Çanakkale “Dardanelli” salmen silta työt jatkuu

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Salmi
1915 Çanakkalen silta.

Çanakkale “Dardanelli” salmen silta työt jatkuu

Korona ei pysäyttänyt Turkin rakennus projekteja. Yksi niistä on Çanakkale “Dardanelli” salmen silta projekti. Sillan rakennustyöt alkoivat noin 3 vuotta sitten. Sillan jalkojen korkeus on ohittanut Pariisin Eiffel tornin. Sillasta tulee Dardanelli salmen symboli.

MAINOS!

Sillan nimi on 1915 Çanakkalen silta. Sillasta tulee olemaan maailman suurin keskivahvikeinen riippusilta kun se valmistuu. Sen arkkitehtuuri, väri, kuviot ja muut ominaisuudet myös ovat ainutlaatuisia. Sillan jalkatyöt ovat valmiina. Sillan köysityöt jatkuvat edelleen. Suunnitelmien mukaan sillan on tarkoitus ottaa käyttöön 18. maaliskuuta 2022 Gallipolin voiton vuosipäivänä.

Ensimmäisen kannen asennustyöt alkavat lähipäivinä. Kanne on matkalla tehtaalta. Kannen mitat ovat 48mx48m. Se painaa 700 tonnia. Sillan jalkojen kokonais korkeus on 334 metriä. Meren pinnalta mitattuna 318 metriä. Sillalla on 6 ajokaistaa.  Sillan molemmille puolille rakennetaan kulkutietä. Ne käytetään sillan huoltoon ja korjaamiseen.

Kuvagalleria: Çanakkale vuonna 2016

Siltaan on sijoitettu paljon symboleja. Esimerkiksi sillan jalkojen välinen pituus on 2023 metriä. Se symboloi Turkin Tasavallan 100. vuosipäivää. Sillan värit symboloivat Turkin lipun värejä. Torneihin sijoitetaan tykinkuulat. Ne symboloivat Gallipolin voittoa.

Olen itse monta kertaa ajanut autolla Çanakkalen salmen kautta. Varsinkin kesällä on ruuhka siellä. Odotellaan autolauttaoja pitkään siellä. Euroopassa asuvat turkkilaiset varsinkin paljon käyttävät tätä reittiä. Olen kuullut että suomalainen firma tekee sillan sähkötyöt. En voinut mistään vahvistaa tätä tietoa. Saattaa olla ettei tämä tieto pidä paikkansa.

Lähde: aksam.com.tr

Ali Ergene

Çanakkalen (Gallipoli) taistelun voitonpäivä Turkissa

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.