Istanbulin lentokenttämuseo avattu 17.7.2020

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Istanbulin lentokenttämuseo avattu 17.7.2020

Uusi museo, joka sisältää Anatolian sivilisaatioita, avattiin 17. heinäkuuta Istanbulin lentokentällä kulttuurin ja taiteen alueeksi, sen lisäksi, että se toimii Turkin porttina maailmalle. Kulttuuri- ja matkailuministeri Mehmet Nuri Ersoy ja Istanbulin kuvernööri Ali Yerlikaya osallistuivat Istanbulin lentokenttämuseon avajaisiin.

MAINOS!

Näyttely nimeltä Turkin aarteet – valtaistuimien kasvot avasi museon. Tapahtumassa puhuen Ersoy kertoi, että museo kerää esineitä, jotka heijastavat kaikkia sivilisaatioita Anatoliassa, Turkin sydämessä. “Kolmannes ulkomaisista vierailijoista tulee Turkkiin Istanbulin lentokentän kautta”, Ersoy kertoi.

Viime vuonna noin 15 miljoonaa ihmistä saapui Turkkiin Istanbulin lentokentältä ja toinen 15 miljoonaa ihmistä käytti lentokenttää kauttakulkumatkoihin, hän lisäsi. Ersoy kertoi, että museo lisää tietoisuutta Anatolian sivilisaatioista, etenkin kauttakulkumatkustajien keskuudessa.

Hän lisäsi, että Istanbulin kaltaisissa kohteissa on vakituisia vieraita joka vuosi tai kahdesti vuodessa, ja tästä syystä museo muuttaa sen konseptia vuosittain. Yerlikaya puolestaan sanoi, että Istanbulin lentokenttämuseo on maailman suurin lentokenttämuseo.

Hän esitteli, että museossa on yhteensä 316 taideteosta 29 museosta.

“Nykyaikaisimmalla teknologisella laitteistolla esittelemme tuhansien vuosien kokemuksia Anatoliasta ja Istanbulista, kuninkaiden ja keisarien henkilökohtaisia tavaroita, muotokuvia, maailmaa hallinneiden esivanhempien valtaistuimia”, hän sanoi ja lisäsi hiljattain perustetun museo on kaupungin 90. museo.

Hänen mukaansa Turkin UNESCOn maailmanperintöluetteloon merkittyjä sivustoja mainostetaan myös 18 digitaalisella näytöllä, hän sanoi, että interaktiivisia sovelluksia valmistettiin myös lapsille.
Istanbulin lentokenttää ylläpitävän IGA: n toimitusjohtaja Kadri Samsunlu kertoi: “Osana näyttelyä Turkin aarteet – valtaistuimien kasvot, on esillä esihistoriallisista Göbeklitepe- ja Çatalhöyük-ajoista sekä Anatolian sivilisaatioihin kuuluvia teoksia historiallisella aikakaudella. Rooman, Bysantin, Seljukin, ottomaanien ja tasavallan ajanjaksot ovat näytteillä.”

Museo keräsi aitoja esineitä, joita on vaikea nähdä yksi kerrallaan, hän sanoi. Kadeksen sopimus, historian varhaisin tunnettu rauhansopimus, ja ottomaanien sulttaanien lumotut paidat ja kaftanit ovat näyttelyssä esillä olevien teosten joukossa.

Lähde: hurriyetdailynews.com

Helena Ergene

Aphrodisias, muinainen rakkauden kaupunki