Vanhat turkkilaiset ammatit – Miesten räätäli (Erkek Terzisi)

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Vanhat turkkilaiset ammatit – Miesten räätäli (Erkek Terzisi)

Olen vieraana Aydınin kaupungissa miesten räätäli Ali Uyar:in luona. Hän on harvinainen ammattilainen joka edelleen harjoittaa miesten räätälin ammattia. Hän nykyään enemmän tekee korjaustöitä. Hän korjaa miesten sekä naisten vaatteita. Nyky turkkilaiset eivät enää arvosta käsitöitä. He ostavat huonosti valmistettuja merkki tuotteita sanoo Ali Uyar. Hän lisää myös että löytyy ihmisiä edelleen jotka arvostavat tätä ammattia. Mutta niitä ei ole paljon.

MAINOS!

Ali Uyar on tehnyt tätä ammattia 50 vuotta. Hän on kasvattunut ja kouluttanut kaksi lasta, ostanut liiketilan, asunnon jne. tämän ammatin ansiosta. Parhaina vuosina hänellä oli töissä tätä ammattia oppimassa 4 työntekijää. Ennen vanhaan pyhäpäivät oli paljon tärkeimpiä. Asiakkaat jonottivat kuukausia. Räätälit työskentelivät yötä päivää nukkumatta ennen pyhäpäivää että asiakkaat saivat pukuja. Ali Uyar on opettanut useammalle ihmiselle tätä ammattia. Mutta kaikki oppipojat saavat elantoonsa muita töitä tekemällä nykyään. Räätälin ammattikin tekee kuolemaa Turkissa.

Räätäli Ali Uyar:in ateljee. Kuva: Ali Ergene

Ali Uyar on eläkkeellä mutta hän silti sitkeästi harjoittaa tätä ammattia ja saa pyöritettyä tätä toimintaa Aydınissa omassa liikkeessä. Ali Uyar on syntynyt pienessä vuoristokylässä nimeltään Kuşlarbelen (lintukylä). Hänellä on 4 sisarusta. Hän on käynyt peruskoulua 5 vuotta (silloin koulu oli 5 v). Hän lähti Aydınin kaupunkiin räätälin oppipojaksi töihin.

Hän oli silloin 12 vuotta vanha. Hän on oppinut ammatin siellä silloin. Hän kävi armeijassa 20 vuotiaana. Armeija kesti noin 2 vuotta. Hän sai harjoittaa ammattiaan myös armeijassa. Tästä ammatista oli hyötyä hänelle armeijassa. Hän meni samaan liikkeeseen töihin armeijan jälkeen. Hän oli vähän aikaa siellä että sai järjestettyä asiat.

Hänen isä auttoi avaamaan liiketilan hänelle. Siitä asti hän on harjoittanut yksityisesti tätä ammattia. Hän on nähnyt paljon asioita ja kaikenlaisia ihmisiä matkan varrella. Hänen asiakkaista suurin osa on ollut korkea arvoisia byrokraatteja. Tästä syystä hän on saanut tavata ratkaisevassa asemassa olevia ihmisiä. Häneltä kyläläiset tulevat pyytämään aina apua. Ali Uyar auttaa kaikkia mielellään.

Nauratti niin paljon että vedet valui silmistäni

Tässä kerron teille pienen salaisuuden. Minäkin olin oppipoikana kesäisin hänen luona töissä. Minä hyvin muistan että hänen yksi asiakas oli hyvin tarkka räätälistä ja työnjäljestä. Hän oli etsinyt 15 vuotta kunnon räätäliä joka ompelisi hänelle kunnon puvun.

Hän oli jo ostanut kankaan ja säilyttänyt sitä 15 vuotta. Vihdoin Ali Uyar oli saanut hänen luottamukseensa ja hän oli tuonut Alille säilyttämänsä kankaan ja Ali Uyar ompeli hänelle puvun. Takki oli valmis. Housut ommeltiin viimeksi. Ali Uyar antoi minulle housut ja sanoi minulle silitä housut hyvin koska asiakas on hyvin tarkka. Miten kävikään.

Minä silitin liiankin hyvin ja housun takapuoli kärähti. Yritettiin kaikki keinot että tahra lähtisi pois sitruunasta alkaen. Ei auttanut. Ali Uyar kiersi kaikki kangas kaupat kaupungissa että löytyisi samanlainen kangas. Miten voi löytää yli 15 vuotta sitten valmistettua kangasta. Ei mitenkään.

Asiakas vastaanotto & leikkauspöytä. Kuva: Ali Ergene

Mentiin isompaan naapuri kaupunkiin, Izmiriin missä oli enemmän kangas tukkureita. Ei löytynyt valitettavasti. Hän joutui hyvin nöyränä ilmoittamaan asiakkaalle että kangas kärähti. Mutta ei hän kuitenkaan uskaltanut sanoa että lapsi teki sen. Koska hän tiesi että asiakas olisi raivonnut enemmän että hänen housunsa laitettiin lapsi silittämään.

Hyvin muistan että mies raivosi pää punaisena. Hän ei halunnut että puku korvataan hänen valitsemalla kankaalla. Mies halusi nimenomaan samaa kangasta. Minä itse en muista miten asia ratkaistiin. Kuitenkin kysyin räätäli Alilta tarinan loppua. Hän muisti miten asia ratkaistiin. Ratkaisu löydettiin pitkän taivuttamisen jälkeen.

Sovittiin niin että puvusta ei otettu maksua. Uudet housut eivät asiakkaalle kelvanneet vaan hän otti kainalonsa kärähtäneet housut ja lähti auringon laskua kohti. Miestä ei ole sen jälkeen näkynyt.

Jos te arvostatte käsin tehtyjä pukuja kun olette lomalla Kuşadasıssa niin samalla voi räätäli Ali Uyar ommella teille housut, takin tai puvun. Palaatte sitten Suomeen käsityönä ommellun puvun kanssa lomalta Kuşadasısta. Räätäli Ali Uyar ompelee edullisesti teille. Ottakaa yhteyttä lomakkeen kautta meihin,  Egean Suomalaiset Yhdistys auttaa teitä Kusadasissa.

Enään ei ole oppipoikia jotka silittäessä housuja käräyttävät kankaan. 😀

Ali Ergene

Vanhat turkkilaiset ammatit – Tynnyrin valmistaja

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.