Ortodoksiset kristityt juhlivat pääsiäissunnuntaita

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Kirkon edessä ihmiset
Kırklar kirkko, Mardin. Kuva: tadindaseyahat.com

Ortodoksiset kristityt juhlivat pääsiäissunnuntaita 19.4.2020, kotona Turkissa

Muutamat uskonnolliset suorittivat rituaaleja kirkoissa ympäri maata ja lähettivät palveluita suorana lähetyksenä sosiaalisessa mediassa. Kaakkois-Mardinin maakunnassa vain muutama syyrialainen ortodoksinen kristitty kokoontui sunnuntaina neljännen vuosisadan Kırklar-kirkkoon koronaviruksen leviämisen estämiseksi toteutettavien toimenpiteiden mukaisesti. Kokoontuneet rukoilivat tappavan pandemian välitöntä loppumista.

MAINOS!

Aivan Mardinin kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa Deyrülzafaran-luostarissa pidettiin myös pääsiäisrituaaleja rajoitetun ihmismäärän kanssa, Mardinin ja Diyarbakırin metropolikaupunkien piispan Saliba Özmenin valvonnassa.

Mardinin kaupungissa assyrialaiset uskonnolliset johtajat päättivät viime kuussa keskeyttää toistaiseksi kaikki kirkkojen ja luostarien vierailut ja lopettaa sunnuntain rituaalit. Poikkeuksena oli kuitenkin pääsiäissunnuntai, joka on ortodoksisten kristittyjen vuoden tärkein tapahtuma. Kırklarin kirkossa arkkipiispa Gabriel Akyüz johti rituaaleja sunnuntaina lukemalla lukuja Raamatusta ja johtamalla lauluja turkin, arabian, heprean ja syyrian kielellä.

Palvelu lähetettiin suorana lähetyksenä sosiaalisessa mediassa, jota uskovat pysyivät seuraamaan kotoaan. Akyüz kertoi sunnuntaina Anadolu Agency (AA) -toimittajalle, että vaikka kirkko yleensä täyttyy ihmisistä pääsiäissunnuntaina, tänä vuonna vain harvat pystyivät osallistumaan henkilökohtaisesti. Rituaalit pidettiin viruksen torjuntaa koskevien ohjeiden mukaisesti, hän totesi.

“Nykyään koko maailmaan vaikuttava virus epidemia on vanginnut kaikki kotona olevat. Toivomme, että epidemia loppuu koko maailmassa, etenkin maassamme, alueellamme, kaupungissamme”, Akyüz sanoi. “Meidän tehtävämme on rukoilla. Rukoilemme epidemian loppumista”, hän sanoi.

Akyüz totesi, että monietnisen Mardinin kaupungin kaikkien uskontojen juhlapäiviä vietetään yleensä yhdessä, ja pettyi siihen, että muut eivät voineet liittyä ortodoksiseen yhteisöön juhlimaan tätä pääsiäistä. Hän kiitti kuitenkin Mardin kuvernööriä Mustafa Yamania kukien lähettämisestä kirkkoon ja muslimeja, jotka kutsuivat ilmaisemaan hyviä toiveita.

Turkin ortodoksiset yhteisöt ovat tukeneet hallituksen toimenpiteitä uuden koronaviruksen torjumiseksi ja auttaneet niitä, joihin se vaikuttaa. Kuukauden alussa Fener kreikkalainen ortodoksinen patriarkaatti ilmoitti lahjoittavansa 300 000 TL Turkin käynnistämään kampanjaan ”Olemme itsenäisiä” ja Syyrian kirkkoja ylläpitävä säätiö lahjoitti 100 000 TL.

Yli 260 miljoonaa ortodoksista kristittyä ympäri maailmaa juhli pääsiäisenä sunnuntaina. Vaikka kirkot useimmissa maissa olivat suljettuja tai pidettiin hyvin rajoitetusti, kirkon osat Valkovenäjällä, Bulgariassa ja Georgiassa päättivät ,viruksia pelkäämättä, pitää ovet auki. Ortodoksiset kristityt, maailman kolmanneksi suurin kristittyjen ryhmä, juhlivat tänä vuonna pääsiäistä viikko katolisten ja protestanttien jälkeen, koska he noudattavat erilaista kalenteria. Turkissakin vietetään pääsiäistä.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Turkkiin kauneusleikkaukseen ja samalla lomalle?