Jesidit eivät voi palata Irakissa Sinjariin PKK: n läsnäolon vuoksi

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Pohjois-Irakin Sinjarin jesidien yhteisö ei voi palata koteihinsa PKK: n sorron ja terroristiryhmän laajentumisen vuoksi alueella, Turkin Irbilin pääkonsuli sanoi torstaina. Hakan Karacay vieraili Yazidi Mir (prinssi) Hazim Tahsin Begin ja hengellisen johtajan Baba Sheikhin luona Dehokin maakunnassa Shehanin piirikunnassa, jonne jesidit pakenivat Sinjarin alueelta Daeshin terroriryhmän otettua alueen hallintaan.

MAINOS!

Mir Hazem ja Baba Sheikh kiittivät Turkkia avusta yhteisölle, Karacay kertoi Anadolu-virastolle (AA). Yazidit ovat tyytyväisiä Turkin antamaan humanitaariseen apuun etnisestä alkuperästä, uskonnosta, kielestä ja rodusta riippumatta, Karacay sanoi.

Duhokin leireillä asuvat jezidiläiset uskovat laajalti, että Sinjarin alue ei ole vieläkään turvallinen paikka palata PKK: n läsnäolon takia alueella, hän totesi. Mir Hazem korosti, että sisäisesti siirtymään joutuneet jezidit ovat huonossa kunnossa, “odotamme Irbilin ja Bagdadin välisen Sinjar-sopimuksen toteuttamista.”

Bagdadin keskushallituksen ja kurdien aluehallituksen (KRG) välillä YK: n suojeluksessa viime vuoden lokakuussa allekirjoitetussa Sinjar-sopimuksessa alueen asemaa ajatellaan alueen puhdistamista PKK: n terroristista.

Sopimuksen jälkeen Turkin ulkoministeriö ilmoitti lausunnossaan toivovansa, että sopimus toteutettaisiin tavalla, joka mahdollistaa Irakin viranomaisten määräysvallan palauttamisen Sinjariin, Daeshin ja PKK: n terroristijärjestöjen hävittämisen ja eston niiden laajentamiseen alueella ja varmistuksen jesidien ja muiden alueen ihmisten paluulle, jotka ovat joutuneet vakavan sorron ja vainon kohteeksi ensin Daeshin ja sitten PKK: n käsissä.

PKK: n terroristiryhmä onnistui luomaan jalansijaa Sinjariin vuoden 2014 puolivälissä verukkeella suojella paikallista jezidiläistä yhteisöä Daeshilta. Sittemmin PKK on perustanut Sinjariin uuden tukikohdan logistiikka-, komento- ja valvontatoiminnoille. Noin 450 000 jezidiä pakeni Sinjarista, kun Daesh otti alueen hallintaan vuoden 2014 puolivälissä.

Turkin asevoimat (TSK) toteuttavat säännöllisesti rajat ylittäviä operaatioita Pohjois-Irakissa, alueella, jolla PKK: n terroristeilla on piilopaikkoja ja tukikohtia hyökkäysten tekemiseksi Turkkiin. Irakin KRG kutsui aiemmin PKK: n läsnäoloa Sinjarissa mahdottomaksi hyväksyä ja kehotti militantteja lähtemään alueelta.

Turkki on jo pitkään korostanut, että se ei siedä kansalliseen turvallisuuteensa kohdistuvia terroriuhkia, ja on kehottanut Irakin viranomaisia ryhtymään tarvittaviin toimiin terroristiryhmän poistamiseksi. Ankara totesi aiemmin, että jos odotettuja toimenpiteitä ei toteuteta, se ei pidättäydy kohdentamasta toimia terroriuhkia vastaan, etenkin Sinjarissa.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene