Matkakertomus / Göbeklitepe
Miten löysin Göbeklitepe´n?
Miten löysin Göbeklitepe´n, siitä voin kiittää Yle:ä. 2011 tuli sarja nimeltä Eri uskontojen pyhät paikat. Näin, että yksi jakso kertoi Turkista ja ilman muuta sen katsoin. Saman tien päätin, että tuonne pitää päästä Göbeklitepe´lle ja Balikli göl´lle.
Mietin kenen kanssa ja millä sinne pääsisin. Juttelin kahden ystävättäreni kanssa kummatkin tykkäävät katsella historiallisia paikkoja ja nähdä muutankin kuin Alanyaa. Meitä arvelutti voiko Sanliurfaan mennä, kun silloin 2012 oli alkanut Syyrian sota. Juttelimme turkkilaisten ystäviemme kanssa, jotka olivat kotoisin sieltä puolelta maata. He kertoivat, että voimme rauhassa mennä, kunhan katsomme ettei vaatteet ole liian avoimet ja jättäkää kultakorut kotiin.
Ei muuta, kun tilaamaan lentolippu ja hotelli. Siitä alkoi meidän seikkailu. Se olikin ainoa kerta, kun kultakoruni jätin kotiin, kukaan ei minua tullut koskettamaan asiattomasti eikä huudellut mitään.
Ensimmäiseksi Urfan kentällä ei ollutkaan hotellin autoa meitä noutamassa ja emme tajunneet hypätä kentältä -Urfaan menemään minibussiin. Odotimme jonkun aikaa hotellin lähettämää taksia ja sitten alkoikin teen juonti kentän parkkipaikalla.
Se olikin sitten kohtalo, tutustuimme heti kentällä Avis autovuokraamon mieheen, josta sitten tulikin meille kuski ja hyvä ystävä vielä tänäkin päivänä. Tuolloin taas muistin miksi olen rakastanut Turkkiin ja sen ystävälliseen kansaan, jonka löytää ulkopuolelta turistialueiden, on jotain aivan eri kuin turisteihin jo kyllästyneet.
Kävimme kysymässä Urfan kaupungin Kulttuuritalolta, olisiko englannin kielistä kirjaa alueesta. Sitä ei ollut, mutta saimme kaikki upean cd:n, jossa oli kaikki Sanliurfan alueen historialliset paikat ja kun istuimme nauttimassa Kulttuuritalon puutarhan upeista ruusuista tuli puutarhuri tuomaan meille upeat valkoiset ruusut. Joka puolella meille oltiin todella ystävällisiä milloinkaan ei ollut pelon tunnetta.
Göbeklitepe on upeassa maisemassa mäelle rakennettu temppeli alue. 5/2012 jolloin sinne ensimmäisen kerran menin siellä oli vain pieni valkoinen koppi josta myytiin lippuja alueelle, joka oli avoin alue hyvineen siltoineen yli kaivaus alueen. Paikalla oli silloin paikallinen mies joka oli ollut löytämässä paikan saksalaisen arkeologiryhmän kanssa, hän kertoi vuolaasti miten kaivaukset sujuivat ja mitä on löytynyt.
Palasin Göbeklitepeen 10/2015 ja silloin sinne oli rakennettu hieno rakennus jossa oli kahvila, museokauppa ja käymälä tilat . Autolla ei enää päässyt ylös kaivaus alueelle vaan ne jätettiin parkkiin ja hypättiin minibussiin, joka ajoi edes ja takasin. Kaivaus alueen päälle oli rakennettu katto, ettei auringon paiste tuhoaisi ikivanhoja taidokkaita kivipaasia, osa alueesta oli suljettu koska alueella oli löytynyt lisää temppelialuetta ja sitä kaivettiin esille. Sama nyt muutaman vuoden vanhempi herra kertoi kaivaus ajasta silloin kauan sitten ja mitenkä nyt toimitaan.
Urfan keskustaan on rakennettu 2013-2014 upea Arkeologinen museo, jossa on temppelin alueelta löytyneitä esineitä, museosta pikkuisen matkan päässä puistossa on Mosaiikkimuseo, johon pääsee samalla pääsylipulla, siellä on mosaiikkilattioita Zeugmasta.
Balikli Göl =Kalajärvi on Urfan vanhan keskustan sydän siellä ehdottomasti kannattaa myös käydä. Itseltäni jäi sinne sydän. Olen nyt käynyt Urfassa 5 kertaa ja joka kerralla vietän aikaani Balikli Göl´llä siellä saan rauhan Alanyan sesongin aikana tai jälkeen.
Urfaan pääsee lentokoneella THY ja Anadolu Jet sekä bussilla mutta se matka kestää noin 15 tuntia. Autolla ajomatka on noin 10 tuntia riippuen pysähdysten määrästä. Jos autolla menee kannattaa katsoa Anamur-Mersin välillä upeat linnan rauniot ja amfiteatteri eikä niissä käyminen maksa mitään.
Heittäkää ennakkoluulot ja pelot nurkkaan ja menkää rohkeasti Sanliurfan upeita paikkoja katsomaan. Minua ei ole siellä kertaakaan ryöstetty tai hinnoissa yritetty huijata niinkin täällä Alanyassa on käynyt. Nyt syyrialaiset pakolaiset, jotka asuvat Urfan kaupungissa ovat perustaneet pikku yrityksiä teehuoneita, lokantoja, räätäliliikeitä.
Siellä on todellinen Turkki upeineen historioineen, meille kaikille pyhäkoulusta ja uskonnon tunneilta tutuja paikkoja raamatun Mesopotamia.
PIRKKO-HELENA VUORINEN