Satumaiset turkkilais-suomalaiset häät Turkissa
Näin järjestetään häät jos paikkana on valittu Turkki
Häät yleensä järjestetään keväällä ja syksyllä. Syynä on se että kesä- ja talvikuukaudet ovat yleensä työ kuukausia maaseudulla. Kesällä viljellään puuvillaa, maissia jne. Talvella poimitaan oliiveja ja hoidetaan oliivipuita.
Avioliittoon vihitään yleensä muutama ennen häitä tai jopa viikkoa ennen häitä. Syynä on se että tappeluiden takia ei purkautuisi avioliitto häissä. Kaikki suuttumukset ja väärinkäsitykset tuodaan esille häissä Turkissa. Turkin lippu nostetaan tai ripustetaan viikkoa ennen sulhasen ja morsiamen kotiin sellaiseen paikkaan että se näkyy joka puolelta. Sillä ilmoitetaan häät. Lipun laiton kunnia annetaan alueen arvostetulle henkilölle nimeltään “bayraktar”. Lipun ripustemisen yhteydessä ase laukaistaan kaksi kertaa. Lipun ripustajalle annetaan palkkioksi lahjoja. Hääkutsut jaetaan viimeistään viikkoa ennen häitä.
Häät alkaa perjantaina ja päättyy sunnuntaina
Järjestetään henna-ilta lauantaina. Se vastaa vähän Suomen polttareita. Morsian tanssii ja juhlii kavereiden kanssa. Morsian puketuu perinnön mukaan illalla. Sulhanen lähettää myöhään lauantai iltana hennaa morsiammelle. Se sekoitetaan isolla tarjoittimella. Tarjoitin koristellaan kukilla ja kyntilöillä. Morsiammen pää peitetään koristetulla liinalla nimeltään “pullalı”. Henna laitetaan hänen käsiinsä ja jalkoihin. Samalla yritetään itkittää morsianta surullisilla perinne lauluilla. Ylimääräinen henna jaetaan vieraille ja kavereille.
Häät järjestetään perinteisesti musikilla tai uskonnollisesti ilman musiikkia. Musiikkia häissä soittaa perinne orkesteri. Musiikki häissä tarjotaan vieraille syötäviä ja viinaa. Imaami lukee Koraania uskonnollisissa häissä ja myös tarjotaan ruokaa mutta ei viinaa.
Sunnuntaina sulhasen puoli tulee hakemaan morsiammen koristetulla hevosella (nykyään autolla) tytön kotiin. Sulhasen äiti heittää morsiamen päälle vilja sekoitusta (vehnää, riisiä, kikherneitä), rahaa, sokeria jonka uskotaan tuovan hedelmällisyyttä. Sulhanen ei yleensä mene hakemaan morsianta. Hän odottaa jännittyneenä kotona. Tytön kotoa morsiammen ottaa hevosen selkään sulhasen isä. Hän taluttaa hevosta ellei isä ole eronnut tai mennyt toista kertaa naimisiin. Syynä on se että se ei tuo onnellisuutta uudelle pariskunnalle.
Lähde: Aydin Kultturi ja Matkailu toimisto
Ali & Helena Ergene