Armenia vetäytyy Karabakhista

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Azerbaijan turkkilaiset juhlii voitosta

Armenian pääministeri Nikol Pashinian sanoi maanantai-iltana, että hän on “tuskallisesti” allekirjoittanut sopimuksen Azerbaidžanin ja Venäjän johtajien kanssa sodan lopettamiseksi Azerbaidžanin kanssa tiistaina.

MAINOS!

“Olen allekirjoittanut Venäjän ja Azerbaidžanin presidenttien kanssa julkilausuman Karabakhin sodan päättämisestä”, Pashinyan sanoi Facebook-sivulleen julkaisemassaan lausunnossa, jossa se kutsui “sanomattomasti tuskallista minulle henkilökohtaisesti ja kansallemme”.

Kremlin julkisti myöhemmin lausunnon, jonka mukaan puolueet ovat allekirjoittaneet sopimuksen taistelutoimien “täydellisestä lopettamisesta” Vuoristo-Karabahissa.
Pashinian lisäsi puhuvansa kansakuntaan “tulevina päivinä”.

“Tein tuon päätöksen syvällisen analyysin tuloksena sotilaallisesta tilanteesta”, hän sanoi. “Meidän on analysoitava itsenäisyysvuotemme suunnitellaksemme tulevaisuuttamme eikä toista menneisyyden virheitä”, Pashinian lisäsi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti myöhemmin, että tulitauko on alkanut ja että Azerbaidžanin ja Armenian armeijat pysyvät hallitsemissaan tehtävissä. Lähi-idän silmien uutissivustolla julkaistun artikkelin mukaan kauppa valtuuttaa Armenian “luovuttamaan suuren osan alueesta”.

Turkin ja Venäjän rauhanturvajoukot sijoitetaan Vuoristo-Karabakhiin kaupan jälkeen, Haber Global televisio kertoi myöhemmin päivällä. Azerbaidžanin presidentti Ilham Aliyev puhui myös kansalle myöhemmin päivällä.  Aliyev lisäsi, että Pashinianin oli pakko allekirjoittaa se sen jälkeen, kun Azerbaidžan vapautti miehitetyt alueet, etenkin keskeisen kaupungin Shushan.

Äskettäinen Shushan valoittaminen takaisin on ollut merkittävä voitto myös Azerbaidžanin joukoille, jotka ovat voittaneet Armenian separatistitaistelijoita sen jälkeen, kun Vuoristo-Karabahin yli kuukausi sitten puhkesivat uudet taistelut.

Kaupungilla on merkittävä sotilaallinen arvo, koska se sijaitsee strategisilla korkeuksilla noin 10 kilometriä (6 mailia) alueen pääkaupungista etelään Khankendin (Stepanakert) yli ja tien varrella, joka yhdistää kaupungin Armenian alueeseen.

Azerbaidžanin armeija antoi “voimakkaita iskuja” Armenian armeijan asemille Khojavendin alueella, sanoi myös Azerbaidžanin puolustusministeriö maanantaina ja lisäsi, että miehittävät armenialaiset joukot käynnistivät lakkaamattomia yön yli hyökkäyksiä armeijan asemiinsa ja siviiliasutuksiinsa vastoin tulitaukoa. .

Ministeriön myöhään sunnuntaina antamassa lausunnossa Armenian armeija kärsi “raskaita tappioita” ja pakeni asemastaan ​​etulinjassa. Kahden entisen Neuvostoliiton tasavallan väliset suhteet Vuoristo-Karabahin kanssa ovat pysyneet jännittyneinä vuodesta 1991, mutta uudet yhteenotot puhkesivat syyskuun lopulla. Sen jälkeen Armenia on toistuvasti hyökännyt Azerbaidžanin siviileihin ja joukkoihin rikkomalla kolmea humanitaarista tulitaukosopimusta.

Taistelujen uudelleen aloittamisen jälkeen 27. syyskuuta ainakin 93 Azerbaidžanin siviiliä on surmattu asuinalueille kohdistetuissa armenialaisissa iskuissa, joista 407 loukkaantui. Noin 3064 taloa ja 100 usean yksikön asuinrakennusta on tuhottu, kun taas 504 siviililaitosta on vahingoittunut.

Armenian separatistivoimien puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että se on tallentanut armeijassaan vielä 44 uhria, mikä nosti sotilaallisten uhrien lukumäärän 1221: een, koska taistelut Azerbaidžanin kanssa puhkesivat syyskuun lopulla.

Azerbaidžanin armeija on viimeisten kuuden viikon aikana vapauttanut viisi kaupunkia, kolme kuntaa, lähes 240 kylää ja joitain strategisia korkeuksia Armenian miehityksestä. Noin 20% Azerbaidžanin alueesta, mukaan lukien Vuoristo-Karabakh ja seitsemän viereistä aluetta, on ollut Armenian hallinnassa lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Lähde: dailysabah.com

Niin sanottu kansanmurha!

Armenia rikkoi tulitauon heti alkamisensa jälkeen, Azerbaidžanin Aliyev sanoo

Mainos!

MAIMOSS
Tietoa Ali Ergene 1086 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.