Vähän Turkin kultturista

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Cincin Cihanoğlu camii
Cincin Cihanoğlu moskeija. Kuva: Alı Ergene

Vähän Turkin kultturista !!!

Islamin uskonnossa myös käytetään kuukalenterin joka kutsutaan Hicri Takvim (joka alkaa Mohammedin mekkasta mediinaan) Juuri alkanut pyhät kuukaudet (3 kk) Niiden nimet ovat Recep, Saban ja viimeinen on tuttu varmaan teillekin: Ramadan.

MAINOS!

Ja näissä kuukaudessa on pyhät yöt joka kutsutaan “Kandil” joka tarkoittaa tuulaskoura. Sytytetään kynttilöitä ja lapset kävelee kädessä kynttilöitä pitkuun kaduja yöllä. Tänä yönä on ensimmäinen pyhä yö. Joten ehkä huomaatte että minareetissa on lamput pilkahtaa vähän erilaisesti.

Arabian ja muu islamilaisessa maissa et voi nähdä samaa, joten tämä tapa kuuluu pelkkä Turkkilaisella. Tiedän että moni teistä tykkää rukous kutsuista joten kuuntelette 5 kertaa päivässä. Ja päivällä jokaisella eri ajoissa sen laulaminen tapahtuu eri melodian (sävel) kanssa (Makam = maqam) Ja Turkin musiikissa on noin 40 erilainen maqamia.

Allaoleva linkissa on vähän erilainen maqam rukouskutsu joten käytetty 16 eri sävel. Samalla videossa näette niiden nimet. Toivon että tykkäätte.

P.S. Tarkoitus on pelkkä Turkinkultturin esittäminen. Älkää ajattelee muuta

Ferdi Sinangil

Miten löysin Göbeklitepe´n?