Ramadan-opas ei-muslimeille

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Ramadan-opas ei-muslimeille

Tulevina viikkoina saatat ihmetellä, kun muslimikollegasi vaikuttaa jatkuvasti väsyneeltä, eikä syö ruokatauolla. Tai kun muslimiystäväsi ei lähdekään kanssasi kahville tai jäätelölle.
Sitten muistat, että hän mainitsi jotain Ramadanista.

MAINOS!

Mistä Ramadanissa oikeastaan on kyse?
Muslimit viettävät Ramadania kuukalenterin yhdeksäntenä kuukautena, joka siirtyy vuosittain noin kymmenen päivää aikaisemmaksi kuin edellisvuonna (koska kuuka-lenteri on kymmenen päivää lyhyempi kuin gregoriaaninen aurinkokalenteri).

Ramadan on muslimeille rakas ja tärkeä; se on kuukausi, jolloin Koraanin ensimmäinen osa ilmestyi profeetta Muhammadille (rauha ja rukoukset hänen ylleen). Tämä kuukausi yhdistää muslimit erityisellä tavalla heidän noudattaessaan islamin yhtä peruspilareista (paastoa) ja muistellessaan Kaikkivaltiasta Jumalaa ja Hänen suomiaan siunauksia sekä vähempiosaisia ja tuonpuoleista.

Jo se, että muslimi pidättäytyy 30 päivän ajan ruoasta, juomista ja puolisoiden välisestä kanssakäymisestä auringonnoususta auringonlaskuun on melkoinen saavutus. Paastoaminen ja työssä käyminen on sitäkin haastavampaa. Seuraavia neuvoja noudattamalla voit osoittaa tukesi islaminuskoiselle ystävällesi, perheenjäsenellesi tai kollegallesi.

RAMADANIN TERVEHDYS
Seuraavan kerran, kun kohtaat muslimituttavasi, voit toivottaa hänelle suomeksi ”Hyvää Ramadania” tai voit yrittää lausua sen myös arabiaksi ”Ramadan käriim” (anteliasta Ramadania) tai ”Ramadan mubaarak” (siunattua Ramadania). Voit olla varma, että me muslimit ilahdumme tällaisesta pienestä eleestä valtavasti ja arvostamme, että huomioit meidät näin hienolla tavalla.

POSITIIVINEN ASENNE
Pidäthän mielessäsi, että paastoamme vapaaehtoisesti ja itse asiassa ihan iloisella mielellä (vaikka näyttäisimme väsyneitä tai surullisilta). Kukaan ei voi pakottaa meitä paastoamaan; on eri asia, että vanhemmat kehottavat nuoria tekemään niin.

Muslimit odottavat tätä kuukautta koko vuoden! Sinun ei tarvitse surra puolestamme tai sääliä meitä. Voit olla varma, että auringon laskiessa palautamme elimistöllemme menetetyt kalorit, ellemme jopa enemmänkin. Emme halua, että meidät yritetään pe-lastaa (ainoa asia, jota salaa toivomme, on se, että kello kulkisi nopeammin kohti iltaa ja auringon laskua).

KAHVI- TAI RUOKATAUKO
Muslimit pystyvät jatkamaan normaalia elämää paastosta huolimatta, joten jos tulemme mukaasi lounaalle, älä huoli! Meitä ei todellakaan häiritse se, että te muut syötte meidän paastotessamme. On vain osa testiä ja itsehillintää kyetä hallitsemaan itsensä, vaikka näkisi herkkuja edessään.

Arvostamme sitä, että olet ottanut selvää uskon-nostamme ja tiedät meidän olevan paastossa, mutta emme kuitenkaan haluaisi alkaa selittelemään itseämme joka ikinen kerta, kun syöt edessämme.

EI VETTÄ
Kyllä. Ei edes vettä. Tämäkin on osa Ramadanin testiä ja hengellistä itsehillinnän harjoittelua. Jos haluat olla ystävällinen, voit esimerkiksi ehdottaa vaihtavasi kahvinkeit-tovuoroja muslimikollegasi kanssa.

VÄSYMYS
Se, että paastoamme, ei tarkoita, että olisimme oikeutettuja luistamaan arkisista velvollisuuksistamme työpaikalla, koulutuksessa jne. Paastoaminen ei ole mikään syy siirtää tapaamisia, karsia aikatauluja tai vastaanottaa kevyempiä projekteja. Mutta arvostamme kyllä, jos otat huomioon, että paastopäivät ovat pitkiä.

IFTAR-ATERIA
Iftar on arabiaa ja tarkoittaa ateriaa, joka tarjoillaan paaston päättyessä auringon laskettua. Yleensä muslimit rikkovat paastonsa taateleilla ja vedellä, jonka jälkeen syö-dään lämmin ateria. Islamissa on erittäin suositeltavaa kutsua ihmisiä rikkomaan paasto ja jakamaan ateria yhdessä.

Vuonna 2017 Ramadan sattuu sellaiseen vuodenaikaan, että harvempi ei-muslimi jaksaisi kutsua muslimiystäviään tai sukulaisiaan syömään iftarin aikaan. Mutta on erittäin huomaavaista viedä tuliaiseksi vaikkapa leivonnaisia. Muistamme sinua varmasti hyvällä nauttiessamme niitä auringon laskettua.

RAMADAN ON YHTEISÖN JA HYVÄNTEKEVÄISYYDEN AIKAA
Moskeijoilla järjestetään yhteisruokailuja joka ilta ja myös ei-muslimit, jotka eivät paastoa, ovat tervetulleita kokemaan vahvaa veljeyden ja sisaruuden tunnetta, kun muslimit kokoontuvat odottamaan rukouskutsua saadakseen rikkoa paastonsa ja jakaa iftarinsa yhdessä.

Ramadanin aikana järjestetään tavallista enemmän hyväntekeväisyyskeräyksiä; onhan yksi paaston tarkoituksista myös vähäosaisien muisteleminen ja kiitollisuus kaikista meille suoduista siunauksista.

Muslimiuskovaisille Ramadan on henkisen puhdistautumisen ja uskon vahvistamisen aikaa. Tavallisesti sallituista teoista pidättäytyminen sekä riiteleminen ym. turhan puheen välttäminen kasvattaa itsehillintäämme ja opettaa meitä kasvamaan paremmiksi ihmisiksi.

Lähde: facebook.com

Pääimaami Mustafa Topal vieraili kertoen paastosta

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.