Vanhat turkkilaiset ammatit – Peiton valmistajat (yorgancı)

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Vanhat turkkilaiset ammatit – Peiton valmistajat (yorgancı)

Perinteisen peiton valmistaminen ulottuu Ottamani ajalle asti. Se oli hyvin arvostettu ammatti aikoinaan. Yorgan valmistettiin täysin käsityönä. Siinä käytettiin silkkiä, villaa tai puuvillaa. Päälyskangas oli silkkiä tai tavallista kangasta. Yorgan koristeltiin ompelemalla täysin käsin. Koristeena käytettiin turkkilaisia kuvioita.

MAINOS!

Vanhemmat teettivät niitä valmiiksi lapsilleen ja ne annettiin lahjaksi kun nuoret avioituivat. Yorgan oli ennen vanhaan statuksen näyttämisen kannalta hyvin tärkeä. Ihmiset pyrkivät teettämään hyvin koristeltuja silkki yorganioita.

Yorganin valmistajien mukaan parhaina aikoina yhdelle hääparille valmistettuihin yarganeihin käytettiin jopa 150 kg puuvillaa tai villaa. Miettikää kuinka paljon yorganeita valmistettiin kun yhteen yorganiin käytetään keskimäärin 3 kg puuvillaa tai villaa. Nykyään edelleen löytyy monista turkkilaisissa kodeista yorgan.

Yorganin valmistajilla oli ennen eniten kesällä töitä siitä syystä että häät pidettiin yleensä kesällä ennen vanhaan Turkissa. Silloin suurin osa turkkilaisista asui maaseudulla. He saivat elantonsa maanviljelemisestä ja karja eläinten kasvattamisesta jne. Ihmiset saivat rahaa yleensä satoa tai karjaa myymällä.

Näin puuvilla pöyhitään vanhalla turkkilaisella perinteisellä laitteella:

Nykyään tämä ammattikin tekee kuolemaa kuten muut käsityöammatit. Mutta onneksi edelleen jotkut yrittävät itsepäisesti harjoittaa käsityöläisammatteja Turkissa. Yksi niistä on “yorgan” valmistaminen. Yorganeita valmistetaan edelleen mutta niin vähän koska kysyntää ei ole enää paljon. Niitä saa edullisesti vielä Turkissa. Maaseudulla asuvat turkkilaiset asiakkaat haluavat vielä pitää tästä perinteestä kiinni. Nämä asiakkaat työllistävät näitä yorganin valmistajia.

Teknologia ja teollistuminen on muuttaneet valitettavasti turkkilaisiakin. Vanhat perinnöt tekee kuolemaa. Suomen turkkilaisena olen huomannut että Suomessa myös perinteisten käsityöläisammattien harjoittajia on hyvin vähän. Itse suuresti arvostan käsityöammattilaisia.

Onneksi vielä löytyy käsityöammattilaisia. Esim. suutareita, räätäleitä jne. Nykyään yorganeita koristellaan myös koneellisesti. Ammatin harjoittavat sanovat että yorganin käsin valmistaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä.

Näin ommellaan ja koristellaan yorgania käsin:

On edelleen mahdollista valmistuttaa oman maun mukaan peitto eli perinteinen yorgan Turkissa. Se voi olla villasta, puuvillasta ja silkkikankaalla tehtynä. Yksi yorgan valmistetaan yleensä yhdessä päivässä, riippuen tilauksen koristelusta. Se voi olla eri kokoinen. Esim. yhden hengen, kahden hengen tai lapsille tarkoitettu. Yksi mielenkiintoinen työvaihe on se että villa tai puuvilla pöyhitään vanhalla turkkilaisella laitteella nimeltään “hallaç yayı”.

Jos haluat saada Turkin matkalta mukaasi yorganin niin ota yhteyttä yhdistykseen. Egean Suomalaiset Yhdistys auttaa teitä Kuşadasıssa. Yhdistys auttaa myös jos etsit räätäliä (miesten puvut, housut, takit), morsiuspukuja, suutarit (korjaus, valmistus) jne. Voimme auttaa käsityöammattilaisia ostamalla heidän valmistamia käsin tehtyjä tuotteita.

Vanhat turkkilaiset ammatit – Miesten räätäli (Erkek Terzisi)

Tietoa Ali Ergene 1156 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.