OPERAATIO “RAUHAN LÄHDE” ON ALKANUT

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Google mainos

Tankki
Kuva; Turkin armeija, msb.gov.tr

OPERAATIO “RAUHAN LÄHDE” ON ALKANUT

Turkki ja Vapaan Syyrian kansallisarmeija ovat käynnistäneet kauan odotetun operaation Daeshia (ISIS) ja YPG-terrorijärjestöä vastaan Pohjois-Syyriassa, ilmoitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskiviikkona. ”Tavoitteenamme on estää terrorikäytävän luominen eteläisen rajamme yli, ja luoda rauha alueelle”, Erdogan kirjoitti Twitterissä.

↓ Yritysten mainos palsta. ↓

Hän sanoi, että Rauhan lähteeksi kutsutun operaation tarkoitus on torjua Turkkiin kohdistuva terroriuhka ja varmistaa syyrialaisten pakolaisten paluu kotimaahansa turvalliselle alueelle. ”Suojaamme Syyrian alueellista koskemattomuutta ja vapautamme alueen ihmiset terrorikytkennöistä”, presidentti lisäsi. Operaation ensimmäinen tarkoitus on estää terrorikäytävän muodostuminen Turkin rajan tuntumaan.

On erittäin tärkeää tietää, että operaatio suoritetaan terroristeja vastaan, ei kurdeja vastaan, toisin kuin lehdissä lukee. Kurdit ovat Turkin vähemmistöistä suurin, ja heitä asuu eniten Turkissa noin 25 miljoonaa. Turkki kunnioittaa naapurimaiden itsenäisyyttä ja tekee parhaansa, jotta alueen maat pysyisivät kasassa. Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat alkoi vetää joukkojaan Turkin operaation kohdealueilta.

Samaan aikaan Turkin ulkoministeriö kutsui USA:n Ankaran suurlähettilään David Satterfieldin kuulemaan tarkemmin Rauhan lähde -operaatiosta. Suurinta osaa Syyrian koillisosasta valvoo Yhdysvaltain tukemat Syyrian demokraattiset joukot (SDF), joita YPG-terroristit hallitsevat. YPG on PKK-terrorijärjestön ns. tytäryhtiö Syyriassa, demokraattisen liiton puolueen (PYD) aseellinen siipi. Turkki on erityisen varovainen, ettei operaation aikana tulisi siviiliuhreja.

Turkin historian suurin operaatio terrorismia vastaan

PKK-järjestö, jonka sekä Turkki, Yhdysvallat että Euroopan Unioni ovat luetteloineet terroristijärjestöksi, on käynyt Turkkiin kohdistettua terroristikampanjaa yli 30 vuoden ajan. Sen seurauksena lähes 40 000 ihmistä on kuollut, mukaan lukien naisia ja lapsia. Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan ”Kyse on kansallisesta turvallisuudesta”. Turkki on jo pitkään torjunut terroristien uhkaa Eufratin itäpuolella Pohjois-Syyriassa, luvaten estää terroristikäytävän muodostumisen alueelle.

Turkin aiemmin Syyriassa tekemät operaatiot, ”Eufratin kilpi” ja ”Oliivin Oksa”, ovat vapauttaneet alueen YPG/PKK- ja Daesh (ISIS)-terroristeista. Näiden onnistuneiden operaatioiden jälkeen yli 350 000 syyrialaispakolaista on palannut Syyriaan. Eufratin Kilpi -operaatiossa Turkki on eliminoinut yli 4000 Isis-taistelijaa. Turkin taistelu ISISiä vastaan jatkuu edelleen monella rintamalla. Turkin sisäministeri totesi: ”Olemme pidättäneet tuhansia ulkomaalaisia ja estäneet maahantulon tuhansilta ulkomaalaisilta, joita olemme epäilleet ISIS-kytköksistä.” Tämä on muistutus siitä, että ISIS on tappanut eniten Turkin kansalaisia.

