“Turkki on sitoutunut torjumaan huume terrorismia”

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

huumepoliisi, Kuva: aa.com.tr
Kuva: aa.com.tr

Huumeiden salakuljetuksen torjunta on välttämätön osa Turkin terrorismin vastaista sotaa, sanotaan turvallisuus lähteiden mukaan. Turvallisuusjoukot Itä-Turkin raja-maakunnissa jatkavat taistelua huume terrorismia vastaan, viranomaiset sanoivat maanantaina.

MAINOS!

Turkin santarmi- ja poliisijoukot Vanin ja Hakkarin maakunnissa, molemmat maan rajalla Iranin ja Irakin kanssa, toteuttavat onnistuneita operaatioita huumekaupan torjumiseksi, mikä on PKK: n terroristijärjestön merkittävimpiä tulonlähteitä.

Näissä kahdesta maakunnasta saatiin turvallisuusjoukkojen toimesta 2020 kiinni salakuljettajia ja takavarikoitiin:

  • Yli 8,1 tonnia heroiinia,
  • 1781 kiloa marihuanaa,
  • 738 kiloa erityyppisiä synteettisiä huumeita,
  • 254 kiloa oopiumia,
  • Yli 1,5 miljoonaa kannabiksen juurta
  • 5 tonnia etikkahappoanhydridiä, joka on heroiinin tuotannossa käytetty välttämätön kemiallinen yhdiste.

Sama suuntaus on jatkunut vuonna 2021 viranomaisten paljastamien lukujen mukaan. Toistaiseksi Hakkarin ja Vanin maakunnissa on takavarikoitu yhteensä 480 kg erityyppisiä huumeita. Puhuessaan Anadolu-virastolle Hakkarin kuvernööri Idris Akbiyik kiinnitti huomiota terrorismin ja huumekaupan välillä vallitseviin siteisiin. Hakkarin poliisilaitoksen vanhempi upseeri Fatih Dortdoga oli samaa mieltä Akbiyikin lausuntojen kanssa. “Huumekaupan torjunta on välttämätön osa Turkin terrorismin vastaista sotaa”, hän sanoi.

Vanhempi huumausasiantuntija Muhsin Dumlupinar sanoi turvallisuusjoukkojen tehokkaasta ja päättäväisestä taistelusta huolimatta huumekauppiaat jatkavat Vanin reitin käyttöä salakuljetettaessa heroiinia Afganistanista lopulliseen määränpäähänsä Eurooppaan. Turkki, Yhdysvallat ja EU ovat listanneet PKK:n terroristijärjestöksi.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene

Laittoman huumekaupan torjunta operaatiot jatkuu Turkissa