Uusi maakaasuputkilinja Eurooppaan valmistumassa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

TANAP maakaasuputki
TANAP maakaasuputki. Kuvakaappaus TRT World

Uusi maakaasuputkilinja Eurooppaan valmistumassa

Seitsemän ja puolen vuoden mittainen vaikea maakaasuputken rakennusprosessi TANAP, Azerbaidžanin ja Georgian ja Turkin kautta Kreikan rajalle on valmistunut. Turkin ja Azerbaidžanin presidentit avasivat lauantaina strategisen Anatolian alueen maakaasuputken (TANAP) Eurooppa-linkin.TANAP-Europe-yhteyden avajaiset pidettiin Ipsalan alueella Edirnessä, Turkissa, 30. marraskuuta 2019.

MAINOS!

TANAP on tärkein osa 3500 kilometrin (2 174 mailin) energiakäytävästä, joka ulottuu Azerbaidžanista Eurooppaan. Energian “silkkitieksi” kutsutut sekä TANAP että TAP ovat osa 8,5 miljardin dollarin eteläistä kaasukäytävää, monikansallista maakaasuputkihanketta, jota tukee Euroopan komissio ja rahoittaa Maailmanpankki, Euroopan jälleenrakennuspankki ja Kehitys (EBRD) ja Aasian infrastruktuurisijoituspankki (AIIB).

3500 kilometriä pitkä putkilinja koostuu kolmesta osasta: Etelä-Kaukasian putkilinjasta, TANAP: sta ja TAP: sta. TANAP- hankkeen turkkilainen osa 1850 kilometriä pitkä TANAP kulkee noin 600 kylän läpi ennen Kreikan rajan saavuttamista, josta se siirtää energiaa Euroopan markkinoille. SGC, Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), BP ja SOCAR Turkey omistavat TANAP: n osakkeista 51%, 30%, 12% ja 7% .

4,5 miljardin euron(5,1 miljardin dollarin)Euroopan puolen TAP-putkilinja kulkee Kreikan ja Albanian läpi ennen kuin se sukeltaa Adrianmerelle matkalla Italiaan. Azerbaidžanin kaasun odotetaan saapuvan Euroopan markkinoille ensi vuoden jälkipuoliskolla, ja tällä hetkellä yli 90% hankkeesta on saatu päätökseen.

Turkin presidentti Erdogan korosti, että Turkki pyrkii edistämään alueellista hyvinvointia hankkeen päätyttyä, ja lisäsi: “Takaamalla kotimaamme energiantarpeet TANAP: lla, pyrimme myös edistämään Euroopan energiahuollon turvallisuutta.”

Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev kertoi, että TANAP-projekti avaa tietä maiden välisten suhteiden lujittamiselle. “Tänään on historiallinen päivä. Toivon, että TANAP tulee kestämään kauan, ja Turkki, Azerbaidžan ja muut naapurimaat hyötyvät [TANAP]: sta”, hän sanoi.

“TANAP on kansainvälinen yhteistyöhanke”, Alijev lisäsi. “Tämä projekti tuottaa yhteistyötä, vakautta ja pitkäaikaista sopimusta”, hän totesi, että TANAP oli enemmän kuin pelkkä energiahanke. Erityisesti Alijev tervehti Turkin ja Azerbaidžanin yhteistä vahvaa sidettä ja sanoi: “Turkin vahvuus on meidän vahvuutemme.

Turkin energia- ja luonnonvaraministeri Fatih Donmez kertoi tapahtumassa myös, että TANAPin 1850 kilometrin matka Anatoliassa päättyi, ja nyt kaasumatka Eurooppaan alkoi. Ensimmäisessä vaiheessa putkilinjan kautta kuljetetaan 16 miljardia kuutiometriä ja myöhemmin 31 miljardia kuutiometriä maakaasua. Kaspian syvyydestä tuleva rikkaus koskettaa miljoonien ihmisten elämää Anatolian ja Euroopan kaikissa nurkissa “, Fatih Donmez sanoi.

lähde: AA uutistoimisto
lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Tahtoisin osoittaa kunnioitukseni Turkin presidentille