”Vuoden 1915 tapahtumia on käytetty vihan viljelyyn Turkkia vastaan”, sanoo saksalainen politologi
Turkin ja Armenian tulisi keskustella aiheesta ”ehdoitta ja avoimesti tutkijoiden tuella”, sanoo saksalainen asiantuntija. Saksalainen politologi totesi, että armenialaiset diasporat ja länsipoliitikot käyttävät vuoden 1915 ympäröiviä tapahtumia armenialaisten kansanmurha väitteitä vihan kylvöksi Turkkia kohtaan.
Kaakkois-Euroopan ja Kaukasuksen tutkimuskeskuksen johtaja tohtori Christian Johannes Henrich puhui New Yorkissa toimivalle Turkki-Amerikan turvallisuussäätiölle (TASFO), sanoi, että muiden maiden hallitusten ja parlamenttien tulisi pysyä poissa aiheesta.
Turkin ja Armenian tulisi ensin keskustella asiasta ja siihen liittyvistä väitteistä ”ehdoitta ja avoimesti tutkijoiden tuella”, sanoi Henrich. ”Armenialainen diaspora ja jotkut länsimaiset poliitikot käyttävät tätä aihetta herättääkseen katkeruutta Turkkia vastaan. Länsimaissa esiintyy rakenteellista islamilaista rasismia, jota eri ihmiset vaalivat ja hoitavat”, hän lisäsi.
Kristityissä maissa on hiljaisuus turkkilaisten ja muslimien tappamisista vuosina 1915–1923. Henrich muistutti, että Armenian ensimmäinen pääministeri Hovhannes Katchaznouni vahvisti silloin turkkilaisia, kurdeja ja arabeja vastaan kohdistetun väkivallan Itä-Anatoliassa. ”Hän perusti sen sokean luottamuksen Venäjään.”
”Nämä tarinan osat ovat kuitenkin piilossa. Tuskin löydät länsimaisen kirjailijan kirjaa, jossa mainitaan muslimien uhrit armenialaisten ja venäläisten joukkomurhien kautta”, hän sanoi.
Turkin kanta vuoden 1915 tapahtumiin
Turkin kanta vuoden 1915 tapahtumiin on, että armenialaisten kuolemat Itä-Anatoliassa tapahtuivat, kun jotkut asettuivat hyökkäävien venäläisten puolelle ja kapinoivat ottomaanien joukkoja vastaan. Myöhempi armenialaisten siirtäminen johti lukuisiin uhreihin.
Turkki vastustaa näiden tapausten esittämistä ”kansanmurhaksi” kuvaamalla niitä tragediana, jossa molemmat osapuolet kärsivät uhreja. Ankara on toistuvasti ehdottanut Turkin ja Armenian historioitsijoiden sekä kansainvälisten asiantuntijoiden yhteisen komission perustamista käsittelemään asiaa.
Lähde: aa.com.tr
Helena Ergene