Turkin rannikkovartiosto on pelastanut 172 laittomia siirtolaisia

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkin rannikkovartiosto on pelastanut 172 laittomia siirtolaisia, jotka Kreikka on työntänyt takaisin Izmirin maakunnasta sunnuntain jälkeen. 29. elokuuta 72 maahanmuuttajaa ja pakolaista pelastettiin Izmirin Menderes -alueen lähellä Kreikan rannikkovallan viranomaisten työntäessä heidät takaisin.

MAINOS!

30. elokuuta 32 muuta, jotka Kreikan viranomaiset olivat työntäneet takaisin, pelastettiin Çeşmen alueelta ja Turkin rannikkovartiosto pelasti 30 siirtolaista, jotka pyysivät apua Karaburunin alueelta.
Turkin rannikkovartiosto pelasti myös 31 laitonta siirtolaista lähellä Dikilin aluetta ja seitsemän muuta Foçan alueen ulkopuolella 31. elokuuta.Säännöllisten tarkastusten jälkeen heidät vietiin maakunnan muuttoliikeviranomaiselle.

Turkki on toistuvasti tuominnut Kreikan laittoman käytännön työntää turvapaikanhakijoita takaisin sanoen, että se rikkoo humanitaarisia arvoja ja kansainvälistä oikeutta vaarantamalla haavoittuvassa asemassa olevien siirtolaisten, myös naisten ja lasten, hengen. Samaan aikaan Turkin Kocaelin maakunnassa pidettiin torstain alussa ainakin neljä laitonta siirtolaista.
Heidät jäätiin linja -autoon turvatarkastusasemalla ja poliisi otti myös kuljettajan kiinni.

Turkki ja Kreikka ovat olleet keskeisiä kauttakulkupaikkoja siirtolaisille, jotka pyrkivät siirtymään Eurooppaan, pakenemaan sotaa ja vainoa aloittaakseen uuden elämän. Turkki on myös syyttänyt Kreikkaa laajamittaisista iskuista ja karkotuksista ilman siirtolaisten pääsyä turvapaikkamenettelyihin, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista. Se syyttää myös Euroopan unionia siitä, että se on sulkenut silmänsä tälle räikeälle ihmisoikeusloukkaukselle.

Turkin rannikkovartioston johto on pelastanut 5693 laitonta maahanmuuttajaa , jotka Kreikan joukot ovat syrjäyttäneet Egeanmerellä ja Välimerellä vuoden 2021 alkupuoliskolla, rannikkovartioston verkkosivuston tietojen mukaan.Kesäkuussa Amnesty International sanoi, että pakolaisten ja maahanmuuttajien laittomista hyökkäyksistä Turkkiin on tullut Kreikan “de facto” rajapolitiikka.
Kreikan hallitus on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Tammikuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutettu (UNHCR) dokumentoi noin 300 raportoitua laittoman karkotuksen tapausta Egeanmeren saarilla ja Kreikan koillisosassa sijaitsevalla Evrosin maarajalla Turkin kanssa.

Useat maahanmuuttajien tukiryhmät, mukaan lukien kreikkalainen Helsinki Monitor, tekivät toukokuussa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa valituksen EU: n rajavalvontavirastoa Frontexia vastaan. Tapaus perustui burundilaisen nuoren naisen Angen todistukseen, jonka mukaan häntä ja kongolaista alaikäistä pahoinpideltiin, ryöstettiin ja pidätettiin saapuessaan Kreikan Lesbos -saarelle, jonka jälkeen heidät hylättiin lautoilla ilman moottoria, vettä tai ruokaa.

6. heinäkuuta Ange onnistui pääsemään jälleen Kreikkaan poistumalla Samoksen saarelle noin 20 muun henkilön kanssa, asianajajansa Panayote Dimitrasin mukaan.
Kun hän oli turvautunut metsään useiden tuntien ajan, Ange otti yhteyttä asianajajaansa, joka kirjoitti UNHCR: lle sekä paikalliselle siirtolaisleirille ja poliisille varmistaakseen, ettei häntä enää pakoteta palaamaan Turkkiin.

Pushbackien katsotaan olevan vastoin kansainvälisiä pakolaissuojasopimuksia, joissa sanotaan, että ihmisiä ei saa karkottaa tai palauttaa maahan, jossa heidän henkensä tai turvallisuutensa saattaa olla vaarassa rodun, uskonnon, kansallisuuden tai sosiaalisen tai poliittisen ryhmän jäsenyyden vuoksi.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene