Turkissa on toistakymmentä tulivuorta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Tulivuoren­purkaus kiihtyi Kanarian La Palmalla Espanjassa viime viikolla (19.9.2021). Purkautuuko muita tuulivuoria muualla maailmalla tai Turkissa? Viimeisten tietojen mukaan 6 400 ihmistä on evakuoitu kodeistaan. Saaren lentokenttä suljettiin tuhkakertymien vuoksi. Saarella asuu 80 000 ihmistä. Saari on julistettu katastrofialueeksi. Saaren asukkaat voivat hakea taloudellista apua Espanjan valtiolta. Purkaus on tuhonnut tähän menneessä 450 rakennusta ja laava on levinnyt 190 hehtaarin alueelle. Kanarian La Palman saaren tulivuori purkautui viimeksi 50 vuotta sitten.

MAINOS!

Paljon ei tiedetä, mutta viimeinen tulivuorenpurkaus Turkissa tapahtui vain 160 – 170 vuotta sitten, Tendürek -vuorella. Voivatko Turkin tulivuoret aktivoitua jälleen jonain päivänä? Asiantuntijat sanovat: “On epäilyksiä siitä, että viimeaikaiset Datçan ja Egeanmeren maanjäristykset voivat liittyä tulivuoren toimintaan.” Asiantuntijat seuraavat tiiviisti tulivuorenpurkauksia ympäri maailmaa, jotka kuuluvat luonnon aiheuttamiin tuhoisiin katastrofeihin. Maailmassa on 500 aktiivista tulivuorta, ja noin 50 niistä purkautuu vuosittain ja pursottaa laavaa.

Voiko tällainen kuva syntyä Turkissa, jossa on toistakymmentä tulivuorta? Tietojen mukaan viimeinen tulivuorenpurkaus Turkissa tapahtui Tendürek -vuorella vuonna 1855. Asiantuntijoiden mukaan nämä tulivuoret eivät kuitenkaan ole täysin hiljaisia ja ne purkautuvat, kun niidenkin aika tulee! Turkkilainen Geofysiikan tohtori Oğuz Gündoğdu sanoo: Sikäli kuin tiedämme, Turkin tulivuoret ovat hyvin vanhoja eivätkä ole aktiivisia. Viimeisen jakson aikana ei ole tapahtunut mitään. Ne voivat ryhtyä aktiivisiin toimiin kuitenkin”

Voivatko tulivuoren purkausta laukaista maanjäristykset, Gündoğdu vastasi: “Tulivuoren liikkeet laukaisevat maanjäristyksiä, mutta nämä ovat pikemminkin peräkkäisiä pieniä maanjäristyksiä kuin suuria maanjäristyksiä. Ne eivät kuulu luokkaan, jota kutsumme suuriksi maanjäristyksiksi.” “On epäilyksiä siitä, että Datçan ja Egeanmeren maanjäristykset voivat liittyä tulivuoren toimintaan.”

“Useita purkauksia tapahtui Tendürekissä ja Ağrıssä 160 – 170 vuotta sitten, jota ei pidetä geologisesti pitkänä aikana. Jos viimeisen 10 – 15 tuhannen vuoden aikana on tapahtunut purkaus, kutsumme näitä tulivuoria aktiivisiksi tulivuoriksi” joten 170 vuotta ei ole pitkä aika.

“Voivatko tulivuoret aktivoitua uudelleen?” Hän vastasi kysymykseen: “Ne voi ryhtyä toimiin uudelleen, mutta tämä päivämäärä kattaa 10-15 tuhatta vuotta. Toisin sanoen pitkällä aikavälillä saattaa tapahtua purkaus, ei huomenna tai seuraavana päivänä.” “Esimerkiksi Kulan tulivuorissa on ihmisten jalanjälkiä. Tämä osoittaa, että Kulassa oli purkauksen aikana asukkaita”

Turkin tulivuorten aiheuttamat maanjäristykset ovat keskisuuria tai pieniä. “On tietoa, että maanjäristykset Egeanmeren alueella johtuvat tulivuoren purkauksista. Vaikka tulivuoret aiheuttavat pieniä maanjäristyksiä maassamme, toisinaan ne aiheuttavat laajamittaisia maanjäristyksiä ja tsunameja Kaakkois-Aasiassa.”

Suurin tulivuorenpurkaus tapahtui Tamborassa, Indonesiassa, viimeisten 200 vuoden aikana vuonna 1815. 92 tuhatta ihmistä menetti henkensä Tamboran purkauksessa. Tulivuoren purkauksen vuoksi vuotta 1816 kutsuttiin “Vuosi ilman kesää”. Tuhka levisi Ilmakehään ja lämpötila laski alas jopa Englannissa satoi lunta kesäkuussa.

Vähän helpottunut olo mutta kuitenkin kukaan meistä ei ole täydellisessä turvassa. Maailma ei ole täysin turvallinen paikka. Luonnon katastrofit ovat valtavia. En ihmettele enää miksi ennen palvottiin luontoa.

Katso Turkin tulivuoret kartasta: Google kartta

Lähde: ntv.com.tr

Ali Ergene

Tietoa Ali Ergene 1156 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.