Yhdysvallat arvostaa Türkiyen ponnisteluja Ukrainan viljan viennissä.

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Yhdysvallat on ilmaissut arvostavansa ponnisteluja, joita Türkiye on tehnyt, jotta ukrainalaiset maataloustuotteet pääsisivät maailmanlaajuisille markkinoille Mustanmeren kautta.

MAINOS!

Asia otettiin esille Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin ja ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun välisessä puhelinkeskustelussa 25. kesäkuuta, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Turkin ministeriön mukaan miehet keskustelivat kahdenvälisistä suhteista, Naton laajentumisesta ja viljan viennistä Ukrainasta .

“Kiitos Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlulle tämänpäiväisestä tuloksellisesta puhelusta. Yhdysvallat on sitoutunut tiiviiseen koordinointiin tukeakseen Ukrainaa Venäjän aggression edessä ja vaatii Naton yhtenäisyyttä ennen Madridin huippukokousta, Blinken sanoi Twitterissä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price korosti erillisessä lausunnossa, että Blinken ja Çavuşoğlu keskustelivat Naton yhtenäisyyden tärkeydestä ennen Naton huippukokousta Madridissa 29.-30. kesäkuuta.

“He keskustelivat myös jatkuvasta tuesta Ukrainalle Venäjän jatkuvan aggression edessä. Sihteeri ilmaisi arvostavansa ulkoministerin diplomaattisia ponnisteluja, jotta Ukrainan maatalousvienti pääsisi maailmanlaajuisille markkinoille”, Price sanoi.

Türkiye on pitkään yrittänyt aktiivisesti luoda YK:n kanssa toteutettavissa olevaa suunnitelmaa, jonka avulla Ukraina voi viedä miljoonia tonneja viljaa ja muita tuotteita turvallisesti Mustaltamereltä maailmanmarkkinoille. Tämä vienti on elintärkeää, jotta vältytään suurelta elintarvikekriisiltä maailmassa, lähinnä kehittymättömissä maissa, koska ne ovat riippuvaisia tuontiviljasta. Ukraina on yksi maailman suurimmista viljantuottajista.

Suunnitelman tavoitteena on perustaa komento- ja valvontakeskus Istanbuliin Turkin, Venäjän, Ukrainan ja YK:n viranomaisten välisten keskustelujen jälkeen.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar ilmoitti äskettäin, että asianomaisten osapuolten kesken vallitsee yleinen yksimielisyys operaatiokeskuksen perustamisesta Istanbuliin ja käytävän avaamisesta, jonka avulla ukrainalainen vilja pääsee maailmanlaajuisille markkinoille.

Lähde: hurriyetdailynews.com