Atatürkin puolue CHP, tasavaltainen kansanpuolue

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Mainos

CHP
CHP:n puheenjohtaja Kemal Kılıçdaroğlu, Kuva: flickr.com

Atatürkin puolue CHP, tasavaltainen kansanpuolue

Tasavaltalainen kansanpuolue (turk. Cumhuriyet Halk Partisi, CHP) on Turkin vanhin puolue. Se pitää perustamisajankohtanaan 9. syyskuuta 1923.

Päivän alennuskoodiEgean Suomalaiset Yhdistys MAINOS

CHP on tasavaltalainen ja sekulaari ja lähinnä sosiaalidemokraattinen. Se pitää ideologianaan kemalismia, jonka periaatteita kuvaavat puolueen logon kuusi nuolta. Se on Sosialistisen internationaalin jäsen. CHP on kuitenkin saanut järjestöltä arvostelua osakseen ja SI aloitti kesäkuussa 2007 prosessin sen mahdolliseksi erottamiseksi. SI katsoo CHP:n nationalistisen retoriikan ja liittoutumisen nationalistipuolueen kanssa rikkovan se periaatteita.

CHP on lähtöisin itsenäisyyssodan ajalta. Se julisti Kemal Atatürkin hänen kuolemansa jälkeen ikuiseksi johtajakseen ja İsmet İnönün päällikökseen. CHP oli vuoteen 1945 Turkin ainoa puolue. Vuoden 1946 vaaleissa se pystyi vielä pitämään valta-asemansa, mutta vuoden 1950 vaaleissa hävisi vaalijärjestelmän vuoksi demokraattiselle puolueelle saaden vain 69/539 paikkaa.

Vuoden 2002 vaaleissa CHP sai 178 edustajaa Turkin suureen kansankokoukseen. Vuoden 2007 vaaleissa CHP oli vaaliliitossa Demokraattisen vasemmistopuolueen (Demokratik Sol Parti, DSP) kanssa ja sai 20,85 % äänistä ja 110 edustajaa, ml. sitoutumattomat.

Vuosina 2011–2015 järjestetyissä kolmissa vaaleissa puolue on saanut Kemal Kılıçdaroğluin johdolla tasaisesti noin 25 prosenttia äänistä.

Lähde: fi.wikipedia.org

CHP: n lupaukset tuovat rauhan Lähi-itään, jos heidät valitaan

Mainos

Tietoa Ali Ergene 974 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.