Turkkilaista historiaa osa 8

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuva: Vikipedi

Kun tykistöt laukesivat euroopan joukoista kaatui tuhansia jo ensimmäisessä 10 minuuttissa, samaan aikaan Suleiman Suuren joukot piirittivät euroopan joukot ja jäivätkin suureen ansaan. Paniikissa ainoa pakoväylä olikin heille joen yli, mutta kun tuhannet sinne ryntää moni sinne hukkuikin ja mm. Unkarin kuningas Ludvig huikkui sinne. Näin nopeasti ja lyhyesti päättyi tämä suuri taistelu Suleiman Suuren voittoon, jättäen yli 20 000 ristiritaria kuolleena. Tuli siitä suurin sen aikaisen historian ristiritarien hautausmaa, ja siitä Mohacsien laakso tunnetaankin tänäkin päivänä. Suurin ja nopein taistelu 1500-luvulla.

MAINOS!

Suleiman Suuren joukoista kuoli n.1500 sotilasta kun Paavin julistamasta pyhästä liittoutumasta kuoli n.20 000 sotilasta. Luoja todistakoon etten lyhentänyt tätä yhtään vaan koko taistelu kesti alle 90 minuuttia. Kyllä, taistelu oli lyhyempi kuin jalkapallon ottelu.

Turkkilaista historiaa osa 8

Tämän jälkeen Suleiman Suuren joukot etenivät Budaan, joka on toinen puoli tämän päiväisestä Budapestista. Sitä ennen oli jo Pest miehitetty. Suleiman Suurelle selvisi myös tuolloin tärkeä salainen seikka, joka oli ulkopuolinen tuki. Ulkopuolinen tukijataho, joka tuki Unkarin joukkoja ja se oli yllätys Suleiman Suurelle sillä tukijana oli Persialainen Safaviittien valtakunta, jotka olivat myös muslimeja. Kyllä, Persian Shiialainen Safaviittien valtakunta tukivat tätä niin kutsuttua pyhää roomalaista liittoutumaa Suleiman Suuren muslimijoukkoja vastaan. Safaviittit esittivät itsensä tuolloin muslimeina, mutta palvoivat myös Zaratoolaisuutta. Heidän valtakunnan perustaja on Ismael al Safavi. Safaviittien valtakunta hallitsi ajalla 1501- 1785 ja sen pääkaupunki oli Tabriz. Heistä enemmän tulevissa blogeissa.

Suleiman Suuren valtakaudella sotivat myös Safaviitteja vastaan monet taistelut, heidän petturuudesta johtuen. Sillä naapuri valtakunta, jotka olivat myös muslimeja vaikka eri lahko ei kuuluisi tukea ristiritareita. Safaviiteilla olikin omat agendansa. Huomaatteko miten syvälle historiaa kun tutkii saa ymmärryksen mitkä lähi-idässä ovat kenenkin agendat tänään?

Suleiman Suuren aikana taistelut Safaviittien kanssa käytiin, 1532-1555. Yksi tärkeimmistä taisteluista Safaviittien kanssa oli Bagdadin taistelu, jolloin se vapautettiin persialaisista Safaviiteista. Syy siihen oli että Safaviitit Bagdadissa julistivat Imaami Abu Hanifah Al Noumanin haudan wc-käymäläksi, johon kutsuivat ihmisiä virtsaamaan. Hanafi koulukunnan perustajan haudan. Kyllä, näin likaisia olivat Safaviitit ja heidän vihaansa arabeja kohtaan on nähtävissä tänäkin päivänä. Riippumatta siitä onko kyseessä sunni tai shiia-arabit heillä on syvä katkeruus arabeja kohtaan. Totuus on että he eivät vain tukeneet Unkaria Suleiman Suurta vastaan salaisesti, mutta myös tukivat Itävaltaa avoimesti kun Suleiman Suuri piiritti Viennaa.

Juuri Safaviittien tuki Viennalle, johti ottomaanien piirityksen purkuun. Viennaa pidettiin tuolloin porttina muualle eurooppaan. Tämä persialaisten salainen liittoutuma länsimaiden kanssa muslimeja vastaan on tämän jälkeen nähty monesti historian aikana ja viimeisin oli 1980-luvulla kun Irak ja Iran oli sodassa. Tuolloin Israel tuki Irania ja heidän Khomainia aseellisesti Saddamin Irakia vastaan. Jälkeen päin julkisuuteen tulleessa sitä kutsutaan Iran-Israel contra. Mitä mediassa näytellään ja mitä pöydän alta tehdään on muuta. En tässä tue myöskään millään tavalla Saudeja, jotka tänään myös ovat Israelin liittolaisia, sillä tämän kun persialaiset lukevat syyttävätkin minua saudi-kätyriksi tai islamistiksi, kuten myös suomen rajat-kiinni väki. On se ihme miten löytävät toisensa. Tuon esiin mitä historiassa on tapahtunut ja miten nykyajan tapahtumat liittyvät historiaan.

Itävaltalaisilla on sanonta, joka kuuluu näin: ”Ellei olisi Shaahin, olisivat ottomaanit vallanneet euroopan”. Shaah on nimitys, joka viittaa persialaisten johtajaan.

Palataakseni Sulttaani Suleiman Suureen, jonka pelastukset muslimeille eivät ulottuneet vain omille kotikunnilla mutta myös valtamerien yli Intiaan ja Indonesiaan saakka ja afrikan Somaliaan ja Eritreaan sekä Espanjaan, jossa ottomaani laivastot eivät vain pelastaneet muslimeja, mutta pelastivat myös juutalaisia Espanjan katolilaisten kidutuksilta.

Jatkuu…

Kirjoittanut Sadek Elwan

Lähteinä : 100 greatest men of islam & lostislamichistory.com

Turkkilaista historiaa osa 7

Tietoa Sadek Elwan 12 Articles
Know your history to understand your present