Turkkiin on kohdistunut Syyrian puolelta useita ISISin, PKK/YPG:n ja niiden terroristisiipien tekemiä terrori-iskuja. Turkilla on jo kauan ollut sopimus Syyrian kanssa, nk. Adanan sopimus 1998. Sopimus antaa Turkille oikeuden operoida Syyriassa, jos uhka tulee sieltä eikä Syyrian hallitus itse pysty estämään sitä. Myös Syyria luokittelee YPG:n nykyään terrorijärjestöksi.

Turkin armeija on saanut keskiviikkona luvan parlamentilta operoida Turkin rajojen ulkopuolella. Tällaisiin operaatioihin on aina oltava parlamentin enemmistön hyväksyntä. Kaikki poliittiset puolueet lukuunottamatta HDP-puoluetta äänestivät operaation puolesta. Toisin kuin lehdissä väitetään, Rauhan Lähde -operaatio ei ole Erdoganin päähänpinttymä, vaan koko maan yhteinen asia.

Naton pääsihteeri Stoltenberg tukee Turkin terrorisminvastaista operaatiota. Perjantaina 11.10. Turkkiin saapuva  Stoltenberg on sanonut ymmärtävänsä Turkin turvallisuushuolet. Turkilla on Naton toiseksi suurin armeija.

Turkki perustelee operaatiota YK:n 51. artiklan pohjalta. Heti Syyrian sodan alettua, vuonna 2011, Turkki ehdotti turvavyöhykkeen perustamista Syyrian rajalle. Jos Turkin ehdotus olisikin tuolloin hyväksytty…

Katso tuoreet uutiset operaatiosta englannin kielellä:

-Olisi vältytty suurilta pakolaisaalloilta

-Monien pakolaisten henki olisi säästynyt, ja pakolaisten avustustoimenpiteet olisivat olleet helpompia. Ehkä myös suuri rasismin nousu olisi vältetty Euroopassa. Monet äärinationalistiset puolueet ja järjestöt ovat vahvistaneet asemiaan Euroopassa Syyrian pakolaisten saapumisen jälkeen.

Turkissa on nyt noin neljä miljoonaa pakolaista. Turkki on yksin hoitanut pakolaisia, ja sijoittanut tähän mennessä omasta taskustaan 40 miljardia dollaria pakolaisten auttamiseen. Turkki on jätetty yksin ongelmien kanssa, lupaukset on petetty. EU on tähän mennessä maksanut siellä toimiville kansainvälisille järjestöille vähän yli 3 miljardia euroa. Muistutus, raha ei tule Turkin tilille.

”Rauhan lähde” -operaation jälkeen odotetaan, että kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista palaisi takaisin Syyriaan. Operaatiosta on ilmoitettu etukäteen YK:lle, Natolle, USA:lle, Syyrian hallitukselle, Ranskalle ja Venäjälle.

Turkkiin matkustaminen on edelleen turvallista. Rauhan lähde -operaatio suoritetaan Turkin rajojen ulkopuolella.

YK:n 51 artikla?

Jos jokin Yhdistyneiden kansakuntien jäsen joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, ei mikään tämän peruskirjan säännös saa rajoittaa sen luonnollista oikeutta erilliseen tai yhteiseen puolustautumiseen, kunnes turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarpeellisiin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Ne toimenpiteet, joihin jäsenet ovat ryhtyneet käyttäessään tätä puolustautumisoikeutta, on heti ilmoitettava turvallisuusneuvostolle, eivätkä ne saa millään tavoin vaikuttaa turvallisuusneuvoston tämän peruskirjan mukaiseen oikeuteen ja velvollisuuteen ryhtyä kulloinkin niihin toimenpiteisiin, joita se pitää tarpeellisina kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi.

Rauha kotona, rauha maailmassa/ Ataturk

Ali Ergene

Google Mainos


Tietoa Ali Ergene 732 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.