TURKKILAISET TAVAT-Kuolema, Hautajaiset ja vainajien muistamiset
Jos näette ison kasan muovitelttoja keskellä tietä jossain kaupungin kaduilla, niin yleensä silloin on joku kuollut, ja teltta/teltat pystytetään kotikadulle, jonne tullaan muistelemaan vainajaa ja siellä tarjotaan ruokaa, pizzaa, ayrania jne. Yleensä kaupunki lähettää tarjottavaksi turkkilainen pizzaa ja ayrania ensinmäisenä kuolin päivänä.
Oikean perinnön mukaan naapurit ja sukulaiset tuovat ruokaa vainajan kotiin lähiomaisten auttamiseksi. Paikkakunnasta riippuen miehet ja naiset istuvat erikseen. Kaupunki antaa teltat ja tuolit tähän tarkoitukseen, koska ei kenenkään koti riitä näille kävijämäärille.
Hautajaiset järjestetään mahdollisimman nopeasti Turkissa, jopa samana kuolinpäivänä Islamin uskonnon mukaan. Imaami pesee vainaja ensin. Moskeijan pihassa on hautajaisrukous Imaamin johdolla ja siihen osallistuvat vain miehet. Moskeijan pihalta hautaan saatto lähtee joko autolla tai miehet kantavat arkkua olkapäillä ja arkun kantajat vaihtuvat katkeamattomasti matkalla tietyn järjestyksen mukaan.
Haudalle saavuttaessa arkku lasketaan kantajien olkapäiltä. Imaamin rukoillessa vainaja otetaan pois arkusta ja lasketaan hautaan oikean puoleiselle kyljelleen ja avataan käärinliinojen nauhat. Itse seremoniaan eivät naiset osallistu mutta halutessaan voivat taustalla seurata.
Islaminuskoiset haudataan pää Mekkaan päin ja vain yksi vainaja yhteen hautaan ei arkussa vaan valkoisissa käärinliinoissa. Vainaja lasketaan haudan pohjalle ja hautaan asetetaan vinoittain lautoja ja lautojan päälle jäävä tyhjä tila peitetään ja täytetään kaislamatolla, pensailla ja mullalla. Sen jälkeen hauta kastellaan vedellä.
Imaami jää vielä hetkeksi haudalle sen jälkeen kun hautajaisväki on lähtenyt vainajan muistotilaisuuteen. Imaami tulee muistotilaisuuteen myöhemmin lukemaan Koraania (Toprak Mevlüdü). Joskus vainajan kuva on arkun päällä. Vainajat haudataan päivällä keskipäivän ja iltapäivän rukoukseen jälkeen.
Ulkomaalaiset tarvitsevat oman maansa viranomaisilta hautausluvan, ja se vaatii riittävän selvän kuolinsyyraportin.
Haudat on yleensä kauniisti kivetty ja hautalaatassa tai kivessä lukee isän nimi (esim. Süleyman oğlu/kızı) ja sen jälkeen vainajan nimi, syntymä- ja kuolinpäivät ja joskus voi olla valokuva. Haudan hoito on omaisten vastuulla.
Turkissa ei tunneta polttohautausta. Siksi on ulkomaalaiselle tärkeää olla matkavakuutus, jos haluaa että ruumis tuodaan sinkkiarkussa kotimaan multiin. Tämä maksaa todella paljon.
Hautaamisen jälkeen tarjotaan ruokaa ja juomia. Muistotilausuudessa Imaami lukee Koraania. Hautajaisista lähtien seitsemänä päivänä luetaan Koraania vainajan kotona. Koraanin lukijana ovat yleensä sukulaiset, naapurit ja tutut miehet ja naiset jotka osaavat lukea arabian kielistä Koraania.
Vainajan lähiomaiset tarjoavat kolmantena päivänä hautajaisten jälkeen ruokaa, munkkeja ja juomia. Seitsemäntenä päivänä lähiomaiset tarjoaa ruokaa tai makeita syötaviä (esim. halva, riisi ja kanaa).
40. kuolinpäivänä jaetaan munkkeja. 52. kuolinpäivänä imaami lukee Koraania ja tilaisuuden osallistujille annetaan ruokaa ja perinne makeaa Aşure (Nooan ruoka)
Vuoden kuluttua kuolinpäivästä imaami lukee Koraania ja tilaisuuden osallistujille annetaan ruokaa ja perinne makeaa halva tai Aşure (Nooan ruoka).
Aattoina ennen uskonnollisia juhlapäiviä (Kurban bayramı, Ramazan Bayramı) käydään hautausmaalla ja viedään haudalle kukkia ja oksia (Yaban mersini). Luetaan haudalla Koraania (Yasin süresi).
Tavat voivat muuttua paikkakunnittain tai Islamin uskon haaroista riippuen.
Kiitos Riitta Suomelle että hän oli aktiivisesti mukana meidän kanssa tämä artikkelia valmistaessa.
Ali & Helena Ergene