Turkkilaista historiaa osa 7

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuva: pixabay.com

Tämän jälkeen Suleiman Suuri sai pelastuspyynnön kirjeellä Intian muslimeilta, joita terrorisoivat portugalilaiset. Hän heti lähetti laivastonsa Intian muslimien avuksi ja heti perään pyysivät Indonesian muslimit myös apua Suleimanilta eikä hän aikaillut vaan lähetti laivastonsa myös Indonesiaan saakka. Sinne hän lähetti nopeimmat laivastonsa. Kyllä tämä on tosi. Kuka tänään auttaa Kashmirin muslimeja? Entä Myanmarin tai Kiinan muslimeja?

Turkkilaista historiaa osa 7

MAINOS!

Ottomaanit rakensivat myös Kiinaan uiguuri vähemmistöille tukikohtia, yliopistoja sekä moskeijoita. Tuohon aikaan muslimien veri oli kallista, tänään se on halpaa..

Ajatella että hän puolusti muslimeja Intiassa, Indonesiassa ja sen lähialueilla sekä samanaikaisesti lähi-idässä ja afrikassa eikä se siihen jäänyt mutta myös pelasti kymmenet tuhannet Andalusiasta ristiretkeilijöiden inkvisitio-terrorismin käsistä. Inkvisitio on aika jolloin portugalilaiset ja espanjalaiset kiduttivat, terrorisoivat ja pakkokäännyttivät euroopan muslimeja kristityiksi.

Tämä kaikki ei ollut vielä hänen suurimpia taisteluja vaan euroopassa hän eteni Unkariin päin ja Mohacsien taisteluun ja vuonna 1526 Vatikaanin Paavi julisti pyhän sodan ottomaaneja vastaan ja jokainen joka tulisi heidän riveihin taistelemaan saisi kaikki synnit anteeksi ja takaisi pääsyn paratiisiin. Tämä oli Paavin lupaus. Tästä ryhtyivät eurooppalaiset kuningaskunnat liittoutumaan ja valmistautumaan suureen taisteluun ja tuo liittoutuma oli suurin länsimaalainen liittoutuma, jonka historia oli tuntenut.

Tuohon Pyhään Roomalaiseen liittoutumaan liittyi: Espanja, Italia, Saksa, Itävalta, Hollanti, Belgia, Sveitsi ja Luxemburg sekä monet kaupungit Ranskasta. Tämän lisäksi siihen liittyi Unkarin valtakunta, johon sisältyi Slovakia, Transylvania (nykyinen Romania), Bohemian kuningas kunta eli Tsekit ja myös pohjois-Serbia. Kroatian kuningaskunta ja Puola sekä Saksan Bavaria eli nykyinen Bayern sekä Vatikaanin joukot että muut ristiretkeilijät. Kaikki nämä liittoutuivat taistelemaan Sulttaani Suleimanin Suuren joukkoja vastaan. Yksi armeija ja yksi johtaja. Hän päätti jälleen kerran johtaa armeijansa ensimmäisten joukossa. Voittiko tämä suuri eurooppalainen liittoutuma Suleiman Suuren? Vai päätyivätkö itkemään?

Miksi Yhdysvaltojen kongressissa on tänäkin päivänä kaiverrettuna tämän suuren sankarin kuva ja allekirjoitus?

Miksi emme lue tästä koulujemme historian kirjoissa?

Sillä eivät ne kerro häviöistään vaan ainoastaan voitoistaan.

Tämä liittoutuma, johon sisältyi suurin osa euroopasta lukuunottamatta Britanniaa, osia Ranskasta ja Skandivania, joka oli pitkälti Osa Ruotsia. Syy tähän oli se että Britannia ja Ruotsi olivat irtautumassa Katolilaisuudesta ja heillä oli Protestanttiliike käynnissä. Ranska taas oli katolilainen tuolloin, mutta oli myös espanjan vihollinen ja heillä oli rauha Suleiman Suuren kanssa, joka oli alunperin pelastanut ranskan kuninkaan espanjalaisesta tyrmästä. Portugali myöskään ei ollut liittoutumassa mukana sillä se oli Espanjan vihollinen tuolloin ja Portugalilla oli omat kierot suunnitelmat muslimien kuskistamisessa, joista kerron tulevissa blogeissa enemmänkin. Tämä ei suinkaan tule olemaan viimeinen blogini ja käymme läpi vielä lukuisia tapahtumia ja tarinoita.

