COVID-19: Kevät kutsuu, mutta asiantuntijat varoittavat!

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Kirsikkapuu
Kirsikkapuu kukkii Turkin Kuşadasıssa. Kuva: Alı Ergene

COVID-19: Kevät kutsuu, mutta asiantuntijat varoittavat, että koronavirus vaara on Turkissa

Ihmiset liikkuvat innokkaasti kevään puhjettua kukkaan mutta asiantuntijat vaativat varovaisuutta, huomauttaen, että virusuhkaa ei ole vielä ohitettu. “Minulle ei tapahdu mitään ”on holtiton turkkilaisten rakastettu motto, jonka “turvasatamassa” on tekosyy lähteä kotoaan kaduille, tulvivan tappavan koronavirus pandemian keskelle.

MAINOS!

Viikkojen huono sää paranee ja aurinkoiset päivät ovat nyt täällä, kadut alkavat jälleen täyttyä monissa kaupungeissa. Toki, muuten kiireisissä paikoissa suurissa kaupungeissa on vähemmän ihmisiä, mutta ostajat tai kotona tylsistyneet alkavat tulla kaduille.

Sillä välin COVID-19: n kuolonuhrien määrä kasvaa edelleen. Lääketieteellisten asiantuntijoiden mukaan Turkki on edelleen läpikäymässä kriittisen vaiheen pandemian torjunnassa ja varoittaa kansalaisia ottamaan huomioon vaatimukset itsenäisyydestä ja sosiaalisesta etäisyydestä.

Istanbulissa, missä suurin osa tapauksista kirjataan, esplanadit – lenkkeilijöiden ja kävelijöiden suosikki paikat – olivat torstaina ja perjantaina hiukan tavallista enemmän ihmisten käytössä, huolimatta siitä, että jalankulku oli äskettäin kiellettyä.

Beşiktaşin, Bebekin, Ortaköyn, Arnavutköyn ja Rumelihisarı -alueiden esplanadeja partioivat poliisit jakoivat sakkoja kietojen rikkojille. Muiden kaupunkien vilkkailla kaduilla ja tapahtumapaikoilla nähtiin myös enemmän ihmisiä ulkona, vaikkakin vähemmän kuin ennen pandemian puhkeamista edeltävänä ajanjaksoa.

Vaikka ulkonaliikkumiskielto koskee vain alle 20-vuotiaita tai yli 65-vuotiaita ja sosiaalisen etäisyyssääntöjen rikkomuksia, kuten seisomista vähintään kolmen askeleen päässä henkilöstä ja poliisi määrää sakkoja sääntöjä rikkoville.

Kaakkois-Şanlıurfan Siverekin maakunnassa poliisi määräsi sakkoja 522 henkilölle kieltojen rikkomisesta, kun väkijoukot kokoontuivat alueen keskialueille, kun lämmin sää veti ihmiset kodeistaan.
Mustafa Öner oli matkalla metsään poikansa kanssa, jonka piti pysyä kotona ulkonaliikkailun takia, poimimaan sieniä, Denizlin kaupungissa. Kun poliisi lopetti duon matkan ja määräsi sakon, Öner sanoi, että hän ei tiennyt pojalle oli kiellettyä mennä metsään. “Siellä on raitista ilmaa, siellä ei tule koronavirusta”, hän väitti.

Ramazan Doğru sai 1 000 TL: n (noin 149 dollaria) sakkoja sosiaalisen etääntymisen sääntöjen rikkomisesta kävellessään Istanbulin kuuluisalla Taksim-aukiolla. “Sillä ei ole järkeä, mutta on hienoa, jos ihmiset ovat tietämättömiä”, Doğru sanoi. Poliisi sakotti myös paria, joka käveli liian lähellä toisiaan.

Viranomaiset muuttivat torstaina ja perjantaina Istanbulissa suljetuiksi lisää alueita joissa tungeksii jalankulkijoita. Esenlerissä Dörtyol-aukio suljettiin jalankulkijoille torstaina, kun taas kaupungin Sultanbeyli-alueella sijaitseva aukio suljettiin perjantaina.

Antalyan kaupungissa poliisit kohtasivat kaksi tappelevaa nuorta miestä. Molemmille miehille annettiin 3 150 TL sakko. Pandemian riski väijyy myös siirryttäessä kaupungeista kyliin.Ihmiset suuntavat matkansa yhä enemmän maaseudulle ja vaarantavat kylien ikääntyneen väestön.

Huhtikuun kaksi ensimmäistä viikkoa määrittelevät puhkeamisen etenemisen, ja asiantuntijoiden mukaan on ehdottoman tärkeää pitää kiinni itseristys toimenpiteistä. Taudin puhkeamisen vastaisia toimenpiteitä valvovan hallituksen Coronavirus Science Board -jäsenen professori Hasan Tezerin mukaan rikkomusten varalta saattaa olla tarpeen asettaa tiukempia sääntöjä.

Puhuessaan Sabah-sanomalehdelle, Tezer kehotti ihmisiä pysymään kotona. ”Et voi sanoa, että sinulle ei tapahdu mitään. Sinun on luovuttava ajattelutavasta sivuuttaa säännöt. Sinun on pysyttävä kotona, oltava varovainen sosiaalisen etäisyyden suhteen. Jos et, niin meillä on enemmän tapauksia.

On elintärkeää olla varovainen ainakin huhtikuun loppuun saakka. Tämä antaa meille näkymän pandemian etenemisestä.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Turkkiin kauneusleikkaukseen ja samalla lomalle?