisen Silkkitien reitin varrella sijaitsevaa ja eri sivilisaatioiden käytössä pidettyä karavanseraita ei ollut merkitty kulttuuriomaisuusluetteloon.

Professori Çağlıtütuncigil kertoi Anadolu Agencylle (AA), että he tekevät tutkimuksia Turcology Research Institutessa, joka perustettiin yhteistyössä Turkin ja Mongolian kanssa.

Çağlıtütuncigil sanoi: “Olemme löytäneet erittäin tärkeän karavanserain. Jotkut rakennusjäännökset osoittavat kaupungin olemassaolon täällä. Tutkimukset osoittavat, että kaupunki perustettiin karavanseraiden itäpuolelle. Olemme löytäneet kaupungin alueelta paljon keramiikkaa. Samanlaisia esimerkkejä näistä keramiikasta on vain Karakorumissa, Mongoliassa. Siksi nämä tiedot osoittavat selvästi, että kaupungissa on Ilkhanate-rakennelma. Anatolia.”

Käsitellen lähteitä, jotka osoittavat, että Hulagu Khan rakensi kirkon vaimolleen Doquz Khatunille, professori lisäsi: “Todennäköisesti se kirkko on myös täällä. Karavanserain takana on uuni, jossa keramiikka poltettiin, ja siellä on monia rakenteita, joita me emme ole vielä ymmärtäneet.” Çağlıtütuncigil huomautti, että Hulagu Khanin rakentama kesäpalatsi saattaa olla myös samalla alueella, ja korosti, että suunnitelluilla kaivauksilla esiin tulevat esineet ovat tärkeitä sekä Anatolian että Mongolian historian kannalta.

Lähde: dailysabah.com