Tämä suuri taistelu ja eurooppalaisten joukot etenivät kohti Unkarin Mohacsin laaksoa, tässä myös tapahtui merkittävä muutos tuossa joukossa. Ensi kertaa tuolloin länsimaiden joukot oli valmiina kuolemaan, sillä olivat saaneet Paavilta lupauksen päästä taivaaseen. Lupaus ei ollut suinkaan vain suullinen vaan jokaisella sotilaalla oli Paavilta allekirjoitettu pääsylippu taivaaseen. Kyllä, allekirjoitettuja lappuja. Samanlaisia löydettiin Iranilaisjoukoilta tänä päivänä Syyriassa. Pääsylippuja taivaaseen. Kyllä kaikkea ne ihmiset uskovat.

Anyway, tätä suurta eurooppalaista armeijaa johti Unkarin kuningas Ludvig Toinen.

Toisella puolella oli Suleiman Suuren joukot. Suurta taistelua edeltävänä yönä Suleiman Suuri vietti koko yön rukoillen Luojaansa. Rukoillen voittoa, ja aamuyörukouksen (Fajrin) Suleiman Suuri kääntyi katsoen ylpeänä armeijaansa kohti hymyillen ja kyynelein ja sanoi: ”Ihan kuin näkisin rakkaan Profeettamme Muhammed ”saws” katsovan jokaista teistä nyt ylpeänä”. Tuolloin purskahtivat sotilaat itkuun ja olivat valmiita suureen taisteluun. Päivämääränä 29.elokuuta.1526.

Alkoi tämä suuri taistelu, ehkä yksi historian suurimmista taisteluista, johon suurin osa euroopan maista liittyi. Kutsun sitä suurimmaksi, koska ennen vanhaan sodat käytiin miekoin ja tykistöin. Maailman sodat taas lentokonein, tankein ja ydinasein. Nämä ovat pelkurien sotavälineet, jossa ei kohdata ihmisiä ihmisinä vaan koneet kohtaavat.

Suleiman Suurella oli erinomainen suunnitelma, sillä hän oli määrännyt ja itse edessä johtamassa joukkoja että näyttävät aluksi perääntyvät ja säikähtävät, jotta euroopan joukot olettaisivat muslimien perääntyvät ja lähtevät sitten kiirellä jahtaamaan Suleiman Suuren joukkoja, tietämättä juoksevansa suoraan tykistöjen ansaan. Kun tykistöt laukesivat euroopan joukoista kaatui tuhansia jo ensimmäisessä 10 minuuttissa, samaan aikaan Suleiman Suuren joukot piirittivät euroopan joukot ja jäivätkin suureen ansaan. Paniikissa ainoa pakoväylä olikin heille joen yli, mutta kun tuhannet sinne ryntää moni sinne hukkuikin ja mm. Unkarin kuningas Ludvig huikkui sinne. Näin nopeasti ja lyhyesti päättyi tämä suuri taistelu Suleiman Suuren voittoon, jättäen yli 20 000 ristiritaria kuolleena. Tuli siitä suurin sen aikaisen historian ristiritarien hautausmaa, ja siitä Mohacsien laakso tunnetaankin tänäkin päivänä. Suurin ja nopein taistelu 1500-luvulla.

Suleiman Suuren joukoista kuoli n.1500 sotilasta kun Paavin julistamasta pyhästä liittoutumasta kuoli n.20 000 sotilasta. Luoja todistakoon etten lyhentänyt tätä yhtään vaan koko taistelu kesti alle 90 minuuttia. Kyllä, taistelu oli lyhyempi kuin jalkapallon ottelu.

Jatkuu

Kirjoittanut Sadek Elwan

Lähteinä : 100 greatest men of islam & lostislamichistory.com

Turkkilaista historiaa osa 8

Tietoa Sadek Elwan 12 Articles
Know your history to understand your present