Eniten kysytty tuoteen kolognen historia

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Kuva; t24.com.tr

Eniten kysytty tuoteen kolognen historia

Kologne on osa on turkkilaisten kulttuuria. Kun käyt turkkilaisessa asunnossa vierailemassa niin heti tarjotaan kolognea. Sama koskee häitä, juhlatilaisuuksia, kauppoja, busseja, partureita jne. Turkkilaiset tykkävät kolognesta todella paljon. Se viilentää ihmisiä kuumana kesäpäivänä. Se desinfioi ihmisten käsiä.

Sitruuna kologne on eniten suosittu Turkissa, Mutta sillä on monia versioita. Kuten oliivi kologne, tee kologne, omena kologne, ruusu kologne, lavanteli kologne jne. Kukaan ei tiedä montako versioita kolognella on nykyään Turkissa. Kologne löytyy kaikista turkkilaisista asunnoista. Se annetaan lahjaksi potilaille toivoen parannusta, synttäri sankareille, käytetään parta vetenä jne.

Kukaan ei tiedä, kuka on keksinyt kolognen. Vanhimman tiedon mukaan kologne on löydetty Saksan Köln kaupungissa vuonna 1690. Saksassa asuva kaupustelija Jean Paul Feminis on myynyt kolognea. Hän on antanut reseptin Giovanni Antonio Farinalle. Tämä henkilö on antanut reseptin serkulle Giovanni Maria Farinalle.

Sen jälkeen Giovanni Maria Farina on työstänyt reseptiä ja tehnyt lavanteli kolognen. Kologne teollisuus on kehittynyt Kölnissä. Kologne teollisuus on siirtynyt 19.vuosisadan alussa Ranskaan. Ranskassa myytiin Eau de Cologna (kologne vesi) nimellä. Kologne on levinnyt maailmalle Ranskasta.

Kologne tunnetaan kaikkien aikojen yleisimmin käytettynä wc-materiaalina. Alussa kologne käytettiin lääketieteellisiin tarkoituksiin, ei kosmetiikkaan toisin kuin nykyään. Seos koostui rosmariinista, appelsiinikukasta, bergamotista ja sitruunasta. Kologne liotettiin sokeriin ruuansulatuskanavan vaivoissa, otettiin tai sekoitettiin viinin kanssa. Antiseptisen ominaisuutensa vuoksi sitä käytettiin suun huuhteluun, haavojen puhdistukseen ja kihkaratkaisuun lihas- ja nivelkivuissa.

Kologne teki läpimurtoa terapeuttisten ominaisuuksiensa ansiosta 1800-luvulla. Kologne on käytetty ennen läpimurtoa monia vuosi wc-materiaalina. Kun raskaiden hajujen maine heikentyi niin Kolognesta tuli yksinkertaisuuden ja puhtauden symboli ja porvariston suosikki. Kologne virkistää kuumina kesäpäivinä lievittämällä ihoa ja viilentää.

Kologne tuotiin nyky Turkkiin Sulttaani II. Abdülhamid aikana 18. vuosisadan loppusuoralla. Tuotujen kologne merkkien joukossa oli myös Farinan Eau de Cologne merkki. Ahmet Faruki on perustanut ensimmäisen kologne tehtaan Turkkiin vuonna 1882. Silloin ihmiset kutsuivat kologne ”odikolon”. Ahmet Faruk antoi kolognelle nimen turkiksi kolonya.

Turkkilaisilla oli tapana tarjota ruusuvettä joka tilaisuuksissa ennen kolognen tuloa Turkkiin. Tästä syystä Kologne on helposti levinnyt Turkkiin. Voi myös sanoa niin että kologne syrjäytti ruusuveden Turkissa.

Legendan paluu

Kologne on elänyt paljon rikkaampaa ja värikkäämpää elämää Turkissa kuin kotimaassaan, ja se monipuolistunut vuosien varrella Turkissa. Turkin lähes jokaisella alueella on ainutlaatuinen Kologne versio. Esim. Izmirin kultapisara, salainen kukka ja Izmir-yöt, Antalyan sitruskukka-kologne, Rize-tee-kologne, Düzce-pähkinälehti ja tupakka-kologne, Trabzonin hamsi (sardelli)- ja hasselpähkinä kologne, Amasyan omena-kologne, Ispartan ruusu kologne, Edremitin ja Ayvalıkin oliivikukka kologne, Sındırgın mänty kologne, Balıkesirin valkoinen lilja kologne, Gaziantepin paprika ja Pistaasi kologne jne.

Suleyman Ferit Eczacibasi on tuottanut ensimmäisen kolognen nyky Turkissa vuonna 1912,  Kolognella on iso teollisuus Turkissa. Koronaviruksen takia kologne tehtaat nyt käyvät täydellä kapasiteetilla Turkissa. Myös apteekeille on annettu lupa ja rajoittamattomat oikeudet valmistaa kolognea väliaikaisesti Turkissa. Legenda tekee toinen kerta läpimurtoa sadan vuoden jälkeen. Onko teillä kotona tai mukana kolognea? Tariş kolonya

Lähde: kolonya.info

Ali Ergene

Turkkilaisen vaarin 50 vuoden ajan kolonya harrastus!

Tietoa Ali Ergene 1198 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.