Pääimaami Mustafa Topal vieraili kertoen paastosta

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuva: flickr.com/Kuvan henkiö ei liity uutiseen

Pääimaami Mustafa Topal vieraili Alanya Finliler Derneğille kertoen paastosta

Alanyan pääimaami Mustafa Topal vieraili Alanya Finliler Derneğin toimistossa kertomassa ensi perjantain ja lauantain välisenä yönä alkavasta ramadanin paaston ajasta.

Hänen mukaansa kaikille uskonnoille on yhteistä suvaitsevaisuus ja rakkaus. Ensin on ollut juutalainen uskonto, sitten kristinusko ja tuoreimpana islamin uskonto.

Paaston tarkoituksena on itsetutkiskelu, rauhoittuminen, almujen jakaminen, puhdistautuminen ja asioiden tekeminen oikealla tavalla.

Paaston aikana on hyvä keskittyä pohtimaan kulunutta vuotta ja sitä, onko kukin toiminut oikein ja olisiko ollut hyvä jättää jotain tekemättä. Samalla voi kokea nälkää ja janoa ja oppia ymmärtämään heitä, jotka joutuvat elämään ilman ruokaa ja juomaa.

Islamiin, koraaniin uskovan velvollisuus on rukoilla, antaa almuja ja paastota kuun kierron mukaan määräytyvänä ramadanin aikana. Muutoin islam painottaa suvaitsevaisuutta, jokainen voi harjoittaa uskontoaan vapaasti.

Aion paastota, sano se ääneen

Tänä vuonna ramadanin paasto aloitetaan ensi perjantain ja lauantain välisenä yönä suullisesti kertoen paastoaikomuksesta. Aamun sarastaessa, “kun musta ja valkoinen lanka alkavat erottua toisistaan” arabien ilmaisun mukaan, on hyvä nauttia proteiinipitoinen aamiainen, jotta päivän jaksaa juomatta ja syömättä.

Jos ei voi paastota, se korvataan

Uskonnon tarkoitus ei ole vaikeuttaa elämää, jättää nälkäiseksi vaan syödä ja juoda viimeiseen minuuttiin, jonka jälkeen rukoillaan. Paasto on tarkoitettu terveiden, täysijärkisten aikuisten noudatettavaksi. Siitä on vapautettu lapset, vanhukset ja sairaat sekä sellaiset, jotka eivät pysty raskaassa työssään pitämään paastoa ja samalla elättämään perhettään. Kuitenkin, jos este on tilapäinen, henkilö joutuu korvaamaan paaston antamalla kunkin päivän ruuan köyhälle tai paastoamaan myöhemmin.

Muhamedin neuvosta nauti taateli ensin

Illalla auringon laskun jälkeen on hyvä nauttia profeetta Muhamedin ohjeen mukaan taateli ennen kuin aloittaa varsinaisen aterioinnin. Islamin tarkoituksena on paaston kautta opettaa suvaitsevaisuutta, rakkautta, rauhaa, yhteisymmärrystä ja kokoaikaista hyvyyttä.

Lapsille saatetaan opettaa osa-aikaista paastoamista herkkupalan avulla – ei pakolla. Islamilaiset oppivat ja tottuvat kuunkierron mukaiseen paastoon niin luontevasti, että heidän on vaikea luopua paastosta silloinkin, kun sen pitäminen terveydellisistä syistä ei ole mahdollista.

Ramadan päättyy uudestisyntymisen juhlaan
Islam ei pidä hyvänä ylensyöntiä, joten ramadanin kauden päättymisen jälkeinen juhlakaan ei ole tarkoitettu ylensyömiseen vaan se on uudestisyntymisen juhla. Sekin on hyvä aloittaa taatelilla, jotta ylensyönniltä välttyy. Taatelin syönti on profeetta Muhamedin ohje paaston jälkeen.

Pääimaami Mustafa Topal sanoi kaikille uskonnoille olevan yhteistä suvaitsevaisuus ja rakkaus. Ensin oli juutalaisuus, sitten kristinusko ja tuoreimpana islam. Esimerkiksi Alanyassa eri uskontokuntien väki ja jopa ateistit pyrkivät yhteistyöhön.

Mustafa Topal kiitti tilaisuudesta saada kertoa ramadanista ja hän arvosti islamia kohtaan osoitettua mielenkiintoa. Hän on valmis puhumaan ulkomaalaisille käytännön asioista ja tulevien uskonnollisten pyhien merkityksestä.

Hän esitti ulkomaalaisille kutsun saapua ramadanin johdosta pidettävälle iftar illalliselle. Sen ajankohtaa ei ollut vielä päätetty. Viime vuonna illallinen tarjottiin Alanyan satamassa illan hämärtyessä. Paaston aikana saa pimeään aikaan syödä ja juoda vapaasti. Kyseessä on valoisan ajan pidättäytymisestä ja rauhoittumisesta.

Uskonnon nimissä ei ole terroritekoja vaan kyse on yleismaailmallisesta ongelmasta. Yhden syyttömän tappaminen on islamin mukaan koko ihmiskunnan tappo. Se on täysin uskonnon vastainen teko.
Kiitän Marjo Turuncia tulkkauksesta ja tekstin tarkastuksesta

Muistiin merkitsi Pirkko Etelävuori

Facebook: Alanya Finliler Derneği

Web: suomalaisetalanyassa.com

Ramadan suomalaisen silmin

Tietoa Pirkko Etelävuori 11 Articles
Turkin kulttuuri!